Garda Naţională de Mediu a anunţat joi că a demarat un amplu control la Primăria Bucureşti, ca rezultat al numeroaselor notificări privind deprecierea calităţii aerului la nivelul Capitalei. Controlul vizează mai multe aspecte, inclusiv modul de răspuns la cele 23 de notificări ale Agenţiei pentru Protecţia Mediul cu privire la poluarea din oraş.
Garda Națională de Mediu (GNM) a anunțat, în 21 decembrie, că a demarat, încă de miercuri, „un amplu control la Primăria Capitalei, ca rezultat al numeroaselor notificări privind deprecierea calității aerului” la nivelul Bucureștiului.
Ce aspecte sunt vizate de verificările Gărzii de Mediu
Sunt mai multe aspecte vizate de acest control, primul pe listă fiind modul în care au reacționat responsabilii la cele peste 20 de notificări venite din partea Agenției pentru Protecția Mediul cu privire la depășirile înregistrate pentru indicatorii urmăriți la stațiile de monitorizare a calității aerului.
„Având în vedere faptul că principalele responsabilități privind calitatea aerului din București revine Primariei Capitalei, conform Legii 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător, controlul vizează următoarele aspecte:
– modul în care au reacționat cei responsabili la cele peste 23 de notificări venite din partea Agenției pentru Protecția Mediul cu privire la depășirile înregistrate pentru indicatorii urmăriți la stațiile de monitorizare a calității aerului
– calendarul de măsuri și planul de măsuri pentru îmbunătățirea calitătii mediului ca întreg și a calității vieții bucureștenilor
– demersurile pe care le-a făcut Primăria Capitalei în raport cu programul asumat față de Ministerul Mediului Apelor si Pădurilor și comunicat și către Ministerul Afacerilor Externe, respectiv calendarul de măsuri, elaborarea unui nou PICA (Planul Integrat de Calitate a Aerului) pentru Municipiul București, actualizarea studiilor care pot determina cauzele la problemele privind calitatea aerului, având în vedere faptul că ne aflăm la un pas de condamnare din partea UE, pentru calitatea aerului din Capitală”, anunță Garda de Mediu.
Ce generează poluarea aerului la nivelul Capitalei
Totodată, Garda Națională de Mediu anunță că un alt obiectiv al controlului îl reprezintă „verificarea modului în care cei responsabili de asigurarea calității aerului, și anume Primăria Capitalei, implementează măsurile pe care și le-au asumat prin calendarul privind finalizarea PICA 2024-2028. Si aici ne referim, printre altele, la: măsuri de fluidizare a traficului, măsuri de restricționare a traficului, acolo unde este cazul, programarea investițiilor în infrastructură”.
„Garda Națională de Mediu a avertizat, încă de la începutul lunii noiembrie, asupra provocărilor cu care vine sezonul rece din punct de vedere al calității aerului și, tocmai de aceea, a demarat un control tematic privind calitatea aerului din zona metropolitană, în baza unui plan comun de acțiune privind calitatea aerului”, conform aceleiași surse.
Instituția menționează, în tot acest context, că, potrivit celui mai recent studiu care a stat la baza elaborării PICA de către PMB, poluarea aerului la nivelul Capitalei este generată de:
– trafic (58%)
– încălzire rezidențială din surse fosile și alternative (27%)
– industrie și alte servicii (13%)
Comisarul general al GNM: „În caz contrar, Primăria riscă sancțiuni”
Comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu a explicat că se speră că aparatul de specialitate al Primăriei Capitalei va lua măsurile necesare, astfel încât, în perioada Sărbatorilor, bucureștenii să se bucure de o calitate a aerului îmbunătățită.
„Acest control pe care l-am demarat în data 20 decembrie va fi un prim pas pentru o monitorizare continuă pe care o realizează Garda Națională de Mediu, ca organ principal de inspecție și control în domeniu, pentru a se asigura că responsabilitățile stabilite prin lege, în sarcina Primariei Capitalei, vor fi duse la bun sfârșit. În caz contrar, Primăria riscă sancțiuni din partea comisarilor GNM.
Ne exprimăm speranța și încrederea că aparatul de specialitate al PMB va lua măsurile necesare, astfel încât, în perioada Sărbatorilor, bucureștenii să se bucure de o calitate a aerului îmbunătățită”, a declarat Andrei Corlan, comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu.