Alegerile din SUA ar putea fi începutul unei creșteri masive a dolarului.
Fără prea multă claritate asupra a ceea ce urmează, piețele fac în prezent o reîntoarcere a acțiunii prețurilor dolarului după victoria lui Donald Trump din 2016, în timp ce creșterea ratelor dobânzilor din SUA față de restul lumii susține dolarul, potrivit Financial Times. Dacă președintele ales va merge până la capăt cu tarifele, urmează schimbări mai mari.
În 2018, după ce SUA au impus un tarif de 25 % pe jumătate din tot ceea ce importau din China, yuanul a scăzut cu 10 % față de dolar, în ceea ce a fost aproape o compensare de unu la unu. Prin urmare, prețurile de import în SUA denominate în dolari s-au modificat puțin, iar tarifele nu au perturbat prea mult echilibrul cu inflație scăzută dinaintea pandemiei Covid-19.
Lecția care se desprinde din acest episod este că piețele tranzacționează tarifele ca pe un șoc negativ al condițiilor de schimb: moneda țării care face obiectul tarifelor scade pentru a compensa impactul asupra competitivității.
În cazul în care SUA impune tarife suplimentare și poate mult mai mari, yuanului va slăbi. Așa s-a întâmplat în 2015 și 2016, când au avut loc ieșiri masive de capital din China.
Un tarif de 60 % pentru toate importurile din China, o cifră vehiculată de Trump în timpul campaniei, ar putea necesita o scădere de 50 % a yuanului față de dolar pentru a menține prețurile de import din SUA stabile. Chiar dacă China impune tarife de retorsiune, amploarea deprecierii necesare a monedei naționale va fi probabil fără precedent.
Pentru alte piețe emergente, o depreciere atât de mare va fi seismică. Monedele din întreaga Asie vor scădea în tandem cu yuanul din două motive.
În primul rând, piețele vor considera un război tarifar și toată instabilitatea care îl însoțește drept un factor negativ pentru creșterea globală. În al doilea rând, comerțul mondial este denominat în dolari, ceea ce înseamnă că piețele emergente pierd putere de cumpărare atunci când dolarul crește.
America are mai mult spațiu fiscal decât orice altă țară și pare hotărâtă să îl folosească – avantaj pentru dolar. Tarifele sunt doar o manifestare a deglobalizării, un proces care transferă creșterea de pe piețele emergente înapoi în SUA.