Toți ochii lumii sunt ațintiți asupra summitului liderilor BRICS de la Johannesburg, Africa de Sud, care va avea loc în perioada 22-24 august. Acolo se vor întâlni noii pionieri ai ordinii globale multipolare. Turcia pare interesată să intre în acest aranjament.

Conform proiecțiilor pentru anul 2028, se așteaptă ca ponderea BRICS( Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sus) în PIB-ul mondial să crească la 35 la sută, în timp ce ponderea G7 ar trebui să scadă la 27,8 la sută. De asemenea, trebuie remarcat faptul că țările BRICS reprezintă 40 la sută din populația mondială (3,2 miliarde de persoane), în timp ce G7 (777 milioane de persoane) reprezintă un sfert din această populație.
În iunie, miniștrii de externe din BRICS au subliniat necesitatea de a reechilibra lumea prin stabilirea unei ordini multipolare care să se îndepărteze de Occident. Summitul BRICS are loc într-un moment în care logica Războiului Rece este în creștere: SUA și NATO încearcă să sporească sancțiunile împotriva Rusiei și Chinei și să escaladeze tensiunile în Indo-Pacific.
Nu este o coincidență faptul că președintele francez Emmanuel Macron dorește să participe la acest summit. Este o reflectare a dorinței Franței de a căuta un loc pentru ea însăși într-o nouă ordine mondială emergentă. Dar cum se va poziționa Turcia?
Având în vedere interesele globale ale Turciei, întrebarea „Nu este timpul să adăugăm un T la BRICS?” este de o importanță crucială, notează Modern Diplomacy. Este o țară mare, cu o poziție strategică importantă și unul dintre liderii statelor musulmane.
Din 2015, relațiile Turciei cu SUA și NATO sunt în impas. Uniunea Europeană i-a blocat aderarea. Ponderea yuanului și a rublei în schimburile comerciale ale Turciei cu Rusia și China este în creștere.
Turcia are puncte în comun cu BRICS. În primul rând, trebuie să-și dezvolte industria. Actuala criză economică din țară se datorează lipsei de productivitate. În al doilea rând, o uniune comercială cu statele BRICS va impulsiona afacerile Turciei în afara pieței europene.
În al treilea rând, Turcia – între Occident și Orient – este un stat geostrategic și își permite să se poziționeze pentru a-și urmări intersele. BRICS are avea nevoie de un astfel de jucător important ca aliat.
Strategia Turciei nu se oprește doar la NATO și UE, ci vizează zona eurasiatică și America Latină, cu economii în creștere și independente.Prin urmare, un club BRICST ar reprezenta o multiplicare a ponderii puterilor regionale, cu mari ambiții în contracararea dominației occidentale.