Serghei Narîșkin, directorul Serviciului rus de informații externe (SVR), este în multe privințe un șef de spionaj incomod și un luptător entuziast al informației.
În discuțiile recente cu președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, Narîșkin a acuzat NATO că amenință Moscova și Minsk prin creșterea dimensiunii și activității forțelor sale la frontieră – sau mai degrabă, anumite națiuni din cadrul alianței: ”Simțim și vedem că țările europene, în special Franța, Marea Britanie și Germania, cresc nivelul de escaladare în jurul conflictului ucrainean, așa că trebuie să acționăm preventiv. Suntem pregătiți pentru acest lucru”.
Îngrijorată de amenințarea potențială din partea Rusiei, NATO și-a intensificat prezența și ritmul exercițiilor sale în nord-estul Europei, notează The Spectator. BALTOPS 25 din iunie ar putea fi cel mai mare exercițiu de pregătire de până acum, în timp ce exercițiul HEDGEHOG 25 de luna viitoare va avea ca scop specific apărarea Estoniei.
Între timp, de-a lungul frontierei Belarusului, țările se înarmează: Polonia se află în mijlocul unui program de cumpărare integrală a o mie de tancuri noi.
Ce înseamnă a fi ”de partea Moscovei”
Lukașenko își menține în continuare autonomia, nedorind ca țara sa să fie anexată și el să devină doar un guvernator glorificat al unei noi regiuni belaruse din Federația Rusă. În martie, adresându-se Senatului Rusiei, a declarat că, deși ”Minskul va fi întotdeauna de partea Moscovei”, cele două țări nu vor fuziona.
Totuși, „a fi de partea Moscovei” a inclus utilizarea teritoriului belarus ca bază pentru invazia Ucrainei în 2022, permițându-le rușilor să se aprovizioneze din arsenalele sale atunci când stocurile de muniție și piese de schimb erau pe sfârșite.
Deși nu este clar dacă armele nucleare tactice pe care Vladimir Putin a declarat că este dispus să le desfășoare pe teritoriul Belarusului sunt sau nu într-adevăr acolo, simplul fapt al acestei mișcări a fost suficient pentru a alarma chiar și China.
Exercițiile periodice Zapad („Vest”) din toamnă presupun desfășurarea unor forțe ruse substanțiale în Belarus, cu veșnica îngrijorare că ar putea fi folosite ca o trambulină pentru o nouă aventură militară.
Invocarea unei presupuse „amenințări” la adresa Belarusului ca pretext pentru „răspunsuri” nespecificate este un mod de a amenința Polonia și statele baltice vecine care, a avertizat Narîșkin, vor fi „primele care vor suferi” în cazul unui conflict.
Rusia are multe tipuri de propagandiști oficiali
Fostul președinte Dmiri Medvedev este cunoscut pentru scandările sale toxice pe rețelele de socializare împotriva Occidentului. Consilierul prezidențial Nikolai Patrușev inventează mari teorii ale conspirației civilizaționale.
Narîșkin, un istoric amator pasionat care are în vedere un post de senator, pare mai degrabă un om de stat. Cu toate acestea, cuvintele sale ar trebui să fie luate nu doar ca un semn al paranoiei care domnește acum la Kremlin, ci și un indiciu al evoluției liniei oficiale : Occidentul ostil devine o amenințare pentru Rusia.
Și, unde greșesc ?? Ca și ei sunt o amenințare pentru ceilalți, uită să spună. Ca până una, alta, nu vecinii au „mușcat ” permanent din Rusia, ci invers. Da-ți , tot înapoi și va credem.
Zice distinsul autor ca „cuvintele sale (ale D-lui Nariskin) ar trebui să fie luate nu doar ca un semn al paranoiei care domnește acum la Kremlin, ci și un indiciu al evoluției liniei oficiale : Occidentul ostil devine o amenințare pentru Rusia.” Dar domnul ziarist platit de „prietenii” Rusiei este dispus sa apara orb la paranoia fostilor colonialisti occidentali, ramasi fara resurse din fostele colonii, care nu vor pace.