AcasăEconomieS-au trezit și europenii. Pactul verde trebuie recalibrat. Uniunea se scufundă

S-au trezit și europenii. Pactul verde trebuie recalibrat. Uniunea se scufundă

Europenii cer un pas înapoi din tranziția verde

Comitetul Economic și Social European a emis un aviz în care a cerut recalibrarea Pactului verde ”pentru a corespunde scopurilor”. Mai exact, organismul solicită decalarea termenelor de decarbonizare și electrificare și adaptarea lor la realitate. Pactul verde trebuie revizuit pentru a stabili un echilibru între aspectele de mediu, economice, sociale și de securitate, inclusiv cele privind securitatea aprovizionării cu alimente, a transmis Comitetul.

Deși e bun și frumos, Pactul verde nu are nicio legătură cu realitatea, cam acesta este rezumatul mesajului din avizul emis de Comitetul Economic și Social European (CESE). Prima recalibrare a Pactului verde a avut loc ca urmare a războiului din Ucraina, care a evidențiat necesitatea de a asigura securitatea aprovizionării cu energie, ceea ce dovedește că Pactul verde trebuie revizuit pentru a stabili un echilibru între aspectele de mediu, economice, sociale și de securitate, inclusiv cele privind securitatea aprovizionării cu alimente.

Mai mult, CESE propune o serie de măsuri corective, care să elimine suprapunerile, dispozițiile contradictorii și sarcinile administrative excesive inutile sau ar putea adapta termenele sau dispozițiile care nu pot fi puse în aplicare din cauza lipsei tehnologiilor necesare sau a infrastructurii. ”Pactul verde nu ar trebui realizat cu prețul deteriorării sistemului nostru industrial și al bunăstării forței de muncă sau al competitivității economiei UE, care depinde în principal de sănătatea oamenilor și de prosperitatea ecosistemelor. Pactul verde ar trebui să fie echilibrat, astfel încât să respecte bunăstarea economică, de mediu și socială, precum și aspectele legate de securitate. De asemenea, cetățenii trebuie să vadă că impactul acțiunii UE va conta la nivel mondial. De exemplu, faptul că ne mulțumim să împingem industria în afara Europei, iar producția are loc în altă parte, nu contribuie neapărat la reducerea emisiilor de CO2, a poluării și a pierderii biodiversității la nivel mondial. Succesul Pactului verde depinde, de asemenea, de capacitatea de a asigura o tranziție justă și durabilă din punct de vedere economic, industrial și social”, se precizează în avizul CESE.

Vehiculele electrice, la loc comanda!

În ce privește mobilitatea curată din pactul verde, CESE a recomandat Comisiei Europene să adopte o poziție obiectivă, dat fiind că ritmul dezvoltării electromobilității în transportul cu automobilul individual este mai lent decât cel preconizat inițial. Regulamentul (UE) 2019/631 al Parlamentului European și al Consiliului prevede, pentru anul 2025, sancțiuni/taxe foarte stricte pentru depășirea țintei anuale de emisii a producătorului pentru flota introdusă pe piață de producător și există riscul ca unii operatori să fie nevoiți, chiar și în 2025, să plătească amenzi pentru nerealizarea țintelor, din motive pe care nu le pot controla: temperarea pieței, infrastructura de reîncărcare insuficientă în UE, susține CESE.

”În cazul vehiculelor grele, infrastructura de reîncărcare este la fel de insuficientă, inclusiv opririle pentru odihnă asociate, care reprezintă principala provocare pentru dezvoltarea electromobilității. Ar trebui precizat că timpul de așteptare asociat reîncărcării va avea un impact asupra clientului și va determina o schimbare a modelelor de afaceri. Având în vedere temperarea pieței automobilelor electrice, ar fi recomandabil să se ia în considerare, cel puțin, prelungirea valabilității unor flexibilități, cum ar fi creditele suplimentare, mecanismul de stimulare a vehiculelor cu emisii zero și cu emisii scăzute, hibridizarea parcului de vehicule ca tehnologie de tranziție, utilizarea combustibililor sintetici în parcul de vehicule existent. Ar trebui să se acorde mai mult spațiu pentru ca deciziile de piață ale întreprinderilor să asigure trecerea la o mobilitate cu emisii zero”, consideră CESE.

Investiții de 620 miliarde de euro pe an

În sectoarele greu de decarbonizat, CESE propune, de asemenea, utilizarea tuturor surselor provizorii, pe baza unei minuțioase analize costuri-beneficii pe termen lung, și nu doar a surselor și tehnologiilor care contribuie la obiectivul zero emisii nete. Pactul verde trebuie să fie conceput în conformitate cu strategia industrială care va coordona transformarea industriei din punctul de vedere al climei și al tehnologiei și care va garanta că Europa nu își va pierde competitivitatea, locurile de muncă și veniturile fiscale.

”Trebuie să existe o concordanță pe termen lung între costurile enorme de investiții, de peste 620 de miliarde euro anual, și beneficiile viitoare (inclusiv eliminarea pe cât posibil a externalităților negative). Prin urmare, costurile de investiții trebuie să fie corelate în mod direct cu rentabilitatea, beneficiile, profitabilitatea și oportunitățile de afaceri pe care le implică pe termen lung, luând în calcul și costurile lipsei de acțiune”, se mai arată în avizul CESE.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
11.427 afisari

4 COMENTARII

  1. Pactil verde nu este verde, ci este negru, pentru ca mai putin CO2 emis inseamna o crestere mai ingreunata a plantelor, deci mai putin verde! In plus, economia si vietile oamenilor sunt distruse prin pactul asa-zis verde!

  2. Da, dar nu le pasă. Vad ca încep sa iasă la alegeri partide extremiste, nu își schimba politicile ci se multumesc sa le blocheze.

  3. „decalarea termenelor de decarbonizare și electrificare și adaptarea lor la realitate.”
    pai e contradictie in termeni – poti sa-l amani la nesfarsit ca tot „neadaptat” la realite va fi!
    chestiile astea se intampla ptr ca oamenii care gandesc prostiile astea fie nu sunt ingineri fie sunt niste ingineri extrem de slabi!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger