AcasăEconomieSlăbirea monedei Chinei – implicații uriașe pentru comerțul mondial

Slăbirea monedei Chinei – implicații uriașe pentru comerțul mondial

Crește presiunea piețelor financiare asupra Băncii Populare a Chinei pentru a permite deprecierea yuanului

Crește presiunea piețelor financiare asupra Băncii Populare a Chinei pentru a permite slăbirea yuanului, comercianții mizând pe faptul că diferența uriașă față de costurile de împrumut din SUA va determina tot mai mulți investitori să vândă din moneda chineză.

Banca centrală a menținut o politică fermă în privința yuanului în acest an, menținând cursul de referință într-un interval neobișnuit de restrâns, între 7,09 și 7,11 față de dolarul american.

Dar, recent, moneda s-a tranzacționat cu până la 2% sub rata de fixing – variația maximă pe care banca centrală a declarat că o va permite – pentru prima dată în ultimii opt ani, ceea ce indică o presiune crescândă a vânzărilor.

Piețele fac presiuni pentru un yuan mai slab pentru a reflecta diferența de randament al obligațiunilor față de SUA – randamentul titlurilor de Trezorerie pe 10 ani se tranzacționează la 4,57%, în timp ce obligațiunile guvernamentale chineze pe 10 ani oferă doar 2,3%. Capitalul, potrivt FT, tinde să se îndrepte către piețele unde ratele dobânzilor sunt mai mari.

În 2015, China a devalorizat brusc yuanul, pe care îl considera supraevaluat. Acest lucru a declanșat turbulențe pe piețele financiare, inclusiv ieșiri severe de capital și o scădere de un miliard de yuani a rezervelor valutare ale țării, în timp ce autoritățile de reglementare au intervenit pentru a încerca să calmeze piețele.

Deprecierea yuanului va inflama tensiunile cu Washingtonul

În prezent, banca centrală este reticentă în a permite o schimbare rapidă a cursului de schimb, favorizând în schimb stabilitatea. Președintele Xi Jinping a vorbit despre „o monedă puternică” drept una dintre prioritățile sale principale la începutul acestui an, ca parte a planurilor de consolidare a statutului țării ca putere financiară.

O depreciere a yuanului ar avea implicații uriașe pentru comerțul global și va inflama tensiunile cu Washingtonul prin creșterea competitivității importurilor chinezești în SUA.

Ratele ridicate ale dobânzilor în economiile occidentale – în special în SUA – au alimentat recent o scădere și mai accentuată a altor monede asiatice în raport cu dolarul.

În timp ce yuanul s-a depreciat cu aproximativ 2% față de dolarul american în acest an, yenul japonez a scăzut cu peste 11%, iar won-ul coreean a scăzut cu peste 5%. Ambele țări sunt concurenți comerciali cu China.

Factorul Trump

Între timp, unii traderi consideră că yuanul ar putea avea de suferit dacă Donald Trump va câștiga alegerile prezidențiale din SUA în noiembrie și va majora tarifele pentru produsele chinezești.

Primul director general adjunct al FMI, Gita Gopinath, a îndemnat Beijingul să ia în considerare posibilitatea de a permite o mai mare flexibilitate a cursului de schimb, afirmând că acest lucru „ar reduce riscurile de deflație și ar ajuta la absorbția șocurilor externe”.

Traderii de la Citic Securities cred că banca centrală a Chinei ar putea slăbi încet rata de fixing spre 7,11 – 7,12 pentru un dolar în următoarele săptămâni, evitând însă orice mișcare bruscă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
627 afisari

2 COMENTARII

  1. Nu mai faceti propaganda pentru homalai si pedofilii drogati ,CHINA 🇨🇳 ESTE ECONOMIA NR 1 mondial SLAVA CHINA 🇨🇳,SLAVA BRICS

  2. Titlul corect este „Incercarea de slăbirea a monedei Chinei. Caci globalistii tot incearca sa loveasca si pe altii inainte de a se inneca.
    Este o golanie sa pui un titlu care nu reflecta realitatea si chiar in text se dovedeste a fi fals. Este o golanie veche talmudica domnule Radu, n’are rost sa umbli cu chestii din astea, te credeam un om serios …

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger