AcasăPoliticaAmerica ”excepțională” - mama tuturor bulelor

America ”excepțională” – mama tuturor bulelor

Dominând cu desăvârșire spațiul mental al investitorilor globali, America este supradeținută, supraevaluată și suprapromovată într-o măsură fără precedent

Ideea Americii ca națiune excepțională, superioară rivalilor săi și, prin urmare, destinată să conducă lumea, pare depășită pentru cei mai mulți observatori.

În cercurile politice, diplomatice și militare, se vorbește despre o superputere disfuncțională, izolaționistă în străinătate și polarizată acasă, scrie în Financial Times autorul cărții ”What went wrong with capitalism”, Ruchir Sarma. Dar în lumea investițiilor, termenul „excepționalism american” este mai popular ca niciodată.

Uniți de credința în puterea piețelor financiare americane și capacitatea lor de a continua să depășească toate celelalte economii, investitorii globali angajează mai mult capital într-o singură țară decât oricând în istoria modernă.

Ca urmare, SUA reprezintă aproape 70% din principalul indice bursier global, față de 30% în anii 1980. Și dolarul, după unele măsuri, se tranzacționează la o valoare mai mare decât în orice alt moment de la abandonarea cursurilor de schimb fixe de către lumea dezvoltată acum 50 de ani.

Diferența dintre SUA și restul lumii este justificată de puterea de câștig a celor mai mari companii americane, de acoperirea lor globală și de rolul lor de lider în inovația tehnologică. Aceste puncte forte sunt toate reale. Dar o definiție a unei bule este o idee bună care a mers prea departe. Admirația față de „excepționalismul american” pe piețe a mers acum prea departe.

America este supradeținută, supraevaluată și suprapromovată

Partea Americii în piețele globale de acțiuni este mult mai mare decât partea sa de 27% din economia globală. Întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă a întărit deconectarea. Investitorii cred că planurile sale de a crește tarifele, de a reduce impozitele și de a diminua reglementările vor umfla și mai mult piețele americane, care au depășit restul lumii de la sfârșitul crizei financiare globale.

Puterea de atracție a Americii pe piețele globale de datorie și private este, de asemenea, mai puternică ca niciodată. În 2024, străinii au investit capital în datoria SUA la o rată anualizată de un trilion de dolari, aproape dublu față de fluxurile către zona euro.

În trecut, când economia era în plină expansiune, și în era dotcom, o piață americană în creștere ar fi ridicat și celelalte piețe. Astăzi, o piață americană înfloritoare absoarbe bani din celelalte.

Dominând cu desăvârșire spațiul mental al investitorilor globali, America este supradeținută, supraevaluată și suprapromovată într-o măsură fără precedent. Ca și în cazul tuturor bulelor, este greu de știut când aceasta se va dezumfla sau ce va declanșa declinul ei.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
331 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger