După ce Joe Biden a dat Ucrainei undă verde pentru a lovi în profunzimea Rusiei cu rachete ATACMS, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a avertizat că SUA adaugă „combustibil pe foc și provoacă și mai mult nivelul de tensiune”.
Maria Butina, condamnată ca agent străin în SUA înainte de a-și începe o a doua carieră în politică în Rusia, a spus că Biden „riscă serios să înceapă Al Treilea Război Mondial”, potrivit New Statesman. Război cu Ucraina, război cu NATO, sau chiar un război global: straturi tot mai groase de hiperbolă promit o catastrofă iminentă.
Pe 19 noiembrie, la două zile după ce Biden a dat permisiunea de a folosi ATACMS, Ucraina a lovit regiunea Briansk din Rusia. „Rachetele americane atacă Rusia!” a strigat presa apropiată de Kremlin, descriind un conflict nu între Moscova și Kiev, ci între Moscova și Washington.
Ce urmărește retorica lui Putin
De zeci de ani, Vladimir Putin susține că America, NATO sau ”Occidentul colectiv” duc un război împotriva Rusiei și a rușilor. Același Putin a coborât pragul de utilizare a armelor nucleare în doctrina oficială a Rusiei. Conform acestei politici revizuite, orice atac și chiar „agresiune” din partea unei puteri non-nucleare susținute de un stat dotat cu arme nucleare îndeplinește pragul pentru acțiune.
Desigur, analiștii își exprimă îngrijorarea că Rusia ar putea acționa mai dur și că lumea, așa cum a făcut de atâtea ori în era războiului de masă, ar putea să se lase purtată într-un conflict cuprinzător.
În realitate, sosirea ATACMS nu schimbă prea mult situația de pe front și nu va duce la o escaladare apocaliptică. Fiecare atac ucrainean din 2022 a stârnit aceeași retorică din partea lui Putin: amenințarea nucleară.
Dar a promite în mod repetat răspunsuri cataclismice fără intenția de a le urma face parte dintr-un truc de a energiza o bază naționalistă în Rusia, încurajând membrii acesteia să se unească în comunități online și offline în jurul certitudinii că războiul împotriva Ucrainei este semnificativ și că războiul cu Occidentul – marele moment când Rusia va ieși în sfârșit din toropeala geopolitică post-sovietică pentru a deveni din nou o superputere – este câștigabil.
Cu cât retorica lui Putin tinde mai mult spre hiperbolă, cu atât mai mult îi incită pe comentatorii occidentali să facă același lucru. Agitația și isteria nucleară sunt arme eficiente în tehnicile de manipulare.
În cele din urmă, singura țară care va face față efectelor reale ale escaladării va fi Ucraina, a cărei populație și infrastructură energetică vor fi supuse unor bombardamente suplimentare, pe măsură ce Putin caută să obțină avantajul în viitorul apropiat. Al Treilea Război Mondial nu este la orizont, dar Kremlinul va continua să-l promită.
Mai incet vasalilor, nu va ambalati prea mult,MAMALIGA ASTA DE PUTIN numai avertizeaza, in rest nimic.E ne nevoie de un NOU GEORGIEAN CA Rusia sa cistige din nou un razboi.