Lucrările la rețeaua termică din Capitală par că nu se mai termină. Oamenii care, pe durata acestor lucrări, rămân cu zilele fără apă caldă la robinetele din apartamente stau cu ochii pe anunțurile oficiale, pentru a afla când se va rezolva situația. Și când vor putea să renunțe la „soluția” încălzirii apei la aragaz și la „varianta” spălatului la lighean, în plină perioadă în care afară e încă foarte cald.
Astfel, în prima zi a acestei săptămâni s-au anunțat noi lucrări la conductele reţelei termice, în zone din patru sectoare. Lucrări pe durata cărora peste 1.600 de blocuri vor rămâne fără apă caldă, în unele cazuri până la finalul acestei luni – 30 sau 31 august, în altele până pe 2 septembrie. Cele mai multe blocuri afectate de această situație sunt în Sectoarele 1 și 2.
Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) S.A. anunță, prin intermediul unui comunicat transmis luni, 26 august, că se vor face lucrări de înlocuire, modernizare și de reparații pe conductele rețelei termice, în zone din sectoarele 1, 2, 3 şi 6 din Capitală.
Pe durata derulării acestor lucrări, furnizarea agentului termic primar pentru apă caldă va fi sistată. Ceea ce înseamnă că la robinetele din apartamentele aflate în blocurile din zonele în care se vor face lucrări la rețeaua de termoficare va curge doar apă rece.
Unde se vor face lucrări
Conform sursei citate, vor fi efectuate următoarele intervenții:
„1. Rețeaua termică primară, tronson CET Grozăveşti ( Magistrala GRIVITA ) – conductă Dn 1000mm şi Dn 500mm, în zona cuprinsă între Splaiul Independenţei – Calea Plevnei şi Bulevardul Dinicu Golescu din Sectorul 1. Se vor executa lucrări de remediere a mai multor avarii, care impun sistarea furnizării agentului termic primar pentru apă caldă către 80 puncte termice şi 60 de module termice (744 blocuri aflate în arealul Sectorului 1 şi 107 blocuri aflate în arealul Sectorului 2) până în data de 02 septembie 2024, ora 23.00. Anul de punere în funcțiune a conductelor din această zonă este 1977, această porţiune de reţea având o vechime de peste 45 de ani.
2. Rețeaua termică primară – conductă Dn 800mm şi Dn 600mm, în zona cuprinsă între Calea Giuleşti şi Calea Plevnei din Sectoarele 1 şi 6. Se vor executa lucrări de remediere a mai multor avarii, care impun sistarea furnizării agentului termic primar pentru apă caldă către 17 puncte termice (291 de blocuri) până în data de 02 septembrie 2024, ora 23.00. Anul de punere în funcțiune a conductei din această zonă este 1977, această porţiune de reţea având o vechime de peste 45 de ani.
3. Rețeaua termică primară – conductă Dn 500mm, în zona Şoselei Iancului, între Bulevardul Pierre de Coubertin şi Şoseaua Mihai Bravu din Sectorul 2. Se vor executa lucrări de reparație a conductelor, care impun sistarea furnizării agentului termic pentru apă caldă către 23 puncte termice (282 blocuri) 1 industrie până în data de 30 august 2024 – ora 23.00. Anul de punere în funcțiune a conductei din această zonă este 1974, această porțiune de rețea având peste 50 de ani de funcționare.
4. Rețeaua termică primară – conductă Dn300mm, în zona Şoselei Ştefan Cel Mare din Sectorul 2. Vor continua lucrările de modernizare din cadrul proiectului “Reabilitarea retelei primare de termoficare aferenta Magistralei II Sud – Lot 5 – Obiectiv 5”, care impun sistarea furnizării agentului termic pentru apă caldă către un punct termic (13 blocuri) până în data de 31 august 2024, ora 23.00. Anul de punere în funcțiune a conductei din această zonă este 1978, această porțiune de rețea având peste 45 de ani de funcționare.
5. Rețeaua termică primară – conductă Dn 1200mm/Dn 1000mm, în zona Bulevardului Nicolae Grigorescu din Sectorul 3. Se vor executa lucrări de reparație a conductelor, care impun sistarea furnizării agentului termic pentru apă caldă către 13 puncte termice (141 blocuri) până în data de 30 august 2024 – ora 23.00. Anul de punere în funcțiune a conductei din această zonă este 2002, această porțiune de rețea având peste 20 de ani de funcționare.
6. Rețeaua termică primară – conductă Dn 900mm, în zona Calea Călăraşi din Sectorul 3. Se vor executa lucrări de reparaţie a conductelor, care impun sistarea furnizării agentului termic pentru apă caldă către 6 blocuri din 22 august până în data de 30 august 2024 – ora 23.00. Anul de punere în funcțiune a conductei din această zonă este 1987, această porțiune de rețea având peste 35 de ani de funcționare.
7. Reţeaua termică primară – conducta Dn 700mm, în Bulevardul Geniului nr. 2 – 4 din Sectorul 6. Se vor executa lucrări de deblindare a tronsonului de reţea, care impun sistarea furnizării agentului termic pentru prepararea apei calde către punctul termic „Complex Leul”, până în data de 28 august 2024, orele 23.00. Anul de punere în funcțiune a conductei corespunzătoare racordului menţionat este 1964, această porțiune de rețea având o vechime de 60 de ani.
8. Reţeaua termică primară – conducta Dn 200mm, în Bulevardul Timişoara din Sector 6. Se vor executa lucrări de remediere a unei avarii, care impun sistarea furnizării agentului termic pentru prepararea apei calde catre 2 puncte termice (21 blocuri), 5 module (5 blocuri) şi 4 agenţi economici, până în data de 30 august 2024, orele 23.00. Anul de punere în funcțiune a conductei corespunzatoare tronsonului menţionat este anul 1977, această porțiune de rețea având peste 45 de ani de funcționare”.
„Finalizarea lucrărilor depinde de complexitatea acestora”
Ca și în precedentele dăți în care s-au anunțat lucrări, și în comunicatul transmis luni se menționează că „dispeceratele Companiei Municipale Termoenergetica București și echipele de intervenție lucrează în regim permanent pentru soluționarea problemelor apărute”. Și se reamintește faptul că termenele inițiale de repunere în funcțiune a sistemului de termoficare sunt estimate înainte de deschiderea șantierelor și decopertarea galeriilor.
„Finalizarea lucrărilor depinde de complexitatea acestora, care este în directă legătură cu starea de degradare a conductelor.
Pe măsură ce lucrările sunt finalizate și ruta de alimentare cu agent termic permite furnizarea agentului termic, punctele termice sunt repuse în funcțiune mai repede decât termenul estimat”, se mai transmite în comunicatul Termoenergetica.