AcasăNewsIndustria de apărare se închide. Sindicaliștii ies în stradă!

Industria de apărare se închide. Sindicaliștii ies în stradă!

Fabricile de armament, în pericol de a-și închide, definitiv, porțile

Fabricile din industria de apărare au ajuns într-o situație dezastruoasă și riscă să-și închidă porțile. Sindicaliștii din sector amenință că vor ieși în stradă dacă Guvernul Orban nu va lua măsuri concrete pentru salvarea acestui domeniu strategic al țării.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, pare desprins total de realitate. Contactat de sindicaliștii din industria de aspărare, care i-au adus, din nou, la cunoștință problemele grave cu care se confruntă sectorul, ministrul a replicat că situația acestuia este foarte bună, demonstrând, clar, o lipsă de informare. Lipsa de comenzi din partea Ministerului Apărării Naționale și a Ministerului Afacerilor de Interne, precum și absența compensărilor la importurile masive de armament au adus industria de apărare din România în pragul închiderii totale, avertizează sindicaliștii. ”Am avut o întâlnire cu Virgil Popescu și i-am arătat că trecem printr-un moment deosebit de greu pentru industria de apărare și că lipsa de măsuri concrete va reprezenta un lucru extraordinar de grav, care îi va afecta major pe salariații din acest sector. Am convenit ca pe 15 mai să avem o întâlnire de urgență cu factorii responsabili din cadrul Ministerului Economiei, iar dacă nu vedem măsurile efective, vom declanșa acțiunile de protest. Ministrul vede lucrurile foarte roz și cred că, în momentul de față, se îmbată cu apă rece, că lucrurile merg. Dar este o necunoaștere a situației reale din acest sector. Din punctul de vedere al ministrului Popescu, dialogul cu MapN este pe calea cea bună și că multe lucruri se vor înfăptui în industria de apărare în perioada următoare. Dar nu este adevărat. În momentul de față, MApN este mult prea puțin orientat către industria de apărare proprie. Dacă Guvernul nu intervine ca să forțeze aplicarea offset-ului sută la sută, atunci avem o situație cum nu am avut în ultimii 20 de ani în industria de apărare. Se importă armament în continuare, fără a aplica obligativitatea țării exportatoare de a cumpăra din țara noastră, măcar în proporție de 80% din sumă, așa cum se procedează în toate statele”, ne-a declarat Constantin Bucuroiu, președintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare.

Comenzi de 2% pentru fabricile românești

Sindicaliștii din industria de apărare atrag atenția că, în momentul de față, comenzile pentru fabricile românești se fac în proporție de doar 2% din total. ”La export avem cea mai scăzută cotă din ultimii 10 ani de zile și suntem în cea mai neagră situație. Ministrul Virgil Popescu dă multă credibilitate ministrului Apărării, dar și departamentelor de resort din Ministerul Economiei. Noi cu ministrul Ciucă nu am avut un dialog, pentru că știm că este foarte reticent la discuțiile cu sindicatele, fiind obișnuit să dea ordine și toată lumea să execute”, ne-a mai precizat liderul Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare, Constantin Bucuroiu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
802 afisari

1 COMENTARIU

  1. CATA TRADARE E CA SA SA LASI ACEASTA INDUSTRIE CU SPECIALISTI CU O MARE EXPERIENTA SA
    MOARA ? !!!!!
    Ungaria a cumparat o uzina de fabricatie armament din Austria ,iar noi le ingropam pe
    ale noastre ,este incredibil.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger