Românii nu mai au răbdare și nici nu mai vor să aștepte relaxarea restricțiilor impuse de Guvern, ne spun reprezentanții agențiilor de turism. Pensiunile din toată țara deja s-au deschis și fac rezervări turiștilor, iar pe litoral hotelierii s-au pregătit pentru valul de români așteptat după 15 mai.
După terminarea stării de urgență, românii nu vor mai putea fi ținuți în case. Oamenii au început să-și facă rezervări la pensiunile din țară, dar și pe litoral, chiar cu data de 15 mai. ”Sigur că o să mergem în vacanță. Oamenii abia așteaptă să iasă din case. Românii se uită la televizor și așteaptă, așteaptă, așteaptă data la care pot începe să planifice vacanța. Pe litoral se fac pregătiri intense, oamenii au așteptat să ieșim cu măsuri concrete de la întâlnirea cu secretarii de stat, pe care au perceput-o ca pe un semnal pozitiv. Hotelierii s-au pregătit cu măsuri, au cumpărat singuri dezinfectanți, măști de protecție. Oricum toți s-au pregătit, pentru că presiunea crește foarte mult și nu cred că mai pot fi ținuți foarte mult timp românii în case. Sunt deja pensiuni, vile care au început să-și posteze ofertele, au anunțat deja că din 15 mai sunt deschise, deci oamenii nu mai așteaptă. Nu am văzut nici sancțiuni foarte ferme, care să spună că dacă deschid nu știu ce li se va întâmpla, nu. Românii nu mai au nici ei răbdare, pentru că deja celelalte țări ies cu măsuri care relaxează circulația, inclusiv turistică, și atunci e normal să te întrebi și tu de ce la noi nu se întâmplă asta”, ne-a declarat Corina Martin, președintele Federației Asociațiilor de Promovare Turistică din România. Proiectul de lege pentru instituirea stării de alertă, depus ieri de Guvern în Parlament, nu anunță nicio relaxare importantă. Restaurantele și terasele rămân închise, iar părăsirea localității este incertă și condiționată. Un nou set de măsuri restrictive nu va fi acceptat de populație, având în vedere atitudinea de ieșire din izolare a acestora după decizia CCR de anulare a ordonanței care a majorat semnificativ amenzile.
Turismul merge mai departe
Reprezentanții industriei de turism, cel mai grav afectat domeniu din economie, sunt deciși să nu cedeze și să facă presiuni asupra Guvernului pentru a deschide sezonul din 15 mai. ”Să ne spună precis când putem călători. Sunt 200.000 de români care au vacanțele pre-plătite. Oamenii ăștia nu știu când vor putea merge în vacanță, dacă își vor putea recupera banii, pe intern, că la extern banii nu se pot recupera. În seara aceasta (n.r.ieri) vom finaliza normele noastre pentru hoteluri și le vom pune pe masa Guvernului și vedem în continuare ce se va întâmpla, astfel încât toată lumea să știe clar ce vom face din 15 mai. Din păcate, cu toate presiunile noastre, se întârzie și se contrazic. Noi am avut vineri o întâlnire cu patru secretari de stat în care am venit cu 10 măsuri urgente pe care trebuie să le ia Guvernul și încă 50 de măsuri, pe termen mediu și lung. A venit și secretarul de stat de la Ministerul Muncii, ca să discutăm despre șomaj, pentru că noi avem cereri clare care se referă la prelungirea șomajului, chiar transformarea în formula aceea mixtă care funcționează în Germania, să ne dea voie să lucrăm cu angajații, iar statul să susțină o parte din salariu. Fără forță de muncă, noi nu avem cu cine să deschidem. Și dacă vii după două luni în care ai fost forțat să închizi, nu ai venituri. Am mai cerut și modificarea legislației pentru angajații sezonieri, pentru că aceștia nu au beneficiat de șomaj tehnic pentru că nu erau încă angajați la momentul decretării stării de urgență, și nici nu au fost angajați când se începea sezonul, astfel că, deoarece nu le mai rămân șase luni de lucrat, nu vor mai avea nici șomajul normal. Și vorbim aici de cel puțin 50.000 de angajați sezonieri aflați în această situație. Pe urmă trebuie stabilit setul de măsuri foarte clare și termene. În timp ce alte țări iau avans în jurul nostru, Grecia, Turcia, Bulgaria, noi pierdem timp prețios. Am cerut inclusiv acordarea de credite specifice pentru că IMM Invest a fost conturat pentru toată lumea, toți au aplicat și doar o parte primesc. Noi avem nevoie de credite alocate pentru cea mai afectată industrie, cea de turism. Până acum nu am văzut nicio decizie care să ne susțină pe noi. Șomajul tehnic s-a dat pentru toți, dar pentru turism, în mod specific, nu a fost dată nicio măsură. Și, mai presus de toate acestea, trebuie anunțate decizii ferme cu privire la când putem începe să călătorim”, ne-a mai precizat președintele Federației Asociațiilor de Promovare Turistică din România, Corina Martin.