AcasăEconomieTranselectrica iese la atac. Debandadă totală în sistemul energetic

Transelectrica iese la atac. Debandadă totală în sistemul energetic

Investiții riscante pentru Transelectrica. Avem megawați doar pe hârtie

Compania națională Transelectrica atrage atenția că informațiile transmise de potențialii investitori în regenerabile nu sunt credibile, dat fiind că nu se știe dacă vor începe sau nu și dacă vor finaliza sau nu capacitățile de producție, în lipsa oricărei coordonări și responsabilități în acest sens. În schimb, Transelectrica este obligată să facă investiții costisitoare în rețele, asumându-și riscuri uriașe. Pe de altă parte, despre proiectul hidrocentralei de la Tarnița, pe care Burduja îl tot face din vorbe, nu se știe nimic, deși este vital pentru sistem.

Planul de dezvoltare a rețelei electrice de transport (RET) 2024-2033, elaborat de Transelectrica, începe prin a transcrie Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PNIESC), în care se instalează, pe hârtie, mii și mii de MW în eoliene și fotovoltaice. Astfel, pentru 2024, sunt prevăzute creșteri pe eoliene de la 3.026, la 3.050 MW, iar pentru fotovoltaice, de la 1.649 MW, la 3.900 MW, în condițiile în care nici viitoarele parcuri nu se arată la orizont și nici rețelele de distribuție nu sunt gata pentru a putea prelua energia intermitentă. Mai mult, pentru 2025, se estimează, tot pe caiet, să apară un total de 3.700 MW în eoliene, în contextul în care zona de Sud a țării, cea mai profitabilă și eficientă pentru acest tip de energie, și-a atins capacitatea maximă de instalare. Și la solar se plusează, astfel că anul viitor vor exista, teoretic, 4.700 MW instalați. Pe aceste cifre, devenite oficiale, Transelectrica este obligată să investească pentru dezvoltarea rețelelor.

”Problema majoră pentru planificarea reţelei constă, în ultimii ani, în incertitudinea asupra evoluţiei parcului de producţie, deoarece au fost declarate un număr mare de intenţii de instalare de centrale noi, iar dezvoltarea parcului de producţie se desfăşoară descentralizat, ca o consecinţă a planurilor de afaceri ale investitorilor. Nu există un organism care să coreleze evoluţia parcului de producţie cu evoluţia consumului şi a capacităților de stocare care să poată pune la dispoziţia OTS un grafic de evoluţie în timp pe care să se bazeze planificarea dezvoltării reţelei. Sursele principale de informare pentru OTS sunt comunicările de intenţii primite la solicitarea sa de la producătorii existenţi şi cererile de racordare la reţea primite de la potenţiali utilizatori conform legislaţiei în vigoare privind accesul la reţea”, avertizează Transelectrica, în Planul de dezvoltare RET 2024-2033

Credibilitate limitată

Intenţiile de dezvoltare sau reducere a activităţii producătorilor sunt, însă, informaţii sensibile din punct de vedere comercial, iar realizarea lor este dependentă de reuşita finanţării, deci credibilitatea informaţiilor primite de OTS (operatorul de transport) este limitată, susține Transelectrica. 

”Ele nu reprezintă un angajament ferm din partea beneficiarilor şi nerespectarea programului propriu anunţat nu prezintă nici un risc pentru aceştia.Timpul necesar construcţiei unor linii noi poate fi sensibil mai mare decât cel al construirii obiectivelor de producţie sau consum noi. Aceasta face necesară începerea construcţiei liniilor înainte de demararea investiţiei utilizatorului, introducând un element important de risc pentru Transelectrica SA. Pentru a creşte gradul de încredere al prognozei pe care se bazează Planul de dezvoltare, OTS susţine implementarea unor metodologii care să responsabilizeze utilizatorii RET în relaţia cu OTS. O dificultate privind analiza regimurilor de funcţionare ale RET, este instalarea unui volum important de putere în centrale eoliene și fotovoltaice, a căror disponibilitate este aleatorie, în funcţie de condițiile meteorologice viteza vântului și radiația solară”, arată Transelectrica.

Lipsește centrala de la Tarnița

Din cauza lipsei de informații cu privire la evoluția proiectului CHEAP Tarnița Lăpuștești, această centrală nu a fost considerată în cadrul scenariilor care stau la baza Planului de Dezvoltare a RET perioada 2024-2033, a semnalat Transelectrica. Potrivit companiei, acumularea prin pompare este singura tehnologie matură și eficientă de stocare a energiei la scară mare la nivelul anilor 2020-2030. Construcția CHEAP Tarnița-Lăpuștești cu o putere instalată de 1.000 MW presupune o investiție de tip green-field de circa 1.000.000.000 euro.

”CHEAP Tarnița-Lăpuștești este un obiectiv care poate asuma atât rolul de compensare al producătorilor care funcționează în bandă, cât și rolul de echilibrare în Sistemul Energetic Național, cel de al doilea fiind un rol strategic în securitatea energetică și siguranța națională. În stadiul inițial al studiilor de fezabilitate, obiectivul a fost considerat doar pentru compensarea producătorilor care funcționează în bandă, bazându-și veniturile strict pe diferența de preț a energiei dintre vârf și gol (în anii 2010-2020 diferența de preț era de circa 25 EURO/MWh). În acest mod, până la nivelul anilor 2015, indicatorii de fezabilitate erau la limită astfel că investiția a fost succesiv amânată”, se precizează în Planul de dezvoltare.

Astăzi, însă, condițiile de piață de energie s-au schimbat, iar participarea la piața de echilibrare poate aduce venituri suplimentare consistente unei CHEAP. Mai mult de atât, preconizata cuplare a piețelor de echilibrare concomitent cu creșterea parcului de producție din surse regenerabile (impredictibile) la nivel european, va conduce la un interes și mai crescut pentru energiile de echilibrare. Având în vedere costurile ridicate de realizare a unei astfel de centrale este oportună accesarea de fonduri europene, consideră Transelectrica.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
10.741 afisari

10 COMENTARII

  1. Situatia este cu mult mai grava. Incercarea TEL de a scapa basma curata dupe peste 15 ani de haos este cel putin ridicola. Primul aspect este ca subordonarea ei catre SGG si nu la Energia este un conflict de interese juridice intre prescriptiile de exploatare a SEN si subordonare administrativa la ministere diferite. In Transelectrica din 2009 sunt neglijate aspecte organizatorice foarte grave legate de mentenanta si planurile de dezvoltare a SEN. Suntem uniici in UE cu organizari administrative cu separarea generarii pe surse (25-30% din crestere pret), separarea monopolurilor naturale de T&D unica in UE si fara solutii pentru tintele UE la nivel de 2035 cand ambele activitati vor disparea fiind preluate de un unic sistem informatic. Din 2009 actionarul majoritart STATUL a recunoscut eroarea externalizarii mentenantelor, dar clientelel de partide refuza sa le interrnalizeze din interese oculte si coruptie, avand niste costuri aberante. La discutarea Strategiei din 2016 au fost diferente dintre prognozele de consum ale TEL si ale Strategiei de cca 20% fapt ce a blocat promovarea aprobarii Strategiei. Ultimele redactari ale strategiei sunt propuse fara nici o baza stiintifica ci doar pe baza de „muschii” celor care au mermelit-o. In toata lumea civilizata se discuta cu modelari matematice care au ca baza consensul politic al dezvoltarii economice a tarii. Cand unele directii sunt dictate din afara Romaniei contrar intereselor economiei si cetatenilor avem o mare problema. In 2000 investitiile plus mentenanta reprezentau cca 35-40% din cifra de afaceri a defunctelor RENEL/CONEL. AZI investitiile au coborat undeva in jur de 10% din cifrele de afaceri adunate. Toata lumea se intreaba unde dispar banii si nimeni nu stie sa dea raspunsuri. Industria si cetatenii se plang ca energia este nefiresc de scumpa si unii ne aburesc cu fel si fel de povesti. In fapt ei nu inteleg ca din organizare si management dezastruos s-a ajuns la acesta situatie imposibila.

  2. Tatal lui Burduja a devalizat Bancorex. Burduja a venit cu sticle incendiare in 10 august sa darame guvernul.
    Voi ce asteptati de la tradatorul asta?

  3. Tarziu se trezesc.Presupun ca cineva a inceput sa puna intrebari si a inceput lupta pentru supravietuire.Ceea ce se va intampka din pacate nu nai poate fi evitat .

  4. Debandadă asta este pornită de guvernul sică mandolină Orban,care la acea vreme Vera la cancerul PNL, împreună cu asasinul energiei electrice Virgil Popescu,pe care tot sică mandolină la pus acolo

  5. ENERGIA ESTE CHEIA STABILITATII ECONOMIEI UNEI TARI INDUSTRIALIZATE.
    CAND STRATEGIA ENERGETICA A UNEI TARI AJUNGE SA FIE DISPUTATA DE NISTE INCOMPETENTI ,DE NISTE IRESPONSABILI ,DE NEICA NIMENI ,VEZI BURDUJA -UN PAPAGAL ,
    SE ALEGE PRAFUL SI PULBEREA DE TARA ACEEA .
    ACESTE CATASTROFE AJUNSE IN POLITICA PE CAI DOSNICE AU FACUT SI FAC DEZASTRE.
    RASPUNDEREA MINISTERIALA A AJUNS SA FIE TRATATA CA CEVA BANAL !,HOTIA ,CONTRACTELE DIN BANI PUBLICI INCHEIATE FARA LICITATIE SUNT LA ORDINEA ZILEI.
    CONTRACTE INCREDINTATE DIRECT AMERICANILOR AU DEVENIT UN FAPT DIVERS !.ADMINISTRATIA ,GUVERNAREA ESTE ANTIROMANEASCA !!,TRADAREA INTERESELOR ROMANESTI
    A DEVENIT FOAIE DE PARCURS IN ACTUL DE GUVERNARE.

  6. Și în comunism, mâncam din tonele de cereale raportate de politruci, acum de ce n-am consuma curent produs pe hârtie de fii acelorasi raportori. Poporul român crede și suportă orice și ei știu asta.

  7. Asa se intampla când un actor economic deține exclusivitate pe piața asa cum e cazul Transelectrica! În loc sa se preocupe de investiții masive în rețea, folosesc profiturile imense pentru plata dividendelor!

  8. Pai daca Burduja,un neavenit cu studii contabile a fost pus în funcția de ministru al energiei ???
    Că sa nu mai vorbim de Virgil Popescu cel care a pus bazele degringoladei din energie !
    Cît despre ANRE o agenție care ar trebui sa dispară cît mai curând și care face jocurile ,,băieților deștepți”pe salarii imense plătite de prostime(adică de noi)!!!

  9. Tarnita chiar ar fi CHEAP (ieftina, in engleza) la doar un miliard de euro pentru 1000MW putere instalata si basca face si stocare de energie, in comparatie cu nemernicia de NuScale care costa noua miliarde de euro pentru numai 465MW putere instalata, adica e de vreo 19 (nouasprezece!) ori mai scumpa decat hidrocentrala la pret per MW putere instalata.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger