Cauta

Sistemul energetic, pe un butoi de pulbere. Guvernul a aprins fitilul

Guvernul Ciolacu 2 a provocat o explozie socială fără precedent

Guvernul și-a pus în cap toți angajații din sistemul energetic, într-o perioadă nefastă pe care o traversează acest sector. Disperarea de a lua bani de oriunde, pentru a astupa găurile din buget, a determinat Executivul, prin Ministerul Finanțelor, să anuleze legi și prevederi constituționale prin ordonanță de urgență, ajungând să taie veniturile oamenilor. Consecința nu s-a lăsat așteptată, astfel că se anunță greve în tot sectorul energetic.

Guvernul Ciolacu 2 nu numai că stă pe un butoi de pulbere, dar a mai aprins și fitilul, provocând adevărate explozii sociale. Ordonanța sărăciei a ajuns să anuleze toate drepturile prevăzute în contractele colective de muncă, măcelărind, efectiv, veniturile angajaților din toate sectoarele. Mai grav este că primii care au anunțat declanșarea grevelor au fost cei din sectorul energetic, marcat și așa de dificultăți majore în ultima perioadă.

Astfel, Federația Națională a Sindicatelor din Electricitate “Univers”, organizație reprezentativă la nivel de unitate CNTEE „Transelectrica” SA, a anunțat că salariații vor intra în grevă începând cu data de 10 martie 2025. Motivul conflictului de muncă este legat de efectele politicilor sociale și economice ale Guvernului, care conduc la diminuarea unor drepturi prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă 2025-2026 în cadrul CNTEE „Transelectrica” SA. ”Ulterior momentului negocierii, semnării şi înregistrării Contractului Colectiv de Muncă la nivel de unitate 2025-2026, înregistrat la ITM București cu nr. 503/19.12.2024 şi intrat în vigoare la data de 01.01.2025, Federația Națională a Sindicatelor din Electricitate “Univers” a constatat că începând cu anul 2025  drepturile salariale ale angajaților din CNTEE „Transelectrica” – S.A.  vor fi cele aflate în plată la nivelul luni noiembrie 2024 prin aplicarea Ordonanței de Urgență nr. 156/2024 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025”, se arată într-un comunicat al Federației Naționale a Sindicatelor din Electricitate “Univers”.

Activitatea, paralizată

Sindicaliștii au atras atenția că Ordonanța de Urgență nr. 156/2024 are un impact drastic asupra Companiei CNTEE „Transelectrica” SA și a filialelor sale, implicit asupra salariilor angajaților și va afecta întreaga activitate a acestora.

”Vorbim despre angajați care depun în permanență eforturi pentru buna funcționare a Sistemului Energetic Național (SEN) și a Proiectelor de Investiții aflate în derulare. Vă reamintim faptul că societatea Transelectrica este o companie de importanță strategică, listată la Bursă. Restrângerea drepturilor salariale pentru personalul încadrat la Transelectrica și filialele sale este nefundamentată, nu se justifică în mod obiectiv și nu va conduce nici la reducerea cheltuielilor publice și nici la o mai eficientă administrare a patrimoniului public. Dimpotrivă, se vor naște discriminări și inechități de natură să demotiveze salariații, existând vulnerabilitatea și, implicit, riscul inițierii unor acțiuni în justiție”, se mai precizează în documentul citat.

Grevă și la CET-uri

Federația Sindicatelor Libere Independente Energetica, care are mai multe CET-uri printre membri, a anunțat și ea inițierea demersurilor pentru declanșarea grevei, aceasta semnalând că ordonanța a dus la diminuarea drepturilor membrilor de sindicat afiliați federației, încălcând prevederile Contractelor Colective de Muncă în vigoare și contravenind Constituției României, care garantează caracterul obligatoriu al acestora.

”Este absolut obligatoriu ca Guvernul să ne rezolve revendicările, pentru că se încalcă articolul 41 din Constituție. Nu este normal ca Ministerul Finanțelor să legifereze o ordonanță pe legislația muncii. Nu avea treabă acest minister cu contractele colective de muncă. Se încalcă tot ce înseamnă negociere colectivă, care este garantată de Constituție. Dacă în loc să mărească salariile cu inflația, cel puțin, au ajuns să ia din banii angajaților, înseamnă că sunt într-un deficit foarte grav. Puteau să se îndrepte spre alte direcții, spre directorii pe care îi pun ei politic, spre consiliile de administrație, spre noianul de agenții ale statului, acolo unde se dau bani mulți, nu să le taie din banii angajaților, care și așa au venituri foarte mici. La CET Arad, din 200 de angajați, 150 au salariul minim. Păi ce vrei să le mai iei oamenilor ălora? Ăia 200 de lei primă de Crăciun și de Paște? E chiar bătaie de joc”, ne-a declarat Lucian Gal, președintele Federației Sindicatelor Libere Independente Energetica.

Ultimele stiri

  • CCR se reunește pentru a valida rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale/Va fi dezbătută şi cererea de anulare a scrutinului
  • Ce fel de PAPĂ va fi Leon al XIV-lea? Trei indicii importante pe care le-a oferit noul Suveran Pontif în prima sa apariţie publică – FOTO/VIDEO
  • George Simion, întrebat dacă va ajuta Ucraina în calitate de președinte: România nu va mai da niciun leu pentru o altă ţară, ci se va concentra pe propria populaţie
  • Simion și Dan, între de salon și reformatori de plastic: duelul absurd al candidaturilor pe persoană fizică
  • Breaking News… în jurul lumii
  • Comunicat de presă NETWORK INNOVATION FUTURE S.R.L. (1)
  • Comunicat de presă NETWORK INNOVATION FUTURE S.R.L.
  • Caricatura Zilei
  • Alte locuri de joacă din sectorul 4 s-au redeschis după modernizare!
  • Horoscop 9 mai 2025 – Astăzi te-ai putea simți invadat de energie
  • Exit mobile version