Românii vor plăti facturi mai mari la gaze, după ce ANRE a probat majorarea cu 24,1% a tarifelor de distribuție pentru cel mai mare operator de distribuție gaze naturale din România.
Această majorare vine ca o consecință pentru a compensa gratuitatea de branșare la rețea, din 2020.
Companiile de distribuţie vor să-şi recupereze banii
Conectările la sistem au fost făcute din fondurile companiilor de distribuție, care vor să își recupereze banii. Pentru acest lucru plătesc tot românii de rând care vor scoate mai mulți bani din buzunar pentru facturi.
Îngrijorător este că experții ne avertizează că scumpirile nu se opresc aici, iar din iarnă facturile vor crește iar.
”Această majorare vine după alte majorări stabilite de ANRE pentru aceste tarife de distribuție gaze: cu 11% în anul 2022 și cu 52,2% în anul 2023, respectiv în 3 ani am avut o dublare a tarifului de distribuție pentru acest operator. Această creștere a tarifelor se datorează în special ”gratuitățiilor” introduse în anul 2020 prin Legea 155/2020, care modifică vechea lege a energiei electrice și gazelor”, a transmis președintele AEI Dumitru Chisăliță, pentru Realitatea plus.
De ce au crescut prețurile europene la gaze
Prețurile europene la gaze au crescut la cel mai ridicat nivel din acest an în urma unui raport conform căruia trupele ucrainene au ocupat un punct-cheie de tranzit al gazelor în apropierea graniței cu Rusia, potrivit Bloomberg.
Prețurile futures de referință au crescut cu 4,8%, ajungând la 38,45 euro pe megawatt-oră, cel mai ridicat nivel din decembrie. Blogul militar neoficial al Rusiei, Rybar, a declarat că trupele ucrainene au capturat punctul de preluare a gazului din apropierea orașului Sudzha.
Stația Sudzha face parte din ultima legătură rămasă între gazoductul rusesc și continentul european prin Ucraina. O eventuală întrerupere a livrărilor ar fi în continuare un șoc, crescând prețurile pentru consumatori și industrie. Europa nu a sancționat gazul rusesc, iar unele țări încă depind de importuri.