Pe măsură ce prețurile acțiunilor americane au scăzut în această lună, John Sidawi, un manager de fonduri la Federated Hermes, a observat ceva ciudat.
Dolarul, care a fost mult timp locul de refugiu preferat în timpul scăderilor pieței, nu s-a redresat de data aceasta, relatează Bloomberg. Investitorii s-au îndreptat către aur, yen și acțiuni europene – aproape oriunde în afară de SUA.
„Este neobișnuit și foarte revelator”, a declarat Sidawi. Dolarul ”nu mai este un refugiu sigur”. Situația, ca și o mare parte din volatilitatea care a zguduit recent piețele globale, are o singură explicație: președintele Donald Trump.
Escaladarea tarifelor și încercarea sa de a da înapoi decenii de globalizare zdruncină încrederea în moneda americană – care a avut un loc privilegiat în sistemul financiar mondial timp de opt decenii.
În ultimele trei luni, dolarul a scăzut față de cele 31 de valute majore, ceea ce a dus la scăderea cu aproape 3% a Bloomberg dollar index, cel mai prost început de an din 2017.
Prețul aurului – un refugiu rival – a crescut până la un nivel record de peste 3 000 de dolari pe uncie. La jumătatea lunii martie, comercianții speculativi au început să parieze împotriva dolarului pentru prima dată de la alegerea lui Trump, de teamă că schimbările sale de politică ar putea duce cea mai mare economie a lumii într-o recesiune.
„Spre deosebire de a fi bastionul obișnuit al stabilității și refugiul de primă alegere pentru operatorii de pe piața valutară, dolarul reprezintă acum opusul”, subliniază Michael Brown, strateg senior de cercetare din Londra pentru Pepperstone, unul dintre cele mai mari brokeri valutari.
Dolarul rămâne o monedă cheie la nivel mondial, utilizată pentru majoritatea rezervelor băncilor centrale și pentru achiziționarea de mărfuri precum petrolul, în mare parte pentru că nu a apărut nicio alternativă semnificativă.
Totuși, acțiunile lui Trump stârnesc discuții cu privire la accelerarea eforturilor guvernelor de peste mări de a reduce dependența de dolar.
În Europa, liderii au considerat că este o oportunitate de a consolida rolul euro prin crearea unor piețe mai integrate și mai lichide care ar permite monedei comune să rivalizeze mai bine cu dolarul.
Unii analiști susțin că dolarul ar putea să-și piardă statutul de refugiu pe măsură ce piețele se adaptează la o nouă ordine geopolitică.
În teorie, creșterea tarifelor ar trebui să consolideze dolarul prin reducerea cererii de importuri și prin susținerea producției interne. Dar amploarea măsurilor lui Trump riscă să reaprindă inflația și să încetinească creșterea economică.