Cauta

Uzine în pericol: oțelul ieftin inundă piața europeană

UE riscă să devină o zonă de dumping pentru oțelul ieftin deviat de pe piața americană, care ar putea distruge uzinele din blocul comunitar

Uniunea Europeană va înăspri cotele de import la oțel pentru a reduce intrările cu 15% începând cu luna aprilie.

După noile tarife ale SUA, oțelul ieftin inundă piața europeană, transmite Reuters. Producătorii europeni, care se luptă deja cu prețurile ridicate ale energiei și cu concurența din Asia și din alte părți,  avertizează că UE riscă să devină o zonă de dumping pentru oțelul ieftin deviat de pe piața americană, care ar putea distruge uzinele din blocul comunitar.

„Într-o perioadă în care nimeni nu respectă normele OMC (Organizația Mondială a Comerțului) și toată lumea se referă la securitatea națională,  UE nu poate fi singurul continent care își lasă industria să se destrame”, a declarat vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Stephane Sejourne.

Având în vedere că piața americană are acum mai puțin sens din punct de vedere comercial, cu un tarif de 25% impus de administrația președintelui Donald Trump, Sejourne a prevăzut că producătorii din Canada, India și China vor căuta să vândă volume tot mai mari în Europa.

Comisia va propune o serie de măsuri legate de comerț pentru a stimula industria metalurgică aflată în dificultate, ca parte a unui nou plan de acțiune european pentru oțel și metale. Un proiect al planului, consultat de Reuters la începutul acestei săptămâni, arăta că UE analizează limitarea importurilor.

Sejourne, responsabil pentru definirea strategiei industriale, a precizat că o primă măsură ar fi reducerea cotelor de import, cunoscute sub denumirea de garanții, pentru mai multe tipuri de oțel începând cu 1 aprilie, ceea ce ar reduce intrările cu 15%.

În 2024, UE a importat aproximativ 60 de milioane de tone de oțel, din care 30 de milioane de tone se încadrau în contingentul fără taxe vamale.

Comisia va stabili noi măsuri în al treilea trimestru pentru a înlocui măsurile de salvgardare, care, în conformitate cu normele OMC, nu pot fi prelungite după 30 iunie 2026.

De asemenea, se va introduce regula „topit și turnat”, conform proiectului de plan de acțiune privind oțelul. Regula ar împiedica importatorii să schimbe originea metalului „prin efectuarea unei transformări minime”.

Printre măsurile necomerciale, un program pilot cu Banca Europeană de Investiții pentru garantarea contractelor de energie pe termen lung va acorda prioritate producătorilor de oțel și aluminiu.

Ultimele stiri

  • Ce află turiștii care își fac planuri pentru vacanța de 1 MAI. Cât costă cazarea în garsonierele lui Mihai Trăistariu de pe litoral
  • Ponta și loialitatea, Nicușor Dan și lupta împotriva drogurilor
  • VIDEO. Cutremur cu magnitudinea de 6,2 în Turcia, resimțit și în România
  • 8 milioane de români plătesc polițe RCA umflate artificial cu minim 4 miliarde de lei, în timp ce ASF tace suspect. COTAR cere anchetă, demiteri și returnarea banilor!
  • George Simion, portret-fulger al contracandidaților în cursa pentru Cotroceni: un „autist”, un „mincinos” și „leneșul care stă în cârciumi”
  • VIDEO. Călin Georgescu a mers să semneze controlul judiciar. A fost așteptat de susținători, cu flori/Ce urmează joi
  • Imperialiștii cei răi i-au castrat pe toți politicienii români
  • Jumătate din țară, sub COD GALBEN de ploi, vijelii și grindină – HARTA. Cum va fi vremea, miercuri, în București
  • Comunicat de presă SC BATES INTERNATIONAL SRL
  • Comunicat de presă ATELIER AUTOGRAPHE SRL
  • Exit mobile version