Cea de a doua sesiune a bacalaureatului s-a incheiat ieri, cu rezultate dezastruoase. Abia 16,2 la suta dintre candidati, la nivelul intregii tari, au reusit sa promoveze. Un procentaj impardonabil pentru elevi, dar si rusinos pentru mai marii invatamantului romanesc.
Ca intr-un joc de-a leapsa, combatantii dau vina de pe unul pe altul. Parintii acuza sistemul de invatamant, care este praf si pulbere, si nu de acum, ci de ani buni. Profesorii arata spre elevi, care nu s-au ostenit nu sa citeasca, ci nici macar sa dea pe la scoala. Iar elevii, profitori si speculativi, s-au asezat intre cele doua tabere, domiciliind pe cele mai confortabile pozitii, de unde se apara sau ataca. In realitate, vinovatia este comuna, departajand-o doar palierele de actiune. Fiecare nou ministru al Educatiei a adus cu el o reforma, rasturnand valorile anterioare. Profesorii sunt din ce in ce slab pregatiti, dovada notele penibile obtinute la titularizare. Parintii si-au scapat odraslele de sub control de multa vreme, iar acestea mai dau pe la scoala numai ca sa vada noua marca de masina a vreunui coleg.
90 de mii de candidati care au pierdut si a doua sesiune spune totul. Patru licee din Maramures au promovabilitate zero, iar alte judete se scalda intre11 la suta (Gorj) si 52 la suta (Mehedinti). Dupa cum spunea Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educatiei, „nu exista joburi pentru cei care au picat, vom ingrosa numarul infractorilor!” Pierduti in analize aiuristice si fara a identifica solutii concrete, ministerialii au sesizat prea tarziu ca invatamantul are carena sparta si BAC-ul s-a impotmolit pe fundul apei.