Războiul dintre Guvern, prin Ministerul Mediului, și silvicultori a atins noi culmi. După ce le-a tăiat salariile cu 25%, acum Executivul a decis să le taie și cota de lemn alocată, precum și gratificația acordată la pensionare, pe motiv că nu mai sunt bani la buget. Sindicaliștii din sector au anunțat proteste masive, transmițând că situația economică actuală este consecința politicilor economice promovate de Guvern și, prin urmare, toți membrii cabinetului Ciolacu sunt liberi să își taie propriile salarii.
Federația Sindicatelor din Silvicultură SILVA a anunțat un mare miting de protest miercuri, 19 martie 2025, în Piața Victoriei din București, după ce Guvernul a decis să le taie și din drepturile legale, după reducerea cu 25% a salariilor. Sindicaliștii arată că, prin modificarea OUG nr. 59/2000 privind Statutul personalului silvic, se taie drepturi pe care statul român le-a aprobat și le-a asumat prin lege.
Astfel, personalul silvic avea dreptul să primească anual 6 mc de lemn fasonat de foc și, la pensionare, o gratificație egală cu de minimum 5 ori salariul brut pe ultima lună de activitate. Conform ordonanței de urgență adoptată în ultima ședință de guvern, personalul silvic va avea dreptul la lemn de foc doar dacă venitul salarial lunar net din luna anterioară acordării acestuia este mai mic decât salariul mediu brut pe economie, iar gratificația de la pensionare dispare.
”Noile modificări legislative, făcute, din nou, fără nicio consultare prealabilă, vor afecta drepturile unei categorii profesionale alcătuită din peste 25.000 de silvicultori. Aceștia lucrează în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în Gărzile Forestiere, la Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare în Silvicultură <<Marin Drăcea>>, în facultăți și licee de silvicultură, în RNP Romsilva, în direcții și ocoale silvice de stat, precum și în cadrul administrațiilor ariilor naturale protejate.
Totodată, silvicultorii își desfășoară activitatea în ocoale silvice de regim și ocoale private din cadrul Asociației Administratorilor de Păduri, din cadrul Asociației Proprietarilor și Administratorilor APAPET, în structuri de administrare a faunei cinegetice, în companii din sectorul de exploatare, transport și prelucrare a lemnului etc”, a semnalat Federația Sindicatelor din Silvicultură SILVA.
Argumente penibile
Guvernul se referă la contextul economic actual, care impune scăderea cheltuielilor și a nivelului deficitului bugetar. ”Argumentul este de două ori fals: marea pondere a personalului silvic nu este plătită din bani de la buget, iar situația economică actuală este consecința politicilor economice promovate de Guvern, nu de silvicultori. Prin urmare, toți membrii cabinetului Ciolacu sunt liberi să își taie propriile salarii”, susțin sindicaliștii din Federația SILVA.
Pe de altă parte, Guvernul invocă „scăderile semnificative” ale pieței lemnului din ultimii doi ani în România, însă perspectiva din care Guvernul emite această adevărată judecată de valoare este falsă. Statul nu a investit niciun leu, în nicio formă, în dezvoltarea economică a sectorului forestier, inclusiv în ceea ce numește „piața lemnului”, spre deosebire de agricultură sau protecția mediului, semnalează reprezentanții federației.
”În acest context, dacă nu își asumă sprijinirea economică a sectorului forestier, Guvernul nu își poate asuma reglementarea drepturilor salariale stabilite de operatorii economici, inclusiv a celor stabilite prin Contractul Colectiv de Muncă de la nivelul Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva”, au transmis sindicaliștii.
”Profesionistul ” de la Mediu
Același Guvern anunță că prin aceste măsuri de pedepsire a silvicultorilor vrea să combată efectele creșterii prețurilor și a nivelului inflației, însă Federația SILVA atrage atenția că silvicultorii nu răspund de politicile fiscale ale României și nici de cele economice.
”Personalul silvic îngrijește pădurile țării, lucrează de cele mai multe ori în condiții grele și nu a beneficiat de drepturi salariale speciale, așa cum s-a întâmplat în construcții sau IT. Nu în ultimul rând, Guvernul justifică urgența în adoptarea acestei măsuri legislative pentru că este obligat să respecte condiționalitățile asumate (la nivel european, probabil). În mod real, dacă Guvernul ar fi interesat de aceste condiționalități, ar lucra mult mai intens pentru PNRR și ar crește gradul de absorbție a banilor pentru fiecare minister. Și i-ar trimite acasă pe miniștrii incapabili. Printre aceștia s-ar regăsi cu siguranță ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, cel care îi urăște pe silvicultori, dar care nu a fost în stare să aducă decât 6,99% din banii alocați prin PNRR ministerului pe care îl conduce. Un adevărat <<profesionist>>”, se arată într-un comunicat al Federației Sindicatelor din Silvicultură SILVA.