AcasăNewsDetalii incredibile! Ce salarii și sporuri au judecătorii CCR. Lista actualizată a...

Detalii incredibile! Ce salarii și sporuri au judecătorii CCR. Lista actualizată a indemnizațiilor din instituția condusă de Marian Enache

sursa foto: Curtea Constituțională a României/Facebook

Curtea Constituțională a României (CCR) a ajuns să se afle, mai mult ca oricând, în atenția opiniei publice după decizia majoră de anulare a alegerilor prezidențiale de la finalul anului 2024. Hotărârea din decembrie anul trecut a atras critici vehemente la adresa judecătorilor CCR.

Pe măsură ce apropie tot mai mult prezidențialele programate să aibă loc în mai 2025 (4 mai – primul tur, 18 mai – turul al doilea) apar noutăți cu privire la privilegiile considerate excesive și adesea criticate în spațiul public ale judecătorilor de la această instituție.

CCR a publicat luni, 31 martie, lista actualizată a salariilor și sporurilor. Astfel, cu venituri brute lunare care pot depăși 63.000 de lei pentru președintele CCR și 61.000 de lei pentru ceilalți judecători, aceștia beneficiază de sporuri considerabile, precum cel pentru risc și suprasolicitare neuropsihică, care ajunge la aproape 12.000 de lei, notează ziare.com.

În plus, unii dintre aceștia primesc pensii speciale uriașe, locuințe de serviciu, decontări pentru transport și chirie, diurnă, fapt care generează controverse privind echitatea acestor remunerații în raport cu situația economică a țării, remarcă sursa citată.

În timp ce unii sunt de părere că salariile și sporurile celor de la CCR reflectă responsabilitatea funcției și importanța deciziilor pe care le au de luat, alții consideră că nivelul acestor venituri ar trebui analizat în raport cu realitățile economice și cu veniturile altor categorii profesionale din sectorul public.

CCR are 9 judecători

După cum mulți știu deja, CCR este alcătuită din nouă judecători desemnați de principalele instituții politice. Patru de către PSD, trei de către Președinția României (prin fostul președinte Klaus Iohannis), unul de PNL și unul de UDMR.

Actuala componență a CCR arată astfel: Marian Enache (președinte), Livia Stanciu, Attila Varga, Simina Tănăsescu, Cristian Deliorga, Gheorghe Stan, Mihaela Ciochină, Laura-Iuliana Scântei și Bogdan Licu.

Șeful CCR, cel mai mare spor pentru risc și suprasolicitare neuropsihică

Mandatul lui Marian Enache, președintele CCR, a început în 2022 și se va întinde pe o perioadă de 6 ani. Acesta beneficiază de o indemnizație brută lunară de 47.074 de lei, potrivit sursei citate. Iar la acest venit se adaugă o sumă considerabilă, prin sporuri:

• 11.769 lei (25% din indemnizația de bază) – spor pentru risc și suprasolicitare neuropsihică;
• 2.354 lei (5%) – spor pentru păstrarea confidențialității;
• 1.500 lei – spor pentru condiții vătămătoare de muncă;
• 950 lei – indemnizația pentru titlul științific de doctor.

La nivelul judecătorilor CCR, indemnizația maximă brută lunară este de 45.260 de lei, iar sporurile sunt similare celor ale președintelui:

• 11.315 lei pentru risc și suprasolicitare neuropsihică;
• 2.263 lei pentru confidențialitate;
• 1.500 lei pentru condiții de muncă vătămătoare;
• 950 lei pentru titlul științific de doctor.

Salarii impresionante pentru funcțiile administrative

Nu doar judecătorii beneficiază de salarii generoase, ci și personalul administrativ al CCR. Iar sursa citată dezvăluie câteva exemple:

Secretarul general al CCR
• Indemnizație brută lunară: 23.224 lei
• Sporuri:- 1.500 lei – condiții vătămătoare de muncă- 950 lei – indemnizație pentru titlul științific de doctor

Prim-magistratul asistent
• Indemnizație brută lunară: 34.386 lei
• Sporuri:- 8.597 lei – risc și suprasolicitare neuropsihică (25%)- 1.719 lei – păstrarea confidențialității (5%)- 1.500 lei – condiții vătămătoare de muncă- 950 lei – indemnizație pentru titlul științific de doctor

Director de Cancelarie
• Indemnizație brută lunară: 28.587 lei
• Sporuri:- 7.147 lei – risc și suprasolicitare neuropsihică (25%)- 1.429 lei – păstrarea confidențialității (5%)- 1.500 lei – condiții vătămătoare de muncă
– 950 lei – indemnizație pentru titlul științific de doctor

Venituri uriașe pentru cei de la CCR

De altfel, nu e prima oară când apar, în ultimele luni, detalii despre salariile uriașe de la CCR. În 12 decembrie anul trecut, așadar după decizia de anulare a alegerilor prezidențiale, „Național” publicase cifre cu privire la veniturile salariale ale celor de la CCR, în baza unor date conținute de un raport al BNS (Blocul Național Sindical).

„În România, peste 7.400 de bugetari au salarii de peste 20.000 de lei, atrage atenția BNS, în raportul Salarizarea în sectorul public din România -Reforme pe fondul marilor așteptări. Mai mult, BNS a demonstrat că nu se respectă Legea salarizării, dat fiind că există salarii care îl depășesc pe cel al președintelui țării, de 25.000 de lei. Un exemplu în acest este președintele CCR, care încasează, lunar, din indemnizații și sporuri, peste 63.000 de lei.
Potrivit datelor analizate de Blocul Național Sindical (BNS), într-un proiect cofinanțat din fonduri europene, în România avem peste 7.400 de bugetari care au salarii de bază mai mari de 20.000 de lei brut. Indemnizația președintelui este înghețată mai aproape de nivelul de bază al tranșei (20.000), respectiv la 24.960 de lei.

Potrivit Legii-cadru 153/2017, niciun angajat plătit din fonduri publice din România nu trebuie să aibă un salariu de bază/indemnizație mai mare de 12 salarii minime brute garantate în plată și niciun angajat plătit din fonduri publice din România nu poate avea sporuri mai mari decât 30% din salariul de bază. Din datele publicate la 30 Septembrie 2024, rezultă că indemnizația brută a președintelui Curții Constituționale (CCR) este de 47.074 de lei, respectiv: de 12,72 ori mai mare decât salariul minim brut garantat în plată, de 12,06 ori mai mare decât nivelul maxim al celui mai mare salariu de bază minim din CCR, respectiv pentru funcția de curier (salariu de bază stabilit la nivel maxim 3.903 lei); de 13,87 ori mai mare decât nivelul minim prevăzut pentru salarizarea de bază a funcției de curier, se arată în raportul BNS.

Totodată, sporurile președintelui CCR totalizează 35% din indemnizația de bază, și se adaugă la indemnizația maximă de bază, după cum urmează: 11.769 lei (25% din indemnizația de bază) – ,,spor pentru risc și suprasolicitare neuro-psihică’’, 2.354 lei (5% din indemnizația de bază) – ,,spor pentru păstrarea confidențialității’’, 1.500 lei (15% din indemnizația de bază, dar limitat prin lege la 1.500 de lei) – ,,spor pentru condiții de muncă vătămătoare’’și 950 de lei – ,,indemnizația lunară pentru titlul științific de doctor’’. Total sporuri: 16.573 lei, iar total sporuri raportate la indemnizația brută: 35,2%.”

Citiți mai multe AICI: Președintele țării, un ”amărât”. BNS devoalează salariile halucinante de la CCR

Citiți și: Președintele CCR contraatacă. Se cere cenzura și pe Tik Tok

„Regina” Ursula a decis: poporul, în Opoziție!

Alo, Casa Albă? Alo, ne auziți?!

author avatar
Andrei Coman
502 afisari

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
*** National nu isi asuma continutul comentariilor si isi rezerva dreptul de a NU le publica sau de a le modera. Va rugam sa va exprimati opiniile folosind un limbaj respectuos si civilizat. ***
Introduceți aici numele dvs.

Zenville

Ultimele știri

proger