AcasăNewsCe-a mers rău în Marea Britanie?

Ce-a mers rău în Marea Britanie?

Londra  este la un pas să rateze o țintă crucială în lupta sa împotriva coronavirusului.

Este puțin probabil să se realizeze un obiectiv care să conducă 100.000 de teste zilnice Covid-19 până la sfârșitul lunii aprilie, guvernul afirmând că doar 52.429 au fost realizate marți, cu două zile înainte de termen. Capacitatea este disponibilă pentru aproximativ 73.000, spune Downing Street. Sursele guvernamentale susțin, cu o oarecare justificare, că ținta – de la aproximativ 10.000 pe zi la începutul lunii – a fost întotdeauna incredibil de ambițioasă, iar extinderea capacității atât de repede este o realizare uriașă.Dar, spun criticii, asta nu face decât să ilustreze în primul rând insuficiențele regimului de testare al Marii Britanii. Obiectivul de testare ratat nu este singurul eșec.

Regatul este pe cale să înregistreze unul dintre cele mai mari cifre de decese coronavirus din Europa, peste 26.000  înregistrate până miercuri. Casele de îngrijire pentru vârstnici au fost devastate de boală. Au existat rapoarte aproape zilnice despre echipamentele de protecție personală insuficiente pe prima linie, ceea ce înseamnă că medicii, asistenții medicali și lucrătorii de îngrijire la domiciliu riscă contaminarea de câte ori merg la muncă, relatează CNN. Însuși liderul țării a contractat virusul, devenind atât de bolnav, încât consilierii săi nu erau complet siguri că se va recupera de la ea. La vremea respectivă, ședințele zilnice proclamau cu ușurință că premierul Boris Johnson era „cu spirit bun” atunci când, de fapt situația era mult mai gravă. În plus,  în ciuda insistențelor repetate ale miniștrilor de a fi „ghidați de știință” în răspunsul lor  la coronavirus, secretul încă învăluie natura acelui sfat științific. Membrul actual al grupului științific consultativ pentru situații de urgență ( SAGE ), principalul organism consultativ științific al guvernului, care se modifică în funcție de criză, nu a fost listat public. Grupul nu a publicat nicio măsură de mai mult de o lună. Până în prezent, nu există un cadru oficial pentru ieșirea din blocajul care a afectat a cincea economie din lume.

Trei întrebări cheie

În primul rând, a existat abandonul testelor în masă.La începutul focarului în Marea Britanie, oficialii de sănătate publică au urmărit și depistat fiecare caz cunoscut. Miniștrii nu au oferit niciodată un motiv clar de ce această politică a fost abandonată. Sa întâmplat pentru că a fost atinsă capacitatea de testare? Sa întâmplat pentru că sistemul nu a putut face față creșterii preconizate a cererii? „Abandonarea testării a dat virusul lumină verde să se răspândească incontrolabil”, spune Societatea Regală de Medicină. A doua întrebare crucială este dacă guvernul nu a reușit să ordone o blocare suficient de devreme. Chiar dacă guvernul nu știa până în 12 martie cât de multe persoane erau infectate, directorul medical al lui Johnson, profesorul Chris Whitty, a spus că este încă prea devreme pentru a instaura măsuri de blocare. A treia mare întrebare este urmărirea așa-numitei „imunități a efectivelor”, un eșec. „Multe dintre deciziile pe care guvernul le-a luat ignoră științele de bază ale sănătății publice”, spune dr. Bharat Pankhania, lector principal clinic la Universitatea din Exeter.

Guvernul a așteptat prea mult să intre în blocare, au recunoscut și experții medicali, atât din interiorul, cât și din afara cercului consilierilor de încredere. Iar această decizie a fost probabil „guvernată de considerente economice, mai degrabă decât de știința sănătății publice”. Povestea coronavirusului din Marea Britanie a fost dramatică, chiar și după standardele internaționale. În timp ce Johnson era bolnav, întrebările legitime referitoare la manipularea pandemiei de către guvernul său n-au primit niciun răspuns.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
412 afisari

1 COMENTARIU

  1. Prea se bate apa in piua pe corona pe când adevarata pandemie se trece cu vederea. 20.000 e un nr. cum e si 55000 in America dar adevarata pandemie ce o ascunde Oms e boala cardiovasculara care in 2018 a ucis 60.000.000 de oameni… Deci avem jumatea anului cu
    200.000- morti Corona
    si
    60.000.000 morti boli coronariene cardio
    deci ce trebuie sa ne sperie?
    Uite in Romania au murit 600 de insi in 3 luni.
    Pe autostrazi mureau in 3 luni 600 de insi.
    Cum nu s-a mai circulat ce sa luat pe pere s-a dat pe mere…
    La fel statistica e ireala.
    Cum spuneam boala de inima te omoara de inima.
    Corona te omoara indirect de diabet.
    Deci eu vreau statistica cu morti de corona nu de morbiditati… adica care are deja patologii, boli grave.
    O sa vedem probabil o violenta de 4X probabil si nu de 6-10X fata de gripa.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger