În noul său război comercial, Donald Trump a impus decizii care ar putea avea un impact asupra Sudului global. Tacticile de coerciție ale președintelui sunt îndreptate asupra țărilor care, altfel, au multe de oferit comerțului SUA
Tarifele au atras cea mai mare atenție, dar schimbările influențează partenerii comerciali prin intermediul a două variabile de pe piețele financiare globale. Acestea sunt nivelurile dolarului și ale ratelor dobânzilor, fără îndoială cele mai importante prețuri din lume, potrivit Responsible Statecraft.
Între timp, unii directori ai industriei tehnologice din SUA se opun mai agresiv normelor din era Biden și îndeamnă noua administrație să le retragă.
Casa Albă extinde regimul care supraveghează atât investițiile interne, cât și cele externe în sectoarele de înaltă tehnologie. Principala țintă este China, dar, la fel ca în cazul normelor care au apărut în ultimele zile ale administrației Biden, când țările au fost plasate pe trei niveluri de încredere, „distanța geopolitică” a unor națiuni din anumite părți ale Sudului global va fi un factor-cheie al deciziilor.
Ordinul executiv salută investițiile din partea „partenerilor și aliaților”, menționând că unii dintre aceștia au fonduri suverane de investiții mari (foarte probabil o referire la Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite). Cu toate acestea, majorarea investițiilor străine ar include „cerințe ca investitorii străini specificați să evite parteneriatele cu adversarii străini ai Statelor Unite”.
Trumponomics sugerează o serie de pericole pentru Sudul global. Există speranțe de atenuare? Poate că Trump, un lider căruia îi plac înțelegerile, ar oferi concesii economiilor de dimensiuni mari, dacă au oportunități de oferit, capacitatea de a riposta și sunt considerate importante pe piețele financiare americane.
Dar ar putea exista o altă cale de ameliorare – impactul economic al unor astfel de măsuri în America însăși. Au existat semne că investitorii sunt îngrijorați de creșterea incertitudinii și inflației.
Acest lucru a condus la o scădere accentuată a ratelor dobânzilor din SUA, ca urmare a temerilor legate de o încetinire a economiei, care ar putea tempera evoluția dolarului. O astfel de combinație ar reduce tensiunile financiare din unele țări.
S-ar putea să nu fie o mare consolare, dar economiile mari din Sudul global, care nu depind la fel de mult de exporturile către America, ar putea găsi un răgaz parțial în cazul în care măsurile de la Washington se dovedesc a fi o frână pentru creștere la nivel național.