AcasăEconomieUniunea Europeană se pregătește de o nouă criză energetică. Prețuri reglementate pentru...

Uniunea Europeană se pregătește de o nouă criză energetică. Prețuri reglementate pentru 80% din consum

Dacă prețurile la energie vor ajunge la 180 euro MWh, Comisia Europeană și Consiliul pot declara o stare de criză la nivel regional sau pe teritoriul UE, potrivit unei noi Directive europene. În acest caz, statele membre pot lua măsuri de reglementare a prețurilor sub nivelul costurilor, care vor fi aplicate pentru 80% din consumul populației și 70% din consumul întreprinderilor. Criza prețurilor poate fi declarată pe o perioadă de un an, cu posibilitatea de prelungire a acesteia.

O nouă Directivă europeană, care modifică actele normative privitoare la  îmbunătățirea organizării pieței energiei electrice a Uniunii, abordează accesul la energie la prețuri accesibile în timpul unei crize a prețurilor la energie electrică. Mai exact, Consiliul UE poate declara, la propunerea Comisiei Europene, printr-o decizie de punere în aplicare, o criză a prețurilor energiei electrice la nivel regional sau la nivelul Uniunii. Pentru aceasta trebuie confirmată existența unor prețuri medii foarte ridicate pe piețele angro de energie electrică, de cel puțin două ori și jumătate mai mari decât prețul mediu din ultimii cinci ani și de cel puțin 180 euro/MWh, situație preconizată a continua timp de cel puțin șase luni.

Totodată, criza poate fi declarată dacă au loc creșteri bruște ale prețurilor cu amănuntul ale energiei electrice în intervalul de 70 %, preconizate a continua timp de cel puțin trei luni. Decizia de declarare a crizei prețurilor la energie poate fi de până la un an, cu posibilitatea de prelungire pentru perioade consecutive de până la un an.

”Declararea unei crize a prețurilor energiei electrice la nivel regional sau la nivelul Uniunii asigură o concurență și un comerț echitabile în toate statele membre afectate de decizia de punere în aplicare, astfel încât piața internă să nu fie denaturată în mod nejustificat”, se arată în Directivă.

Se revocă liberalizarea

În cazul în care Consiliul UE a adoptat o decizie de declarare a crizei, statele membre pot aplica, pe durata valabilității deciziei respective, intervenții publice specifice temporare în ceea ce privește stabilirea prețurilor de furnizare a energiei electrice către întreprinderile mici și mijlocii. Astfel de intervenții publice trebuie să fie limitate la cel mult 70% din consumul beneficiarului în aceeași perioadă a anului precedent, pentru a menține un stimulent de reducere a cererii.

În același timp, statele membre pot, pe durata valabilității deciziei respective, atunci când aplică intervenții publice specifice în stabilirea prețurilor de furnizare a energiei electrice, să stabilească, în mod excepțional și temporar, un preț de furnizare a energiei electrice sub nivelul costurilor. În acest sens, prețul stabilit pentru clienții casnici se va aplica numai pentru cel mult 80 % din consumul mediu al gospodăriilor. La aplicarea prețurilor reglementate nu va exista nicio discriminare între furnizori, iar furnizorii vor fi compensați pentru furnizarea sub nivelul costurilor într-un mod transparent și nediscriminatoriu.

”În cazul clienților vulnerabili și al clienților afectați de sărăcia energetică, reglementarea prețurilor aplicată de statele membre ar putea acoperi 100 % din preț. În orice caz, declararea unei crize a prețurilor energiei electrice la nivel regional sau la nivelul Uniunii ar trebui să asigure condiții de concurență echitabile în toate statele membre afectate de decizie, astfel încât piața internă să nu fie denaturată în mod nejustificat”, se precizează în actul normativ european.

Interdicția pentru majorarea prețurilor din contracte

În aceeași Directivă se introduce o definiție clară a contractului de furnizare a energiei electrice pe durată determinată și cu prețuri fixe. Aceasta înseamnă un contract de furnizare a energiei electrice încheiat între un furnizor și un client final prin care se garantează că clauzele și condițiile contractuale, inclusiv prețul, rămân neschimbate pe durata contractului, dar care, pentru un preț fix poate include un element flexibil, de exemplu variații de preț în perioadele de vârf și în afara perioadelor de vârf, și atunci când singurele modificări din factura finală pot să rezulte numai din elemente care nu sunt determinate de furnizori, cum ar fi impozitele și taxele.

”Atunci când furnizorii nu se asigură că portofoliul lor de energie electrică este suficient de acoperit împotriva riscurilor, modificările prețurilor angro ale energiei electrice îi pot expune financiar la riscuri, poate avea ca rezultat un eșec sau transferarea costurilor asupra consumatorilor și asupra altor utilizatori ai rețelei. Prin urmare, furnizorii ar trebui să fie acoperiți în mod corespunzător atunci când oferă contracte de furnizare a energiei electrice pe durată determinată și cu prețuri fixe”, se mai arată în Directiva europeană.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.449 afisari

4 COMENTARII

  1. Orbane,i auzi ba a murit liberalizarea pe care tu ai adus o aici ca cica scadea factura ,cand tu ai triplat o ,criminallule ,ai distrus toate afacerile si ai infometat batranii sa ti plateasca factutile croite de tine.La puscarie!!

  2. Dragnea a avut dreptate, labele liberale au liberalizat pretul si platim facturi umflate

  3. Opriti politica falimentara Green Deal! Eliminati taxele pe emisiile de CO2. Stop subventiilor pentru sistemele fotovoltaice si eoliene care produc energie foarte scumpa si fluctuanta. Redeschideti minele si termocentralele pe carbune! Opriti cresterea preturilor la energie de firmele intermediare. Faceti toate astea si pretul unui MWh va scadea din nou pana la sub 50 de euro.

  4. Retardatilor postdecembristi, PE TIMPUL COMUNISTILOR, ROMANIA, O RARA NU COLONIA DE ACUM, ERA INDEPENDENTA ENERGETIC DESI CONSUMA DE 10 ORI MAI MULT CA ACUM, AVAND 1350 DE INTREPRINDERI SI TOATĂ AGRICULTURA IRIGATA. ACUM STATI CA MILOGII SA VA DEA ALTII, PARAZITILOR

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger