Proprietarii și gestionarii fodurilor cinegetice vor fi obligați să-și încheie polițe de asigurare pentru daunele provocate de mistreți. Deputații au propus această măsură pentru a asigura plata despăgubirilor către fermieri pentru culturile distruse de aceste animale sălbatice.

Pagubele provocate de mistreți agricultorilor au atins cote alarmante. Distrugerile animalelor ajung să afecteze de la 20% până la 80 % din suprafața cultivată. ”Anual, din cauza înmulțirii necontrolate a animalelor sălbatice, proprietarii pierd sume considerabile de bani, foarte puțini dintre aceștia fiind despăgubiți. Deși prin legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic se reglementează aspectul despăgubirilor pentru pagubele produse de către animalele sălbatice, transpunerea în practică este, de cele mai multe ori, deficitară, dacă nu chiar inexistentă. Obligația instituită prin prezenta propunere legislativă vizează, în primul rând, asigurarea garanției că proprietarului culturilor distruse i se va acoperi paguba, iar, pe de altă parte, că gestionarului sau proprietarului fondului cinegetic îi va fi mai ușor să suporte o primă anuală de răspundere obligatorie față de terți decât să acopere integral valoarea prejudiciului cauzat de animalele sălbatice”, arată deputații.
Despăgubiri pentru accidente și decese
În curând, aproape pe toate drumurile, inclusiv pe autostrăzi, vor fi montate indicatoare cu semnificația ”Atenție, animale”. Și asta deoarece, potrivit unui proiect legislativ aflat acum la Camera Deputaților, administratorii drmurilor vor fi obligați să plătească despăgubiri pentru accidentele produse din cauza animalelor sălbatice intrate pe șosele. Aceste cazuri au devenit tot mai frecvente în ultima vreme, atît pe Autostrada Soarelui, cât și pe Autostrada București-Ploiești, aceasta din urmă fiind anul acesta scena unui accident groaznic, în care un autoturism a intrat în plin într-o trumă de mistreți. Același proiect legislativ prevede ca, în cazul atacurilor animalelor din speciile protejate soldate cu rănirea sau decesul victimei, proprietarii fondului cinegetic să acorde despăgubiri care vor acoperi cheltuielile de spitalizare, de înmormântare, veniturile nete nerealizate în perioada în care victima a fost în incapacitate temporară de muncă, de la momentul producerii incidentului, precum și daune morale. În cazul decesului, se vor acorda sume compensatorii pentru familia victimei, reprezentând echivalentul unui salariu minim pe economie până la vârsta pensionării.