Cauta

Sectorul gazelor din Europa intră într-o perioadă crucială!

Sfârșitul sezonului de încălzire face să ticăie ceasul pentru umplerea depozitelor care ies din iarnă cu două treimi goale

Sfârșitul sezonului de încălzire face să ticăie ceasul pentru umplerea depozitelor care ies din iarnă cu două treimi goale.

În mod normal, este de așteptat ca traderii să joace un rol-cheie în refacerea stocurilor, deoarece combustibilul este de obicei mai ieftin în timpul verii, ceea ce le permite să realizeze un profit prin stocarea unor cantități mari, gata de vânzare atunci când cererea crește din nou în sezonul următor de încălzire.

Rezerve epuizate, prețuri mari

Dar anul acesta este departe de a fi normal, subiniază Bloomberg. Prima iarnă cu adevărat rece de când Europa și-a pierdut cea mai mare parte a aprovizionării prin conducte din Rusia a epuizat rezervele mai repede decât de obicei și a fost exacerbată și mai mult atunci când fluxurile rămase prin Ucraina au fost oprite în ianuarie.

Piața restrânsă a dus la creșterea persistentă a prețurilor de vară la gaze față de cele pentru iarna viitoare, ceea ce – în mod esențial – elimină stimulentul financiar pentru tranzacțiile de stocare.

O întrebare cheie este ce rol vor juca guvernele pentru a se asigura că instalațiile sunt reumplute – și la ce costuri. Desigur, mai este încă mult timp până la sosirea iernii viitoare. Dar comercianții spun că primele câteva săptămâni ale lunii aprilie vor indica dacă diferiții participanți pe piață sunt pregătiți să înceapă reinjectarea gazului, în ciuda structurii prețurilor potențial neprofitabile, sau dacă intenționează să aștepte.

Trebuie găsită o soluție pe termen scurt pentru a începe stocarea

„Trebuie găsită o soluție pe termen scurt pentru a începe stocarea, chiar dacă prețurile sunt inversate astăzi”, a declarat Russell Hardy, directorul general al gigantului de tranzacționare a energiei Vitol Group.

Intrarea în iarnă fără un sistem de stocare aproape plin ar expune regiunea la creșteri puternice ale prețurilor în cazul în care este afectată de o vreme foarte rece sau de alți factori neașteptați.

Normele Comisiei Europene stipulează că depozitele trebuie să fie pline în proporție de 90% până la 1 noiembrie. Numai că propunerile și discuțiile recente privind flexibilitatea în ceea ce privește calendarul obiectivelor au creat o mare incertitudine cu privire la modul în care aceste  norme vor fi puse în aplicare, provocând oscilații ale prețurilor și menținând comercianții în expectativă.

Contractele futures de referință au scăzut în ultimele săptămâni, pe fondul speculațiilor că obiectivele de realimentare ar putea fi relaxate, precum și al optimismului privind o încetare a focului în Ucraina.

Dacă războiul s-ar încheia curând și ar duce la o revenire a unor fluxuri din Rusia, prețurile ar scădea, dar o astfel de perspectivă e îndepărtată.

Deocamdată, prețurile la gaze sunt cu aproximativ 50% mai mari decât în urmă cu un an – cu puțin peste 40 de euro pe megawatt-oră – și vor trebui probabil să rămână la nivelurile actuale sau mai mari pentru a atrage suficient gaz natural lichefiat în timpul verii, a explicat Hardy.

O problemă suplimentară: Ucraina trebuie să importe anul acesta de cinci ori mai mult gaz decât în sezoanele anterioare, după ce luptele au afectat o mare parte din infrastructura sa.

Națiunile  europene se vor confrunta cu un compromis dificil dacă umplerea depozitelor se face prea lent. O acțiune prea târzie ar putea avea ca rezultat faptul că regiunea nu își va constitui o rezervă suficientă de combustibil sau va trebui să cheltuiască sume uriașe de bani pentru a se aproviziona – așa cum a făcut Germania în 2022.

Ultimele stiri

  • Ce află turiștii care își fac planuri pentru vacanța de 1 MAI. Cât costă cazarea în garsonierele lui Mihai Trăistariu de pe litoral
  • Ponta și loialitatea, Nicușor Dan și lupta împotriva drogurilor
  • VIDEO. Cutremur cu magnitudinea de 6,2 în Turcia, resimțit și în România
  • 8 milioane de români plătesc polițe RCA umflate artificial cu minim 4 miliarde de lei, în timp ce ASF tace suspect. COTAR cere anchetă, demiteri și returnarea banilor!
  • George Simion, portret-fulger al contracandidaților în cursa pentru Cotroceni: un „autist”, un „mincinos” și „leneșul care stă în cârciumi”
  • VIDEO. Călin Georgescu a mers să semneze controlul judiciar. A fost așteptat de susținători, cu flori/Ce urmează joi
  • Imperialiștii cei răi i-au castrat pe toți politicienii români
  • Jumătate din țară, sub COD GALBEN de ploi, vijelii și grindină – HARTA. Cum va fi vremea, miercuri, în București
  • Comunicat de presă SC BATES INTERNATIONAL SRL
  • Comunicat de presă ATELIER AUTOGRAPHE SRL
  • Exit mobile version