Emisiile de gaze cu efect de seră provenite din energie au atins un nivel record anul trecut, deoarece cererea de combustibili fosili a crescut în ciuda unei “creșteri mari” a energiei regenerabile, potrivit raportului Statistical Review of World Energy al Institutului pentru Energie.
Care este „nivelul record”? 2%. Raportul, citat de FT, subliniază necesitatea de „a accelera tranziția ecologică”. Cu ce folos, nu se știe. Această tranziție va costa trilioane de dolari pe an, iar renunțarea treptată la combustibilii fosili – petrol, gaze, cărbune – nu înseamnă un pas înainte, ci întoarcerea la nesiguranță energetică și sărăcie.
„Energia curată nu reușește încă să acopere nici măcar întreaga creștere a cererii. Se poate spune că tranziția energetică nici măcar nu a început”, a declarat Nick Wayth, director executiv al Energy Institute, cu sediul la Londra. Câtă subtilitate! Ce să acopere, dacă merge cu viteza melcului? Nu are cum să prindă viteză, deoarece nu poate înlocui combustibilii fosili.
Wayth a evidențiat progresul „dezechilibrat” al trecerii la producția de energie electrică din surse regenerabile, care a crescut cu 13% față de 2022 pentru a atinge 4.748 terawați oră. Soarele și vântul sunt surse de energie intermitentă, nu de progres.
Raportul, publicat joi, arată că utilizarea globală a energiei primare a crescut cu 2%, ajungând la 620 de exajouli – 1EJ este echivalent cu aproximativ 170 de milioane de barili de petrol. Ponderea combustibililor fosili în mixul energetic a scăzut doar ușor, cu 0,4 puncte procentuale, la 81,5%. Proporția sa a fost de 86% în 1995.
Realitatea spulberă utopiile climatice
Țările participante la conferința COP28 de la Dubai au stabilit obiective ambițioase către renunțarea la combustibilii fosili. Au semnat “Carta de decarbonizare a petrolului și gazelor”, ce solicită emisii nete zero până în 2050 sau mai devreme. Nimeni nu are curajul să explice că este o pură fantezie.
Simon Virley, șeful departamentului de energie al KPMG, coautor al raportului, a declarat că „este timpul să ne dublăm eforturile pentru a reduce emisiile de carbon și pentru a oferi finanțare și capacități în a construi mai multe surse de energie cu emisii reduse în sudul lumii”. Serios?
Utilizarea combustibililor fosili în India a crescut cu 8%, iar consumul de cărbune a depășit pentru prima dată consumul combinat din America de Nord și Europa. În China, care reprezintă aproximativ 30% din energia globală, consumul de combustibili fosili a crescut cu 6%, atingând un nou record de 139 EJ.
În Europa, cererea de combustibili fosili reprezintă 70% din energia primară, și 80% în SUA. Hotărât lucru, ecologiștii trăiesc într-o lume imaginară, asemănătoare cu utopiile lor climatice. E vremea să li se închidă gura.
Degeaba le tii partea!!! Stii tu cui… Cum draku-ti explici ca la noi panourile fotovoltaice produc mai mult decat reactoarele de la Cernavoda?!
Asta o sti tu oficial neoficial se livreaza crt ieftin in Alte tari si romanii , sclavii adica tre sa plateasca mai mult decat altii cr produs de ei acasa , in casa lor . :)))