Cauta

Ar rezista un acord de pace în Ucraina?

Fără un plan măreț, în Ucraina este posibil un proces de pace care să implice atât marile puteri, cât și țările din prima linie

Donald Trump a distrus instituțiile aflate în centrul sistemului internațional condus de SUA, amenințările sale tarifare au provocat turbulențe în economia mondială, iar mustrarea lui Volodimir Zelenski în Biroul Oval a  dizolvat orice așteptare că Washingtonul va rămâne  partener de încredere pentru aliații tradiționali.

Cu toate acestea, fără un plan măreț, în Ucraina este posibil un proces de pace care să implice atât marile puteri, cât și țările din prima linie, notează Foreign Affairs.

Chiar și o soluție parțială poate fi eficientă dacă oprește luptele. Încetarea focului s-a dovedit durabilă în alte conflicte înghețate. Războiul din Coreea s-a încheiat în 1953, cu un armistițiu între Nord și Sud. Finlanda a cedat teritoriu Uniunii Sovietice în anii  1940, dar și-a păstrat independența, spre deosebire de statele baltice.

O înțelegere în Ucraina nu trebuie să erodeze nici credibilitatea  guvernului rus, nici a celui ucrainean, deoarece oricare ar putea folosi metode, în afară de război, pentru a-l  submina pe cealalt.

Ucrainenii sunt pe bună dreptate îngrijorați că un acord de pace condiționat de noi alegeri ar oferi Rusiei ocazia de a lansa campanii de propagandă sau acțiuni secrete menite să sprijine candidații care ar fi mai permisivi. În același timp, conducerea rusă se teme că supraviețuirea Ucrainei ca stat democratic ar putea inspira opoziția internă după încheierea războiului.

Eșecul reconstrucției Ucrainei ar putea, de asemenea, să afecteze credibilitatea Kievului și să producă o deziluzie populară generalizată, făcând țara mai vulnerabilă la interferențe. Istoria oferă un exemplu de efort eficient de redresare postbelică: Planul Marshall pentru relansarea economiilor europene devastate de cel de-al Doilea Război Mondial.

Pentru a preveni revenirea la război în estul Ucrainei, o linie de încetare a focului ar trebui să fie protejată printr-o demonstrație de forță militară la fel de eficientă.

Fără o garanție de securitate considerabilă și aplicabilă, un armistițiu ar servi doar ca o invitație pentru Putin de a planifica următoarea invazie – poate și în alte țări.

În cele din urmă, diplomația  este o abordare vitală pentru rezolvarea conflictelor actuale. Mulți lideri europeni și asiatici au vorbit despre necesitatea unui nou multilateralism, iar acum au ocazia să își pună cuvintele în practică.

Dacă oferă garanții eficiente pentru a susține o încetare a focului în Ucraina, vor demonstra că ordinea internațională cu adevărat multilaterală poate funcționa.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • UE nu sperie Big Tech
  • Elveția își arată forța financiară: vrea să fie scutită de tarifele americane
  • Democrația este un mit. Noua DIKTATURĂ începe cu România
  • Localitățile, luate cu asalt de urși. Autoritățile, paralizate
  • Taxele lui Trump, războiul economic și “Mondialul” din 2026. Cum o vor scoate la capăt?
  • La Liga ia măsuri pentru transferuri noi
  • Bulgaria a convins Comisia Europeană să îi amâne liberalizarea prețurilor la energie. România, niciun demers
  • Jocul periculos al lui Donald Trump cu cea mai puternică bancă centrală din lume
  • Trump are un as în mână împotriva lui Putin
  • Exit mobile version