Un studiu al ONU desemnează Tehrik-i-Taliban Pakistan (TTP) drept cea mai mare grupare teroristă care operează în Afganistan.
Această evoluție, notează Modern Diplomacy, necesită o atenție internațională imediată și o reevaluare completă a eforturilor de combatere a terorismului pentru a face față amenințării persistente a Statului Islamic – Provincia Khorasan (ISKP).
O forță capabilă de operațiuni prelungite
Înființată în 2007, TTP a crescut în putere, având între 6 000 și 6 500 de militanți, ceea ce o transformă într-o forță capabilă de operațiuni prelungite. A exploatat în mod constant zonele tribale periculoase și în mare parte neguvernate de-a lungul graniței Pakistan-Afganistan. Gruparea reprezintă o sursă de destabilizare tot mai mare în Asia de Sud și Centrală.
Renașterea TTP – o creștere rapidă a numărului de atacuri, de la 573 în 2021 la aproape 1 200 în 2023, fără niciun semn de încetare – a fost consolidată de revenirea talibanilor la putere în Afganistan în 2021. Talibanii și TTP au o lungă istorie de obiective ideologice și operaționale comune, ceea ce a condus la o alianță reciproc avantajoasă.
ISKP, o ramură a Statului Islamic (ISIS), a devenit una dintre cele mai violente și extremiste secțiuni ale mișcării jihadiste globale. Ideologia radicală a grupării, care este în concordanță cu obiectivul general al ISIS de a crea un califat prin vărsare de sânge și teroare, reprezintă un pericol direct pentru securitatea regională și globală.
ISKP și-a dovedit durabilitatea și flexibilitatea profitând de situația instabilă lăsată în urmă de retragerea Statelor Unite din Afganistan și de controlul talibanilor. Această atmosferă permisivă a permis ISKP să își dezvolte activitățile și eforturile de recrutare, stabilindu-și un rol major în scena militantă din regiune.
Lumea este din ce în ce mai preocupată de potențialul ISKP de a inspira și organiza atacuri dincolo de frontierele Afganistanului, în special în Europa și Asia de Sud. Atacul de la Moscova, soldat cu peste 150 de morți, amintește de abilitățile și capacitatea în creștere ale grupării de a efectua atacuri la nivel mondial.
În plus, turbulențele din Afganistan riscă să creeze un vid pe care alte organizații extremiste l-ar putea exploata, destabilizând și mai mult zona.
Iranul, țările din Asia Centrală și, probabil, China ar putea deveni mai expuse la consecințele conflictului afgan. Puterea crescândă a rețelelor teroriste din Afganistan poate duce la intensificarea terorismului transfrontalier și a contrabandei cu arme.
Având în vedere pericolul TTP și ISKP, precum și o ciudată pasivitate a Statelor Unite, comunitatea internațională trebuie să acționeze pentru a contracara grupările teroriste și talibanii care le sprijină.
ce face americanul cand nu mai are bani? pune de-un razboi
ce face romanul cand nu mai are bani? mai schimba 100 de euro
SUA sunt pasive pentru ca finanteaza si inarmeaza aceste organizatii teroriste
Nici o problemä, Rusii angajeazä..MERCENARI, nu conteazä de unde provin.
Ce puteau face ei? O grupare terorista.