Bancherii centrali europeni au avertizat că riscurile, inclusiv tensiunile comerciale și datoria publică ridicată, se acumulează pentru economia regiunii.
La conferința anuală de la Sintra(Portugalia), membrii Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene au declarat pentru Financial Times că este prea devreme să speculeze dacă ar putea fi forțați să intervină în cazul în care Franța ar suferi un „moment Liz Truss” – referindu-se la criza datoriilor declanșată de reducerile fiscale nefinanțate ale fostului prim-ministru britanic în 2022.
Cu toate acestea, majoritatea au considerat alegerile din Franța – victoria partidului eurosceptic de extremă-dreapta al lui Marine Le Pen – drept semnul unei schimbări mai ample într-o direcție mai populistă, protecționistă și turbulentă, care probabil va lovi Europa mai puternic decât majoritatea țărilor lumii.
SUA și China fură startul Europei cu subvenții și tarife
Pierre Wunsch, guvernatorul băncii centrale a Belgiei, a avertizat că SUA și China fură startul Europei cu subvenții și tarife. „Ne îndreptăm către o lume care este mai disruptivă, precum și mult mai tranzacțională, iar acest lucru este problematic pentru Europa.”
SUA au majorat brusc tarifele la o serie de importuri din China, inclusiv vehicule electrice și semiconductori, în timp ce UE a urmat exemplul, într-o mai mică măsură, cu taxe mai mari la importurile de EV-uri din China, care urmează să intre în vigoare începând de joi.
Beijingul a amenințat cu represalii împotriva acestor măsuri. Tensiunile comerciale s-ar putea intensifica în cazul în care candidatul Partidului Republican, Donald Trump, câștigă alegerile din noiembrie, după ce a promis să aplice un tarif suplimentar de 10 % pentru toate importurile din Europa. Mai mult de jumătate din produsul intern brut al zonei euro este generat de exporturi, ceea ce o face deosebit de vulnerabilă la un război comercial.
În opinia lui Jan Hatzius, economistul șef al Goldman Sachs, promisiunea lui Trump de a crește tarifele la importurile din UE cu 10 % ar afecta economia zonei euro în mod disproporționat – prezicând că ar reduce PIB-ul blocului cu 1 %, în timp ce PIB-ul SUA ar scădea cu doar 0,1 %.
Un astfel de șoc ar fi suficient pentru a șterge creșterea de 0,9 % pe care BCE se așteaptă să o genereze zona euro în acest an.
Gabriel Makhlouf, guvernatorul băncii centrale a Irlandei, este îngrijorat “în special de scena geopolitică și fragmentarea economică”.
Pentru Bostjan Vasle, guvernatorul băncii centrale a Sloveniei, posibilitatea ca guvernele să nu reducă deficitele bugetare, așa cum prevăd normele revizuite ale UE privind datoria, reprezintă un alt risc cu care factorii de decizie trebuie să se confrunte.
Investitorii au speculat că alegerile din Franța ar putea declanșa o vânzare pe piața obligațiunilor care să forțeze BCE să intervină cu noul său sistem de cumpărare a datoriilor, dar care nu a fost testat.
Tot occidentul are datorii la China Amerlocii drogati au datorii de 34 de trilioane ,occidentul are nevoie de bani pentru parade de homalai ,droguri pentru copii si sclavi , operatii transexuale si sa suporte financial emigratia ilegala si infractorii SLAVA OCCIDENTUL