Țările Uniunii Europene discută despre pregătirile pentru iarnă, în contextul în care acordul de tranzit al gazelor dintre Rusia și Ucraina urmează să expire, iar blocul încearcă să elimine treptat dependența de combustibilii fosili de la Moscova.
„Accesibilitatea energiei rămâne o preocupare urgentă, cu prețuri volatile determinate de tensiunile geopolitice, de întreruperile lanțului de aprovizionare și de dependența de importurile de combustibili fosili”, au declarat oficialii din Ungaria, țară care va prezida reuniunea de la Bruxelles în calitate de deținătoare a președinției rotative a UE, într-un document transmis miniștrilor energiei și consultat de Bloomberg.
Consolidarea industriilor UE în timpul tranziției ecologice a ajuns în fruntea agendei politice europene după o reacție declanșată în parte de o criză energetică fără precedent, care a dus prețurile la energie și gaze la niveluri record în urmă cu doi ani, ca urmare a invaziei rusești din Ucraina.
Comisia Europeană va informa statele membre cu privire la pregătirile pentru această iarnă, deoarece acordul interguvernamental de tranzit dintre Kiev și Moscova, care a stat la baza livrărilor de gaze prin conducte rusești către Europa, se încheie la 31 decembrie.
Facturi mari pentru gospodării și întreprinderi
Deși prețurile europene la combustibili sunt departe de vârfurile atinse în timpul crizei din 2022 – datorită creșterii importurilor de gaze naturale lichefiate care au înlocuit majoritatea fluxurilor rusești – rămân ridicate, multe gospodării și întreprinderi confruntându-se cu facturi mari.
Contractele futures de referință de pe continent au atins cele mai ridicate niveluri din ultimul an la începutul acestei luni, deoarece echilibrul pieței rămâne fragil, iar chiar și micile perturbări au stârnit neliniște.
UE susține de mult timp că țările membre care încă importă gaze rusești pe ruta ucraineană – în special Austria și Slovacia – se pot lipsi de aceste livrări. Comisia a declarat că nu va intra în negocieri pentru a menține deschisă ruta.
Cu toate acestea, cumpărătorii de gaze din Slovacia și Ungaria continuă negocierile pentru a menține fluxul după expirarea acordului de tranzit, propunerea implicând un acord de schimb între Azerbaidjan și Rusia.
Noua Comisie Europeană, care tocmai și-a început mandatul de cinci ani, își propune să prezinte la 15 ianuarie o nouă inițiativă, Competitiveness Compass. Documentul de politică va explora modalitățile prin care blocul celor 27 de națiuni și-ar putea spori securitatea și ar putea reduce dependențele, ca urmare a unui raport publicat în septembrie de fostul președinte al Băncii Centrale Europene Mario Draghi.
În etapa următoare, brațul executiv al blocului va încerca să emită un acord industrial la 26 februarie – o strategie detaliată pentru menținerea competitivității industriilor sale, care va include un plan pentru asigurarea unei energii accesibile.
În primele sale 100 de zile, va prezenta, de asemenea, o foaie de parcurs pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili ruși, care reprezintă încă 15% din importurile UE.