AcasăEconomieȚeapa țepelor! Eolienele cumpărate de statul român aparțin tot firmelor străine

Țeapa țepelor! Eolienele cumpărate de statul român aparțin tot firmelor străine

Eolienele cumpărate de companii ale statului român sunt, de fapt, o mare țeapă. Acestea nu funcționează decât cu permisiune, monitorizare și mentenanță integrală a producătorului. Cu alte cuvinte, dacă nu plătești prețul cerut, oricât de piperat ar fi, sau dacă nu joci cum ți se cântă, turbina eoliană intră în proces de autodistrugere. Marii producători de eoliene sunt din China, SUA, Danemarca și Germania.

Un proiect de act normativ inițiat de parlamentarii PNL, care vor să schimbe Legea achizițiilor sectoriale, a scos la iveală o realitate șocantă. Turbinele eoliene amplasate pe teritoriul României sunt dirijate și monitorizate de companii din afara țării, care decid funcționarea acestora.

Descoperirea a fost făcută, cel mai probabil, după ce  Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE SA) nu a reușit să găsească mentenanță pentru cele două parcuri eoliene pe care le-a cumpărat, CEE Horia (jud. Constanța), cu o capacitate de 7,5 MW, și CEE Curcubăta (jud. Alba), cu o capacitate de 15 MW. În fapt, cei care le-au vândut au vrut să scape de ele, cu siguranță, având în vedere condițiile impuse de producători.

Parlamentarii invocă faptul că, în cadrul activității de exploatare a centralelor electrice eoliene, companiile cu capital majoritar sau unic de stat, care au calitatea de entitate contractantă, sunt obligate să deruleze achizițiile de produse, servicii și lucrări, necesare funcționării în condiții optime a centralelor electrice, în conformitate cu dispozițiile Legii nr.99/2016 privind achizițiile sectoriale. Însă, în procesul de achiziție sectorială de produse, servicii și lucrări, aceste companii întâmpină unele probleme generatoare de riscuri majore a căror rezolvare excede ariei de competență a acestora și a căror soluționare este posibilă doar la nivel guvernamental.

”Această situație este determinată de imposibilitatea entităților contractante de a încheia contracte sectoriale de achiziții produse, servicii sau lucrări, în condițiile impuse de producătorii turbinelor eoliene (mari corporații internaționale), și, în principal, impuneri ale acestora cu privire la legislația aplicabilă acestor contracte de achiziții și la respectarea drepturilor exclusive de proprietate intelectuală”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Contracte capcană

Astfel, producătorii turbinelor eoliene impun, ca o condiție sine qua non pentru încheierea contractelor de achiziții, aplicarea altor norme de drept decât cele naționale, aceștia funcționând numai în baza propriiilor contracte standard, preformulate (de adeziune), care nu sunt guvernate de legea română, susțin parlamentarii.

Aceste constrângeri ale producătorului de turbine eoliene conduc la imposibilitatea aplicării de către entitatea contractantă a prevederilor Legii achizițiilor sectoriale, aspect ce împiedică contractarea unor produse, servicii și lucrări indispensabile funcționării în bune condiții a centralelor electrice eoliene.

De asemenea, un alt aspect important este acela că producătorii turbinelor eoliene exclud indirect accesul în centralele eoliene a altor prestatori pentru anumite tipuri de servicii, cum ar fi, de exemplu, serviciile de mentenanță de tip full services. Toate echipamentele și softurile destinate funcționării turbinelor au specificații tehnice predefinite, iar folosirea detaliilor tehnice pentru scoaterea la o procedură publică de achiziție sectorială pentru anumite produse și servicii nu este permisă de către producătorul turbinelor eoliene, prin invocarea de către acesta a drepturilor exclusive de proprietatea intelectuală asupra echipamentelor și softurilor centralelor, se precizează în actul normativ.

Proprietar și nu prea

În aceste condiții, producătorii turbinelor eoliene se evidențiază ca fiind singurii care pot asigura operațiunile de mentenanță și monitorizare a centralelor eoliene, respectiv: furnizarea de echipamente, softuri destinate funcționării acestora, piese de schimb și alte componente necesare, precum și de prestare a serviciilor de întreținere de tip full services.

”Refuzul producătorilor de punere la dispoziție a documentațiilor tehnice considerate de aceștia ca fiind protejate de drepturi exclusive de autor, poziția dominantă pe piață a acestor mari corporații internaționale producătoare de turbine eoliene, precum și încercarea de impunere a unor contracte standard incompatibile cu legislația română generează riscuri majore în activitatea societăților din domeniul energiei (în special cea regenerabilă)”, semnalează inițiatorii proiectului de lege.

Printre aceste riscuri se numără dependența de sisteme de control și monitorizare standardizate, mentenanța specializată și acces limitat la piese de schimb, inclusiv consumabile, lipsa actualizărilor și modernizărilor specifice –software și hardware, intrarea în proces de autodistrugere a turbinelor în lipsa serviciilor de mentenanță, precum și scoaterea din schema sistemului energetic național de către operatorul tehnic de sistem. Totodată, tot la capitolul riscuri intră neatingerea scopului pentru care statul român a aprobat achiziția centralelor electrice eoliene, pierderi de producție cu implicații asupra profitului entităților contractante și afectarea securității energetice a României, din cauza afectării mixului energetic național, potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
48.126 afisari

16 COMENTARII

  1. Consilierii juridici sau avocații care au asistat partea romana la semnarea contractelor, ca și semnatarii acestora ar trebui săltați cu mascații!

  2. daca mai vreti vreo Revolutie
    mai intai trebuie ca VOI sa stingeti lumina!

    (daca o stinge altcareva
    deja e prea tarziu
    si ideea de revolutie e compromisa,
    ca in ’89;
    sa spunem ca Revolutia are pretzul ei)

  3. Incompetenta generala a celor care reprezintă statul român: politicieni,servicii secrete, armata , justiție.

  4. Departe de adevar, cele din jud Alba sunt proprietate privata si nu achizitionate de stat!

  5. Acesti TRADATORI PRECUM ION NICOLAE, CATARAMA,VOICULESCU SI INCA 264 DE FOSTI ANGAJATI SIE AFLATI PANA IN 1989 SI DUPA LA VIENA SUB COORDONAREA LUI MARIN CEAUSESCU PE CARE L-AU UCIS.CEI 264 DE TRADATORI FARA MAMA FARA TATA (LUATI DE LA CASA DE COPII SI FACUTI SECURISTI) S-AU OCUPAT DE CONTRACTELE ECONOMICE EXTERNE ALE ROMANIEI . TOTI BANII CE II AVEA DE INCASAT ROMANIA IN 1989 DIN COMERT EXTERIOR I-AU LUAT ACESTI TRADATORI SI I-AU FOLOSIT IN NUMELE OMW LA ASA ZISA PRIVATIZARE A R.A. PETROM.
    TREBUIE URGENT READUSI IN TARA CEI 264 DE TRADATORI SI SA LI SE CONFISTE MILIARDELE CUVENITE ROMANIEI……..SI POTOLITI PENTRU A NU MAI BATJOCORI ROMANIA….

    • Interesant , acești indivizi se declară patrioti pursânge. Nicidecum trădători

  6. Cei ce au încheiat astfel de contracte, sunt rău intenționați privind interesele tarii noastre, sau sunt de o prostie și neștiință crasa. Acesta este rezultatul hotărârilor parlamentarilor nostrii, care au ajuns în parlament sau funcții de conducere pe baza de cotizații la partide, ei neavând habar pe ce lume sunt.

  7. Asta e. Când tu nu produci nimic, trebuie sa cumperi că sa ai. Când cumperi, primești ce ți se oferă, dac vrei, dacă nu, nu cumperi și nu ai. Cei care oferă, vor să aibă venituri garantate și după vânzare, că service-ul în garanție la o mașină. Numai că, in acest caz, nu faci service-ul la producător, nu mai utilizezi produsul. Problema este că, dacă nu mai vor acești producători ,într-o zi, să produci energie, îți opresc utilajul cum vor și când vor ei. Cam așa stăm și cu armamentul pe care l-am achiziționat în ultimii ani și pe care urmează să îl achiziționăm. Dac mâine, producătorul avioanelor F16, de exemplu, nu mai vrea sa zboare acele avioane, o să ne uităm la ele și o să le ștergem de praf.

  8. Si unde e teapa.Specialiatii nostrii la UE cred ca stiau foarte bine ca banii care vin gratuit de la UE se intorc inapoi.Daca nu au stiut ce cauta la UE sunt mai vinovati.

  9. Nu statul a luat teapa, ci poporul a luat teapa de la adunaatura de statalai escrooci.
    🤔

  10. Tot circul cu asa zisa privatizare sau cu investitori străini, nu ar fi fost posibil, absolut deloc, dacă în în tarisoara asta draga, ar fi existat cu adevărat justiție. Justiția din România, vinovata și responsabila, de tot jaful. Dacă le-ar fi pasat de propria lor tara, ar fi avut grijă să nu fim jefuiti și batjocoriti de toți netotii și jegoșii din întreagaume, trimiși aici de propriile guverne, să distrugă tot ce are mai bun tara asta, cu, concursul judecătorilor noștri. Toți ar trebui adunați, excutati, pentru crima de înaltă trădare și vânzare de neam și tara. Fără excepție.

  11. Bună ziua,
    acestea nu sunt țepe.
    Acestea sunt rezultatele obținute de politruci fără pregătire tehnică de specialitate, fără experiență, niște ,,lasă-mă să te las” care se duc la serviciu doar să semneze condica și să ia salarii ( și nu mici deloc ).
    Asta se întâmplă într-un stat mafiot, politizat până la cele mai de jos niveluri, în care dacă ești profesionist, corect, integru și nesantajabil …… DERANJEZI, EȘTI INDEZIRABIL, EȘTI ANORMAL….

  12. In spate e tot un Roman. Un Frank Timis un fost general pe la servicii un bugetar cum se spune.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger