Starea de degradare a drumurilor și recepția lucrărilor de asfaltare se vor realiza, de acum încolo, cu ajutorul unui echipament ultraperformant intrat în dotarea CNAIR. Acesta funcționează pe bază de laser și este capabil să efectueze măsurători precise a compoziției și calității asfaltului, permițând și urmărirea în timp a acestuia în perioada de garanție. Totodată, echipamentul va fi folosit și pentru determinarea stării tehnice a drumurilor.
Ministerul Transporturilor a finalizat ultimul pas pentru punerea în funcțiune a echipamentului ultraperformant din dotarea CNAIR, care va fi capabil să măsoare cu precizie starea de degradare a drumurilor.
Astfel, ministerul a emis un proiect de ordin pentru aprobarea reglementării tehnice „Instrucțiuni tehnice privind metodologia de determinare a stării de degradare a drumurilor cu ajutorul echipamentului HAWKEYE 2000 – ACD (Automatic Crack Detection)”. Reglementarea tehnică este specifică pentru construcţiile inginereşti pentru infrastructura de transport, atât pentru drumurile publice moderne aflate în exploatare, cât și pentru drumurile noi şi reabilitate, în scopul recepţiei lucrărilor și a urmăririi comportării în timp a acestora, pe întreaga lor perioadă de exploatare.
Instrucțiunile prezintă modul de determinare a stării de degradare a drumurilor publice cu îmbrăcăminți bituminoase, utilizând echipamentul HAWKEYE 2000 – ACD, precum și modul de prelucrare a datelor culese din teren. Potrivit Ministerului Transporturilor, Sistemul Hawkeye 2000 – ACD este compus din două module distincte: modulul pentru colectare de date și modulul pentru procesare date, acesta din urmă facilitând vizualizarea, gestionarea, interacțiunea și raportarea numeroaselor date colectate de vehiculul de achiziție.
Unic în România
Echipamentul HAWKEYE 2000 – ACD utilizează două lasere liniare pentru colectarea datelor pe o lățime de până la 4.0 m. Gradul de precizie al determinărilor realizate cu acest echipament este net superior oricărui echipament existent şi reglementat prin norme tehnice în vigoare la nivelul ţării noastre, arată ministerul.
Echipamentul, aflat în prezent în dotarea Centrul de Studii Tehnice Rutiere şi Informatică (CESTRIN”, din cadrul CNAIR, poate fi utilizat pentru determinarea stării de degradare a drumurilor publice cu îmbrăcăminţi bituminoase, pentru verificarea la recepţia finală a drumurilor noi sau reabilitate, controlul calității execuției lucrărilor la nivelul suprafeței de rulare, recepţia finală a lucrărilor de întreţinere, urmărirea în timp a lucrărilor aflate în perioada de garanţie, precum și la gestionarea reţelei de drumuri existente prin determinarea stării de degradare. Echipamentul mai poate fi folosit în determinarea stării tehnice a drumurilor, în activităţi de cercetare în domeniul evoluţiei în timp la nivelul stării de degradare, în evaluarea stării tehnice a drumurilor, dar și la alegerea soluţiei optime la nivel de sistem rutier prin prisma tipurilor de degradări în cazul drumurilor existente care urmează a fi reabilitate sau pe care se execută lucrări de întreţinere. Gradul foarte mare de precizie al echipamentului pentru determinările realizate, îi fundamentează utilizarea, la nivelul reţelei de drumuri publice, consideră Ministerul Transporturilor.
Distanță de siguranță
Datorită înălțimii de la sol a laserului (cca 2,20 m) și a faptului că emite radiații invizibile, LCMS are nevoie de o întreținere/atenție specială pentru a evita pericolul pentru personal și pentru participanți, se arată în proiectul de ordin al ministerului. Pe durata unei înregistrări, LCMS Acquire poate afișa imagini pentru confirmarea funcționării sistemului, dar este necesară procesarea datelor în Hawkeye Processing Toolkit pentru obținerea informațiilor despre fisuri, profil transversal, adâncime făgaș etc.
”Laserele emit radiații infraroșii de la o deschidere de cca 2,20 m deasupra solului. Zona de pericol laser este situată între fereastra de emisie și îmbrăcămintea drumului, direct sub senzori și are o lățime de aproximativ patru metri. Această zonă se află în spatele vehiculului și este posibil să nu fie vizibilă pentru operator, tocmai de aceea este necesară o distanță minimă de siguranță, protejată prin semne de avertizare și lumini intermitente”, se mai precizează în proiectul de act normativ.
In sfarsit, o veste buna. Numai hotii se inspaimanta. Daca nu furati, nu exista nici un motiv de spaima. Usor de inteles.
.
Depinde cine il foloseste!!! Daca o sa il foloseasca un spagar s-au spagari tot prost o sa fie atat grosimea asfaltului cat si calitatea!!!! Si spagari trebuie sa traiasca!!
Nu trebuie sa vă mire nimic în România.Doar suntem cea mai coruptă tara din Europa fara a avea corupți,avem accidente rutiere produse de bețivi și drogați unde instanțele judecătorești nu găsesc nici un vinovat,negrul este alb,minciună adevărul gol goluț,adevărul este marfa proasta iar infractori beneficiază de mai multe drepturi și facilități decât oameni corecți și cinstiți.In Romania infractori in loc sa zacă prin pușcării sunt în funcții de conducere,chiar și președinți de stat,parlamentari,miniștri și alte demnități publice.Protectia mediului?O gluma proasta că și protecția consumatorilor,ASF,ANRE,instituții care sunt create pentru a apăra cetățeanul dar în schimb sunt mână în mână cu cei pe care ar trebui să-i supravegheze și eventual să-i sancționeze,primind de pomană salarii regești! Apropo de cazul în discuție ,anume poluarea dintr-un cartier al Craiovei unde atât cei de la mediu și madam Olguța spun că totul este normal Am am avut o mica problema care și-a găsit rezolvarea la un atelier din acel nefericit cartier.Dupa 15 minute de stat fără parbriz la autoturism a trebuit să muncesc 3 ore pentru a scoate din mașină zgura și mizeria care au intrat în cabină.Daca în 15 minute s-a întâmplat așa ceva,cam ce o fi pe bieți locuitori ai acestui cartier ,nevoiți să locuiască zi de zi in aceste condiții? Sugerez celor de la mediu și celor de la primărie să locuiască și ei 48 de ore in aceasta zona unde conform celor afirmate de ei,totul este normal!
Voi vorbiti de furturi din asfalt , dar se fura la fundatie ….bine cei care nu au stiut sa fure asa , au lasat cum se intampla in tara asta mii de drumuri la nivel national figureaza ca asfaltate si ele sunt de pietris . :))
Ce gluma, ca pana acum nu puteau sa le faca analize!
Oare, daca firmele prestatoare furau, mancau singuri?
Sii, ale cui sunt aceste firme? Aloo, NU TOTI ESTE PROSTI, MAI DRAGA”!