Mare încurcătură pe Aeroportul Oradea. Turiștii care au fost îmbarcați sâmbătă la ora 18.51 către Egipt s-au trezit cu bagajele celor care au plecat la ora 19.36, de pe Aeroportul din Oradea spre Antalya și invers.
Totul a început în momentul în care zborul spre destinația turcă a înregistrat o întârziere de 62 de minute.
Turiştii au observat ceva bizar
Între timp ce aceștia așteptau să pornească la drum, angajații aeroportului au trimis pasagerii zborului spre Hurghada, Egipt spre îmbarcare, decolarea acestuia urmând la ora 18:40. Însă, în timpul îmbarcării, mai mulți pasageri ai zborului cu destinația egipteană au observat că bagajele lor nu seamănă cu cele depuse la check-in. Niciunul dintre ei nu au sesizat angajații aeroportului deoarece sperau să se înșele.
„Am stat vreo 3 ore în aeroport, așteptam bagajele. Am întrebat la biroul de informații unde sunt și așa au sesizat că nu sunt bagajele bune. Astfel, au ajuns la concluzia că au fost schimbate.
Unii spun că ne vom primi bagajele în seara aceasta (n.r -duminică, 25 august), alții susțin că doar peste 2 zile. Este inadmisibil așa ceva”, relatează unul dintre pasageri care a rămas blocat în aeroport cu un copil mic și fără cele necesare.
Potrivit directorului general al Aeroportului din Oradea, Răzvan Horga, „s-a lucrat toată noaptea la rezolvarea problemei apărute. În dimineața zilei de duminică, la ora 7:06 bagajele au ajuns în Antalya, iar la ora 9:03 în Hurghada, iar în cursul zilei de astăzi, bagajele vor fi înapoiate pasagerilor.
În urma incidentului, conducerea aeroportului va demara o anchetă internă pentru identificarea împrejurărilor în care bagajele au fost schimbate”.
Reguli mai dure privind lichidele
Regulile pentru transportul lichidelor în bagajele de mână se vor înăspri din nou pe toate aeroporturile din Uniunea Europeană începând de la 1 septembrie.
De la această dată, pasagerii curselor aeriene vor putea transporta lichide în bagajele de mână doar în recipiente cu volum maxim de 100 mililitri. Pasagerilor li se va cere, de asemenea, să împacheteze toate recipientele într-o singură pungă de plastic transparentă, cu volumul maxim de 1 litru.
Regulile privind transportul lichidelor, introduse în 2006, fuseseră relaxate pe unele aeroporturi germane dacă bagajul putea fi controlat cu scanere de tomografie computerizată (TC), care utilizează o tehnologie dezvoltată în scop medical şi pot desena rapid o imagine tridimensională a conţinutului unui bagaj.
Însă oficiali UE au formulat îndoieli cu privire la fiabilitatea noilor scanere TC pentru bagaje. Medicamentele şi hrana lichidă pentru bebeluşi sunt exceptate de la regulile privind lichidele.