Sebastian Burduja, viitorul președinte al PNL. De când? Chiar din toamnă! Motociclist, chitarist, dezinvolt (nu-l sperie nici ridicolul!), Burduja își face loc spre șefia PNL. Și nu în cinci ani. Mai repede. De ce? Pentru că i s-a deschis drumul. Sigur, Ciucă nu-i vreun obstacol nici azi, dar calea va fi liberă după „prezidențiale”. Cărțile par deja făcute, iar ce scriam în „Național” în primăvară începe să se confirme – se vrea stabilitate politică, de aceea au și fost devansate cele mai importante alegeri din acest an.
Candidatura la Primăria Capitalei îl transformă pe Sebastian Burduja în cel mai vizibil politician liberal al momentului. Poate că nu este printre favoriți, dar scopul lui oricum va fi atins după scrutinul din 9 iunie – o imagine mult îmbunătățită, dacă nu total schimbată față de cea cu care a intrat în cursă.
Ciucă are mandatul pe masă
Nicolae Ciucă are mandatul pe masă. Va candida în alegerile prezidențiale, iar pentru el asta echivalează cu eliberarea locului de președinte al Partidului Național Liberal. Indiferent de rezultatul scrutinului din 15 septembrie, șefia PNL va fi decisă prin vot într-un viitor congres; dacă obține încrederea românilor și ajunge la Cotroceni, Ciucă nu mai poate conduce partidul, iar dacă pierde „meciul” cu Marcel Ciolacu, va fi tras la răspundere de liberalii cu greutate din conducere.
În ambele situații, se impune un Congres Național care va stabili viitoarea conducere a PNL. Iar la momentul actual, Sebastian Burduja are toate cărțile câștigătoare în buzunar. Este tânăr și cu o imagine bună după activitatea ca ministru al Economiei, s-a înscris în cursa pentru Primăria Capitalei înțelegând că este cel mai bun PR de care poate avea parte dacă vrea să preia hățurile partidului.
Ca o dovadă că Burduja își asumă, deja, un rol mai important stă și anunțul său privind refuzul de a-l susține pe Nicușor Dan în Consiliul General al Municipiului București, dacă actualul edil rămâne în funcție. Practic, cu de la sine putere, Burduja a trasat linia pe care PNL o va urma, arătând că face, deja, jocurile în partid.
Geoană, prins în ofsaid
Mircea Geoană a sperat până în ultima clipă că, de dragul vremurilor trecute, mai are ușa deschisă la PSD. În niciun moment nu a înțeles un mesaj simplu, priceput de toți politicienii – orice greșeală se plătește și bărbătește este să-ți asumi gafele, nu să te ascunzi după… „dragostea mea”. Social-democrații au fost clari încă de la început, în pofida presiunilor și a mesajelor din exterior, pe care chiar soțul Mihaelei le-a transmis, la un moment dat – Geoană nu mai are ce căuta în partid și nici sprijinul PSD nu-l va primi, ca independent.
Ciolacu a mutat decisiv aducând alegerile prezidențiale în septembrie, iar acesta este semnul că am avut dreptate când scriam despre ce interes au SUA în anul electoral 2024 – stabilitate politică pe toată linia, nu degringoladă și atacuri sub centură, nu incertitudine care poate dăuna cooperării strategice dintre cele două țări. Iar stabilitatea politică în momentul de față pare că mai poate fi garantată doar de actuala coaliție de guvernare PSD-PNL.
„Prezidențialele” la 15 septembrie înseamnă că nu este timp pentru experimente și noi alianțe, nici măcar vreuna care să-l includă pe Mircea Geoană. Deja, cam știm cum stau lucrurile: PSD, cu Marcel Ciolacu premier, va organiza alegerile prezidențiale (un aspect extrem de important!), iar PNL îl aduce la urne, pentru votul românilor, pe Nicolae Ciucă.
Cu George Simion (aproape) scos din joc de ancheta penală ce-l vizează, în legătură cu adeziunile pentru depunerea candidaturii, nu mai e timp de surprize, vom avea finală Ciolacu – Ciucă pentru Cotroceni.
…pus danseze pe muzica de la Grivco.
Schimbul generatiei de securisti batrani cu altii mai tineri.
Tara de securisti, sau de puii lor, daca nu esti securist sau daca nu ai rude, nu poti ajunge in nici o functie publica, ce porcarie romaneasca
Va zic sincer. Ca este periculos la tot ce zice Burduja ăsta, creează o alergie. Pacat de viitorul țării ăsteia. Cu asa viitori politicieni, si cand credeam ca am scapat de o generatie proasta. Apare un Burduja care ne taie tot elanul…. bafta PNL
Si e baiat tanar. Ce jigodie.
„Pole-position”, anglicanism inutil intrebuintat ca sa sune american…
Mai bine scriesti pe romaneste Burduja in pozitia polei, pare mai ilustrativ, daca nu chiar mai distractiv.