Oficialii americani nu par să creadă că războiul din Ucraina ar putea determina Rusia să își folosească arsenalul nuclear împotriva unui stat NATO, oricât de furioasă ar fi pe Occident pentru susținerea Ucrainei. Se amăgesc.
Oficialii americani au înțeles greșit. De fapt, este destul de puțin probabil ca Vladimir Putin să folosească o armă nucleară pe câmpul de luptă din Ucraina, dar este foarte posibil ca el să se îndrepte spre folosirea uneia împotriva NATO.
Spre deosebire de Occident, Putin pare că nu se teme de o confruntare nucleară, notează Foreign Affairs. Este bine familiarizat cu arsenalul nuclear al Rusiei și cu principiile descurajării nucleare. Posibil, se consideră unicul potrivit pentru a naviga într-o criză nucleară. Și a fost remarcabil de consecvent în ceea ce privește faptul că Rusia este dispusă să folosească arme nucleare împotriva NATO pentru a-și apăra interesele din Ucraina.
Utilizarea armelor nucleare rusești nu este iminentă. Dar dacă Putin escaladează războiul, de exemplu prin atacarea NATO cu arme convenționale, probabil că va acționa foarte rapid, pentru a nu da Statelor Unite șansa de a manevra.
Washingtonul se va strădui să descurajeze un Kremlin atât de îndrăzneț? Ucraina este prea centrală pentru ambițiile Kremlinului – și prea secundară pentru cele ale Statelor Unite – pentru ca Putin să creadă în orice amenințare americană. În cele din urmă, Putin se va aștepta ca americanii să dea înapoi înainte de a lupta într-un conflict nuclear pe un teritoriu atât de departe de casă.
Într-un impas nuclear, administrația Biden trebuie să convingă elitele rusești că țara lor poate ceda în privința Ucrainei fără a suferi o înfrângere catastrofală. Misiune imposibilă.
În februarie, Rusia și-a suspendat participarea la noul tratat START. În martie, Kremlinul a anunțat că va muta o parte din armele sale nucleare în Belarus. În octombrie, Putin a sugerat că Rusia ar putea relua testele nucleare.
În tot acest timp, oficiali guvernamentali ruși au amenințat că vor lansa un atac nuclear, așa cum a făcut fostul președinte Dmitri Medvedev în iulie, când a declarat că Rusia ar putea „folosi arme nucleare” pentru a încheia războiul din Ucraina în câteva zile.
Americanii au acordat atenție acestor amenințări, dar nu au fost convinși de ele. Și-au imaginat că Rusia ar putea folosi arme nucleare mici, așa-numitele arme nucleare tactice, pe câmpul de luptă, dar nu arme mari, adică strategice, împotriva statelor NATO.
Această gândire se bazează pe o neînțelegere a retoricii lui Putin: el nu încearcă să avertizeze că Rusia ar putea folosi arme nucleare tactice în Ucraina. Mai degrabă, retorica sa este concepută pentru a amenința NATO însăși.
Este o lumină roșie intermitentă, o amenințare adresată factorilor de decizie americani că Moscova este dispusă să creeze o confruntare nucleară cu Washingtonul, dacă este necesar pentru a câștiga în Ucraina.
Deocamdată, Putin se mulțumește cu un război de uzură. Dar se poate răzgândi dacă Occidentul își ia un angajament ferm și reînnoit de a sprijini Ucraina în încercarea de a recuceri toate teritoriile ocupate.
Dacă, în plus, sancțiunile occidentale încep în cele din urmă să perturbe semnificativ economia rusă, Putin va fi convins că timpul nu mai este de partea sa. Își va dubla eforturile în loc să aștepte ca Ucraina să se retragă. Atunci ar începe adevăratele riscuri de escaladare.
Si marmota . . .
cica sint 3 valize nucleare
da’ Medvedev are o macheta
cand consuma tot apasa pe buton….
americanii baga vrajeala ieftina cu amenintarea rusiei ca sa-i sperie pe europeni si sa-i determine in felul asta sa cumpere mai multe arme ca sa profite complexul militaro-industrial din usa [cum a facut polonia]