Din ce în ce mai mulți specialiști încep să facă un pas în față și să arate realitatea. Investițiile masive în producția de energie regenerabilă au fost o greșeală uriașă, în condițiile inexistenței stocării și a rețelelor aferente. Consecința este una dramatică, pentru că sistemul nu poate gestiona supraproducția și se ajunge tot la importuri și la prețuri enorme. Vestea și mai proastă este, pentru că investițiile în stocare și rețea durează cel puțin 5 ani, în tot acest timp nimic nu se va schimba.
Prezent la Forumul Energiei ediția 2025, Corneliu Bodea, președintele Centrului Român al Energiei (CRE), a atras atenția asupra unei erori fatale pentru sistemul energetic, care se poate traduce prin punerea căruței înaintea calului. Fără stocarea aferentă și fără investiții în rețelele de distribuție și transport, producția de energie regenerabilă conduce la deficit de energie, importuri și prețuri mari.
”Deși s-a investit mult, trebuie să vă spun că am făcut, din nou, o greșeală majoră. Aceasta constă în faptul că am alocat extrem de multă atenție, am investit foarte mulți bani în soluții regenerabile, în principal, fără să ținem cont de modul în care vom reuși să gestionăm această producție. Este motivul pentru care noi ne pregăteam să intrăm în perioada Sărbătorilor Pascale și ne întrebam cum va rezista sistemul energeic românesc la un consum de 3.000 MWh, când noi avem peste 3.000 MW instalați în producție fotovoltaică nedispecerizabilă. Aceasta este expresia unei erori, a unei greșeli importante, pentru că trebuia să ne gândim la stocare, trebuia să ne gândim la infrastructura de transport și distribuție a energie, trebuia să înțelegem că investițiile în acest sector sunt esențiale pentru a ține piața în condiții rezonabile. În orice zi a săptămânii avem prețuri între 20 de lei și 800 de lei pe MWh, ceea ce arată o volatilitate din care, desigur, unii câștigă, dar nu este bună pentru gestiunea sectorului energetic”, a declarat Corneliu Bodea, președintele CRE.
Probleme majore cu gestionarea energiei solare și eoliene
În sistemul energetic european, pentru că suntem interconectați, România nu stă foarte bine și asta se vede prin prețurile pe care le avem, mai spune Corneliu Bodea. Acesta arată că, dacă investițiile anunțate în producția de regenerabile se vor finaliza, atunci vom continua să avem o piață volatilă, să avem prețuri mari, să nu putem gestiona supraproducția și o să trebuiască să importăm în continuare.
”Eu cred că lucrul acesta este conștientizat de toată lumea, deși este cam târziu. În ce privește stocarea, gestionarea acestei stocări, controlul invectoarelor, sunt niște investiții care au nevoie de 5 ani de zile ca să le realizezi. Ar fi trebuit făcute aceste lucruri înainte de a decide să alocăm fonduri în această componentă a sistemului energetic, care este reprezentată de producția de energie din surse regenerabile. Toată lumea știe acum aceste probleme, inclusiv ANRE, și trebuie să vedem cum să facem să sărim niște etape și să grăbim realizarea acestor investiții. Chiar dacă distribuitorii și transportatorul au început să investească, și am văzut că au bugete semnificative, inclusiv din Fondul pentru Modernizare, lucrul acesta va lua ani de zile, există o anumită capacitate de execuție, deci noi pentru ani de zile de acum încolo vom avea în continuare probleme majore cu gestionarea energiei regenerabile”, a mai precizat Corneliu Bodea, președintele CRE.
Se importă și la un consum de 4.200 MWh
În data de 28 aprilie, România a importat energie și la un consum de 4.200 MWh. Când consumul a ajuns în jur de 5.000 MWh, importurile au sărit de 1.000 MWh, semn că producția se prăbușise, efectiv. Termocentralele pe cărbune au mai fost lăsate să producă în jur de 500 MWh, gazele au produs sub 300 MWh, iar eolianul a avut o medie de 300 MWh intrați în sistem, cu intermitențele inerente. În ce privește fotovoltaicul, acesta a produs în medie 1.200 MWh, însă doar pentru circa 7 ore.
Toată lumea a comentat că-s o prostie, o jucărie pentru retardați ,dar pe nimeni nu a interesat. Ei se distrau, noi plăteam și plătim în continuare și ei comentează. E exact ca și cu blocurile construite din carton, oriunde și oricând, fără să se gândească la infrastructură.
Ati uitat si sa mentionati enorma greaseala de a ocupa terenurile agricole!
S-au aruncat cu capul inainte fara sa faca studii, cercetari; ca si in cazul vaccinurilor anti covid. Nu tot ce zboara se mananca.
Da,incredibil,panoul solar produce doar când este soare,cât despre greșeli și căruțe pe deal,să plătească cine a judecat precum cizma,nu consumatorul,adică prostul vostru.
Doar energia electrica din regenerabile trebuie stocata și are probleme. Energia electrica din turbine nu trebuie stocata. Se știe ca electricitatea este diferita după sursa ei: cea din regenerabile nu este la fel ca și cea din gaz sau nucleara, are alt miros, gust sau culoare, este diferita în orișice caz, altfel nu ar avea aceasta problema spinoasa fata de cea produsa normal.
Ce-mi plac desteptii astia care se arata dupa „razboi”! Desteptii astia sunt niste ticalosi! Toti cei cu functii in coordonare si investitii ar trebui sa stie lucruri de bun simt! Ce dreaqu faci cu energia electrica produsa intermitent? Ca nu poti s-o bagi intr-un butoi. Ca nu ne-a dus capu’ s-o bagam intr-o hidrocentrala cu pompaj!
Dacă e supraproductie, cum explică preturile nesimțite la energie electrica?
Acum este curentul la casa omului și nu poate să fire cum vreau ei
Asta a fost problema și la autostrăzi
Dacă șeful nu putea să facă încă o casă din banii de autostradă se opreau lucrările
Europa a dat banii dar nu s-au putut fura,așa că am făcut totul din banii noștri
Daca UE spune…noi trebuie să executăm…și pe urmă tot poporul plătește…