Războiul dus de ministrul Mediului, liberalul Mircea Fechet, împotriva administratorului pădurilor statului a atins cote inimaginabile. Silvicultorii s-au trezit peste noapte că li s-au tăiat salariile cu un procent de 25%, fix pe metoda lui Traian Băsescu. Scopul final, care a mai fost urmărit și în 2022, este privatizarea activității comerciale din cadrul Romsilva, tăind, astfel, toate fondurile de administrare, îngrijire și pază a fondului forestier al României.
Guvernul Ciolacu 2 este decis să distrugă și să vândă tot ce a mai rămas din România. Cu Mircea Fechet la înaintare, toate tunurile s-au îndreptat către Romsilva, cu acțiuni de reducere deliberată a veniturilor, prin decizii halucinante luate de Executiv, și de denigrare a întregului personal, dându-se exemple extreme de bonusuri, încasate tot de oamenii puși politic la conducerea instituției. Măsurile absurde luate de Guvern au condus regia într-o situație financiară dificilă.
Astfel, s-a blocat activitatea ocoalelor silvice, prin proceduri aberante, birocratice și costisitoare de evaluare de mediu, ce durează ca medie 6-12 luni, acestea neavând altă sursă de venit decât valorificarea lemnului. Pe parcursul anului 2024 s-au înregistrat astfel de situații la peste 100 de ocoale silvice de stat din cele 312 existente, resursa blocată ajungând la peste 1 milion de metri cubi de lemn, cu o valoare estimată la 400 milioane de lei.
Totodată, la începutul anului 2024, amenajamentele silvice au fost blocate peste 3 luni din cauza unei măsuri legislative inaplicabile, care obliga publicarea în Monitorul Oficial a acestora, fapt care a făcut imposibilă valorificarea unor cantități semnificative de lemn (peste 500 mii mc, cu o valoare de 200 milioane lei). Lovitura economică fatală aplicată Romsilva a fost introducerea procentelor de lemn fasonat în Codul Silvic, fără niciun calcul de impact, de randament financiar sau de eficiență economică (50% din lemnul recoltat se valorifică ca produs fasonat începând cu anul 2023), aspect controversat, care a generat cheltuieli foarte mari de exploatare, sortare, manipulare, transport și depozitare, în condițiile în care piața lemnului nu este capabilă să absoarbă acest volum de lemn fasonat pus în piață de Romsilva.
Consecința a fost că, la sfârșitul anului 2024, regia avea stocuri de lemn care depășeau semnificativ 1 milion de mc, care au fost supuse deprecierii cantitative și calitative, generând pierderi consistente pentru bugetul administrației silvice, cu impact direct asupra profitului, față de metoda de valorificare a lemnului pe picior.
Pregătită pentru vânzare
Guvernul a avut grijă să decapitalizeze anual Regia Națională a Pădurilor, prin obligativitatea ca 90% din profitul realizat să fie vărsat la bugetul de stat, fapt care a condus la imposibilitatea realizării de investiții în tehnologii noi, în utilaje și mijloace de producție moderne, mai prietenoase cu mediul și mai productive.
La aceasta s-a adăugat efortul anual din partea Romsilva de a susține financiar, cu peste 120 de milioane de lei, activitatea celor 22 de parcuri naturale și naționale și direcția de creștere și ameliorare a cailor de rasă, venituri pe care regia statului le obține exclusiv din valorificarea lemnului, influențând semnificativ rezultatele financiare ale acestei unități. Crearea imaginii de regie neprofitabilă a fost făcută deliberat, pentru a se reuși desprinderea activității economice a regiei, în vederea privatizării acesteia, lăsând fără fonduri activitățile de administrare, îngrijire și pază a pădurilor statului. Federația Sindicatelor ”Silva” l-a acuzat pe ministrul Mircea Fechet că vrea să îngenuncheze și să destructureze Romsilva, care de mai bine de patru ani are conducere liberală, pe care ministerul o ține cu mandate provizorii, pentru a fi cât mai vulnerabilă.
”Înainte de orice discuție despre reorganizare, nu ar trebui ca în primul rând Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor să respecte legea și să numească, prin concurs transparent, o conducere stabilă la Romsilva și nu provizorate, în disprețul legii? Noi știm că s-a mai încercat divizarea Romsilva, ultima tentativă fiind în anul 2022, când la Guvern se analiza inclusiv separarea activităților regiei, cel mai probabil, la inițiativa unor grupuri de interese”, a semnalat Federația Sindicatelor ”Silva”, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Mediului, Mircea Fechet.
Angajații, împinși să lase pădurile statului în seama privaților
Pentru că angajații Romsilva au devenit o piedică pentru planurile sale, Guvernul a decis să-i determine pe aceștia să plece singuri, prin tăierea a 25% din salarii. Fără niciun fel de consultare publică, în disprețul total al legii, Guvernul a aprobat în ședința de săptămâna trecută diminuarea cu 25% a salariilor tuturor silvicultorilor din România, atrage atenția Federația Sindicatelor ”Silva”.
”Peste 20.000 de silvicultori vor duce acasă cu 25% mai puțini bani. Guvernul a elaborat Ordonanța de Urgență nr. 4/2025 fără nicio explicație. În această situație se află tot personalul silvic care își desfășoară activitatea la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, la Garda Forestieră Națională, la ocoalele silvice de regim, la Romsilva și la Institutul Național pentru Cercetare și Dezvoltare în Silvicultură. Procentul de creștere cu 25% a salariului de bază era urmarea adoptării noului Cod silvic și nu reprezenta o majorare propriu-zisă a salariilor, ci înlocuia sporul de risc de 25%, pe care, în luna decembrie a anului trecut, Parlamentul l-a eliminat din textul noului Cod silvic”, se arată într-un comunicat al Federației Sindicatelor ”Silva”.