Cauta

Unde a dispărut tot gazul rusesc?

Degeaba ai gaz dacă nu găsești clienți!

Majoritatea clienților  companiilor de gaz ale Rusiei  se află acum în est și o mare parte din infrastructura necesară pentru a-i aproviziona nu a fost încă construită.

Războiul din Ucraina a îndepărtat Rusia de Europa, cea mai mare piață de export de gaze naturale. Așadar, ce au făcut rușii – care au cele mai mari rezerve din lume – cu tot acest gaz?

În 2021, Rusia a pompat aproximativ 150 de miliarde de metri cubi de gaze prin conducte către Europa – mai mult decât suficient pentru a satisface consumul anual combinat al Germaniei, Franței și Austriei, potrivit analizelor Bloomberg. Europa a reprezentat două treimi din exporturile de gaze ale țării, inclusiv fluxurile de gaze naturale lichefiate.

În prezent, Rusia nu are clienți pentru aproximativ 90 de miliarde de metri cubi de gaze prin conducte, ceea ce reprezintă scăderea estimată a fluxurilor către Europa anul trecut. O reducere de peste 50% a prețului la gaze în acest an i-a comprimat și mai mult veniturile.

Și, în timp ce petrolul a continuat să curgă, industria gazului rusesc a fost în centrul unui vârtej care a micșorat câștigurile pentru cel mai mare producător al țării, Gazprom.

Producția de gaze a scăzut cu peste 13% în primele cinci luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2022. Gazprom reprezintă cea mai mare parte a acestei scăderi. Dacă nu ar fi fost Novatek, cel mai mare producător de GNL din Rusia, care și-a menținut producția stabilă, și Rosneft,  care a pompat livrări suplimentare pe piața internă, scăderea ar fi fost mai severă.

Liderii europeni au acuzat Moscova că a folosit ca armă oprirea livrărilor de gaz pentru a pedepsi țările care sprijină Ucraina.O iarnă blândă a ajutat Europa să evite o criză energetică profundă, dar pentru Moscova, înlocuirea acestei piețe nu a fost la fel de ușoară. Veniturile din gaz au scăzut cu aproape 45% între ianuarie și mai, comparativ cu aceeași perioadă din 2022, până la 710 miliarde de ruble.

Rusia și-a îndreptat apoi atenția către China. Cu toate acestea, o vizită a președintelui  Xi Jinping la Moscova în martie nu a reușit să producă un angajament imediat din partea Beijingului de a cumpăra mai mult gaz rusesc.

Deoarece va necesita construirea de noi conducte pentru a completa legătura Power of Siberia, care a început să funcționeze în decembrie 2019. Livrările către China sunt doar o fracțiune din cele care au curs către Europa înainte de război, dar au crescut și se așteaptă să crească cu 42% în acest an, la 22 de miliarde de metri cubi.

Discuțiile privind așa-numitul proiect Power of Siberia 2 – care ar dubla fluxurile de gaz rusesc către China la aproape 100 de miliarde de metri cubi – se află „în stadiul final” de luni de zile, potrivit Moscovei. Chiar dacă se ajunge la un acord până la sfârșitul acestui an, ar fi nevoie de cel puțin cinci ani pentru a construi conducta, subliniind cât de dificil este pentru Moscova să înlocuiască Europa peste noapte.

Statele baltice au interzis complet gazul rusesc, inclusiv GNL, iar mai multe guverne din regiune au cerut companiilor să reducă dependența de Rusia. Măsura unui embargo total ar fi în discuție, dar nu convine politic Uniunii Europene, mai ales în cazul GNL.

Rusia mai are o șansă cu Turcia –  în mod tradițional printre primii trei cumpărători ai Gazprom – pentru a tranzita exporturile către Europa, dar rămâne cu opțiuni limitate pe termen scurt cu privire la ce să facă cu gazul stocat.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • UE nu sperie Big Tech
  • Elveția își arată forța financiară: vrea să fie scutită de tarifele americane
  • Democrația este un mit. Noua DIKTATURĂ începe cu România
  • Localitățile, luate cu asalt de urși. Autoritățile, paralizate
  • Taxele lui Trump, războiul economic și “Mondialul” din 2026. Cum o vor scoate la capăt?
  • La Liga ia măsuri pentru transferuri noi
  • Bulgaria a convins Comisia Europeană să îi amâne liberalizarea prețurilor la energie. România, niciun demers
  • Jocul periculos al lui Donald Trump cu cea mai puternică bancă centrală din lume
  • Trump are un as în mână împotriva lui Putin
  • Exit mobile version