Furie publică pentru a treia zi consecutiv la Teheran, după ce armata a admis că a doborât un avion civil săptămâna trecută, protestatarii denunţă politica regimului ayatollahului Ali Khamenei. Forţele de ordine au tras cu muniţie de război şi gaze lacimogene în manifestanţi, înregistrări video arată bălţi de sânge pe trotuare.
Imaginile – publicate pe reţele de socializare, dar care nu au putut fi autentificate – sugerează că mai multe persoane ar fi fost rănite. O înregistrare arată o femeie împuşcată în picior şi sângerând la pământ. Protestatarii au strigat „Ne-au ucis elitele şi le-au înlocuit cu clerici”, zeci de poliţişti în echipament antirevoltă au intgervenit cu brutalitate, sprijiniţi de membri ai Gardienilor Revoluţiei, forţele militare care răspund direct în faţa lui Khamenei. În înregistrări video postate se aud focuri de armă în apropierea protestelor, se văd bălţi de sânge şi răniţi transportaţi de alte persoane. Comandantul Poliţiei din Teheran a anunţat că a primit consemne de ”reţinere” faţă de manifestaţi şi neagă că s-a tras în oameni.
„La proteste, poliţia nu a tras sub nicio formă, deoarece ofiţerii poliţiei capitalei au primit ordin să dea dovadă de reţinere. Poliţia a tratat persoanele care s-au adunat cu răbdare şi teleranţă. Poliţia nu a tras deloc asupra adunărilor, pentru că reţinerea era pe ordinea zilei poliţiştilor din capitală”, a declarat generalul Hossein Rahimi. Încă de sâmbătă, ceremonia de comemorare a victimelor avionului companiei Ukrainian Airlines, doborât de o unitate antiaeriană a Gradienilor Revoluţiei, s-a transformat într-o manifestaţie de proporţii împotriva autorităţilor Republicii Islamice. Vocile personalităţilor din Iran s-au alăturat protestelor: “Oamenii sunt trataţi ca ostatici, nu ca cetăţeni”, a postat Taraneh Alidoosti, una dintre cele mai cunoscute actriţe din ţară. Căpitanul echipei naționale de volei masculin, Said Marouf, a scris pe Instagram despre „opresiunea” din Iran. Între timp, purtătorul de cuvânt al guvernului iranian, Ali Rabiei, a numit „lacrimi de crocodil” expresiile de susținere ale președintelui american Donald Trump pentru protestatari.
Sigur !
Asta e ca aia cu armele chimice din Irak !!!
Treaba lor, nu a noastra, decit daca am ajuns niste obiele bune sa primeasca pisatul tuturor ciinilor maidanezi de pe strada vietii !!!
Pe trampa îl doare-n poolwă de iranieni,el vrea japca la petrol și gaze pe sistemul România-redevențe mowye!Apoi desfințarea armatei și a industriei/economiei pe același sistem.Și trafic de fete&femei ,bordeluri pt. ass.army.Că frumoasele persance scăpara de madularele ameregane.Să se treacă la prestat! Iran țara bogata!
dec.1989 la noi este la ei ian.2020..!
In regiunile alea e bine ca oamenii sa fie mai buni mai oameni. Nu stiu pe cine sa pui ca orcine vine nu stiu ce sa faca ca oamenii sunt deosebit de cu nervii la pamant. Aduci un dictator e rau aduci un lider religios e fanatic aduci un om din popor e ucis aduci un lider politic se corupe, lasi americani atrage ca musca la xacat exstremisti, ai lasi asa apare Isis, te doi are in cur te invadeaza migranti, te bagi ti-o iei pe coaja.
Nicici cum o dai o dai stramb. Vrei sa pleci ca de ce pleci ce pui in loc.
Ma gandeam ca singura lor oportunitate a orientalilor i o tara ca in Turcia. Si ei islamici dar altfel.
Deci liderii politici si religiosi sa incerce sa copie Turcia. Sau Indonezia si aia o tara linistita nici nu zici ca exista. Iordania iara model de reusita daca nu va place. Dubai iar un paradis in desert.