Atragerea liderilor din teritoriu în echipa premierului, pas cu pas, este doar una dintre părţile vizibile ale campaniei interne ale echipei Cîţu, spun analiștii politici. În spatele uşilor închise, liderii din echipa lui Florin Cîţu încep să tragă semnale de alarmă în ceea ce priveşte atitudinea premierului față de colegii săi de partid.
Pentru a câștiga șefia partidului, Florin Cîțu a încercat să se înconjoare de greii liberali, lideri cu experiență politică cu mai multe bătălii electorale la activ. Dar între premier și echipa sa de susținători au apărut în ultimele zile tensiuni, o situație generată de atitudinea pe care acesta o are faţă de colegii săi din conducerea partidului, dar şi faţă de primari.
Potrivit unor surse politice, printre cei care se simt deranjaţi de modul în care Florin Cîţu a început să se poarte se află Gheorghe Flutur, Vasile Blaga dar şi Ilie Bolojan. Premierul a reușit să îi supere greii liberali, care trebuie să îi ofere votul la Congresul din 25 septembrie.
Liderii liberali, supărați pe Cîțu
Surse politice, citate de Adevărul, spun că liderul PNL Suceava i-ar fi transmis premierului să se consulte cu liderii de la Bucureşti în deciziile pe care le ia şi în pregătirea strategiei pentru Congres, mai ales că acesta i-a ignorat în ultimele săptămâni, în timp ce Blaga s-ar fi arătat deranjat de faptul că premierul nu i-a onorat invitaţia la petrecerea de ziua sa.
Comportamentul lui Cîţu şi atitudinea sa l-ar putea face să piardă și susţinerea PNL Bihor, cea mai mare organizaţie ca număr de delegaţi, Ilie Bolojan fiind până de curând la un pas să susţină candidatura premierului. Însă replicile lui Cîţu referitoare la administraţia locală şi modul raportarea la primari ca la instrumente de aducere a voturilor a dus la îndepărtarea lui Bolojan.
Rareș Bogdan salvează aparențele
Europarlamentarul Rareş Bogdan, susţinător al lui Florin Cîţu pentru funcţia de preşedinte al PNL, se declară tulburat de cele ce se întâmplă în interiorul campaniei. El a adăugat că unul dintre motivele pentru care şi el, dar şi alţi lideri locali ai PNL îl susţin pe Florin Cîţu este acela că în ultimele trei decenii preşedinţii partidului au demisionat atunci când PNL a pierdut alegerile.
„Îl susţinem pe Florin Cîţu (…) pentru o chestiune extrem de simplă: 30 de ani preşedintele Partidului Naţional Liberal, atunci când a pierdut alegerile, a demisionat. Este prima dată în 30 de ani când preşedintele partidului nu a plecat frumos de la conducerea partidului, cum a făcut şi Crin Antonescu, cum a făcut şi Valeriu Stoica, cum au făcut şi o mulţime de alţi preşedinţi ai PNL de-a lungul timpului. Asta-i tot. Şi Theodor Stolojan, şi Alina Gorghiu, şi Vasile Blaga… ”, a afirmat Rareş Bogddan la România TV.