AcasăPoliticaBirocrații de la Bruxelles, profesioniștii nimicului

Birocrații de la Bruxelles, profesioniștii nimicului

Mai întâi, instituțiile UE au fost paralizate de alegerile europene. Acum, blocul prevede încă un an de blocaj, în timp ce birocrații așteaptă rezultatele alegerilor germane din toamna lui 2025.

Scrutinul la nivel continental pentru desemnarea celor 720 de membri ai Parlamentului European a consumat Bruxelles-ul pentru prima jumătate a acestui an.

Instituțiile s-au oprit în timp ce Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, își făcea campanie pentru un al doilea mandat. Acum, ea așteaptă ca Parlamentul să aprobe echipa sa de 26 de comisari pentru a conduce brațul executiv al UE.

O echipă care ar trebui să ajungă în sfârșit la birouri pe 1 decembrie, doar pentru a fi împiedicată de sărbătorile de iarnă, relatează Politico. „Cel puțin am fi putut face să avem o nouă Comisie Europeană în funcție până la alegerile din SUA”, a declarat  un diplomat UE, sub protecția anonimatului. La Bruxelles a existat ”o lipsă clară de urgență”, instituțiile europene fiind în modul de ”resetare birocratică”.

Kamala Harris a promis să continue sprijinul militar, politic și economic acordat Ucrainei de președintele american Joe Biden,  dar nu este sigur că se va putea spune același lucru dacă Donald Trump va prelua puterea în noiembrie.

Între timp, Rusia a anunțat o creștere cu 25 % a cheltuielilor pentru apărare în 2025, atingând un nou record post-sovietic.

Însă și atunci când noua Comisie va fi în funcțiune, jocul de așteptare va continua. În loc să se pună pe treabă și să se întoarcă la elaborarea politicilor, una dintre marile puteri europene va sta în cale: Germania.

”Nein” datorii comune

UE trebuie să își elaboreze propunerea pentru următorul buget pe șapte ani, începând cu 2028, care va afecta toate sectoarele  economice. S-ar putea să fie  amânată până după alegerile din Germania, din toamna anului viitor.

Pentru Berlin, extinderea bugetului UE sau emiterea de datorii comune sunt chestiuni extrem de sensibile în urma unei decizii a Curții Constituționale potrivit căreia utilizarea restanțelor de numerar dintr-un fond Covid în alte scopuri nu este legală.

UE are nevoie de unanimitate pentru a-și adopta bugetul și ar fi imposibil să se ajungă la un acord fără participarea celei mai bogate țări din blocul comunitar.

Fostul șef al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a propus recent  emiterea imediată a unei datorii comune pentru a finanța reforme rapide care să țină pasul cu Washingtonul și Beijingul, dar a primit un mare „nein” din partea lui Christian Lindner, ministrul german de finanțe.

Chiar și după ce prim-ministrul proeuropean al Poloniei, Donald Tusk, va prelua în ianuarie președinția semestrială prin rotație a Consiliului UE de la Viktor Orban, ungurul care susține Rusia, diplomații au avertizat că ar putea fi incapabil să schimbe situația dacă Germania este în campanie electorală.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
565 afisari

2 COMENTARII

  1. Tocmai d’aia s-a si dat semnalul ca se va desfiinta. UE nu mai e nimic din ce s-a dorit in 1992. Instrumentul care dorea sa asigure dominatia germanica (francii au fost tot germanici) asupra Europei a fost scapat de sub control , biropcratii preluand puterea! Ori asa ceva nu este tolerabil mai ales in fata crivatului slavomongol cu nume viking!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger