Miniștrii europeni ai industriei se vor întâlni joi la Paris pentru a discuta strategiile de menținere a producției de oțel ca răspuns la tarifele vamale americane.
Reuniunea pregătită de ministrul francez Marc Ferracci și de omologul său italian Adolfo Urso va avea loc „în prezența președinției poloneze a Consiliului UE”.
Potrivit agenției EFE, au fost invitate aproximativ 15 țări producătoare de oțel, printre care Polonia, Italia, Spania, Luxemburg, Slovacia, Grecia, Finlanda, Austria, Ungaria, Suedia, Olanda, România, Belgia și Slovenia. Cu toate acestea, lista participanților nu este încă completă
Oficialii vor împărtăși concluziile și soluțiile cu alte părți interesate din industria siderurgică „atât companii, cât și sindicate” și se așteaptă să semneze o declarație comună privind protejarea acestei industrii care angajează peste 300 000 de muncitori în Europa
Siderurgia europeană se confruntă cu probleme majore: scăderea cererii interne, prețurile ridicate ale energiei și supraproducția Chinei. La toate acestea se adaudă taxele de 25% impuse de Donald Trump asupra importurilor de oțel, începând cu 12 martie.
Comisia Europeană a criticat deja tarifele, considerând că sunt nejustificate din punct de vedere economic și a anunțat „contramăsuri decisive și proporționale”.
Luni, Emmanuel Macron s-a întâlnit cu Trump și a făcut apel la „concurență loială” și la „mai multe investiții” de ambele părți ale Atlanticului. „Sper că l-am convins”, a declarat liderul de la Elysee într-un interviu acordat postului Fox News.
Macron i-a spus lui Trrump că nu își poate permite să „poarte un război comercial împotriva Chinei și Europei în același timp”.
În 2018, în timpul primului său mandat, Trump a ordonat tarife la exporturile de oțel și aluminiu, forțând UE să răspundă cu propriile sale taxe mai mari.
Dar companiile siderurgice din Europa erau într-o situație dificilă înainte ca președintele american să ajungă la putere. Acțiunile Thyssenkrupp au scăzut cu 58% în ultimii cinci ani, iar conducerea a anunțat că intenționează să reducă 40% din forța de muncă în următorii ani.
Acțiunile Salzgitter au scăzut cu aproximativ o treime în ultimul an, în timp ce exporturile de oțel ale Chinei au dus prețurile europene sub costul de producție. În 2024, volumul exporturilor din China a fost „uriaș”, declara Genuino Christino, director financiar la ArcelorMittal, cel mai mare producător din Europa.
Vad ca si Romania este pe lista. Mai produce otel?