AcasăEconomieSUA asigură Europa de o dependență: vom continua să vă trimitem gaz

SUA asigură Europa de o dependență: vom continua să vă trimitem gaz

Exporturile de gaz lichefiat din SUA către UE au crescut în mod constant de la începutul războiului din Ucraina

Decizia președintelui Joe Biden de a întrerupe aprobările pentru noi proiecte de gaz natural lichefiat (GNL) nu va afecta livrările către Europa, a declarat pentru Politico un înalt oficial american din domeniul energiei.

„Nu are niciun impact asupra gazului lichefiat care este exportat în prezent”, a declarat adjunctul secretarului american pentru energie, David Turk, într-un interviu acordat după o întâlnire la nivel înalt cu oficiali francezi în cartierul de afaceri La Défense din Paris.”De asemenea, nu are niciun impact asupra construcțiilor în curs de desfășurare pentru a exporta și mai mult GNL”.

Asigurarea oferită oficialilor europeni îngrijorați vine la câteva luni după ce Biden a oprit aprobarea exporturilor de GNL în curs sau viitoare din noile proiecte de gaze naturale – o mișcare surprinzătoare menită să atragă grupurile ecologiste înainte de alegerile pe muchie de cuțit din noiembrie.

Decizia a zdruncinat industria europeană, având în vedere dependența sa tot mai mare de GNL din SUA, în condițiile în care Uniunea Europeană face presiuni pentru a renunța la gazul rusesc.

Statele Unite  exportă 14 miliarde de metri cubi de GNL pe zi

Exporturile de GNL din SUA către UE au crescut în mod constant de la începutul războiului din Ucraina, iar în prezent reprezintă jumătate din livrări – față de un sfert înainte de război.

În total, SUA exportă 14 miliarde de metri cubi de GNL pe zi, a precizat Turk. Și a alocat deja până la 48 de miliarde de metri cubi pentru export în cadrul unor proiecte viitoare – aproximativ jumătate din producția sa internă.

Deoarece aceste cifre sunt în creștere, a fost „prudent” să se analizeze „implicațiile climatice și de mediu dacă autorizăm și mai mult”, susține oficialul american. „Odată ce această analiză va fi actualizată, atunci vom reveni la examinarea cererilor pe măsură ce acestea vin pentru volume suplimentare”.

Potrivit Energy Information Administration, UE a importat 7,1 miliarde de metri cubi pe zi din SUA în 2023, Franța fiind cel mai mare importator de GNL din blocul comunitar.

UE a pariat mult pe gazul american în 2022, după ce a evitat energia ieftină din Rusia pe care se bazase ani de zile. A cheltuit miliarde de dolari pe infrastructura GNL și a semnat zeci de contracte noi.

„După ce a experimentat pericolele de a risca securitatea aprovizionării cu energie depinzând prea mult de o singură sursă, Europa trebuie să învețe din greșelile trecutului și să evite să devină prea dependentă de SUA”, a avertizat Ana Maria Makarewicz, analist la Institutul pentru Economie Energetică și Analiză Financiară.

Un boom al producției americane de GNL ar duce probabil la scăderea prețurilor, în special în cazul contractelor pe termen scurt pe care UE le favorizează. Dacă Donald Trump se întoarce la Casa Albă, este aproape sigur că va face presiuni pentru o expansiune a exporturilor de  combustibili fosili.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
196 afisari

3 COMENTARII

  1. JAFUL CONTINUA ,AMERICANII BAGA SUB AMENINTAREA FORTEI GAZE LICHEFIATE IN EUROPA LA PRETURI EXORBITANTE.
    IN ACELAS TIMP VIN CU SABOTARE ORCAREI VARIANTE DE ASIGURARE A GAZELOR DIN ORIENTUL MIJLOCIU ,DIN AZERBAIGEAN ,TURKMENISTAN SI MAI NOU DIN ROMANIA.

  2. Pan’la urma …cu cini’ar fost mai ghini’n Mot : cu Americanii ori cu Germanii ?!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger