Expulzarea diplomatilor rusi pare a fi trezit din somn Comisia Europeana, care a anuntat planul unui „Schengen militar” cu scopul de a facilita transportul de trupe si de echipamente in spatiul comunitar, intr-un moment in care „tensiunile cu Rusia se acutizeaza” si “nu mai putem spune ca un conflict in Europa este imposibil”.

„Avem nevoie de un spatiu Schengen militar. Rusii au libertate de miscare totala pe teritoriul lor. Noi trebuie sa putem sa ne miscam la fel de rapid, daca nu mai repede, pentru a comasa forte impotriva unui potential inamic cu scopul de a-l descuraja”, avertizase recent generalul american Ben Hodges, fost comandant al fortelor americane in Europa.

In timp ce cele 26 de state membre ale Spatiului Schengen au eliminat controalele la frontierele lor interne, statele baltice (Estonia, Lituania si Letonia, patite cu rusii de-a lungul istoriei) au constituit deja intre ele un mini-Schengen militar, a explicat Elisabeth Braw, analista in relatii internationale la Atlantic Council. Obiectivul e mai greu de realizat in UE, care nu poate asigura miscari de trupe rapide, legislatia greoaie si constrangatoare pentru tranzitul de materiale explozive si periculoase, absenta unei infrastructuri rutiere sau feroviare adaptate nevoilor militare sau birocratia, sunt pricipalele obstacole. Desi UE a prevazut cofinantari pentru 12 coridoare transnationale, decizia de a le realiza, precum si utilizarea lor in scopuri militare tine de suveranitatea statelor membre.
Lol imaginati-va un convoi militar dela Ramstain coada la granita la detectorul de metal, detectorul de arme, viza temporara si formular de intrare cu intrebarea capitala ca daca e terorist? Iar paratruperii?