AcasăPoliticaCe ar trebui să facă Europa acum?

Ce ar trebui să facă Europa acum?

Domald Trump a dezamăgit democrațiile europene de iluzia că Statele Unite sunt un apărător al libertății pe continent și pot fi de încredere într-o criză

Donald Trump a dezamăgit democrațiile europene de iluzia, larg răspândită printre liderii acestor țări, că Statele Unite sunt un apărător al libertății pe continent și pot fi de încredere într-o criză. Pe scurt, Trump s-a alăturat lui Putin.

Europa nu mai poate depinde de Washington ca partener de apărare. Primul lucru pe care statele europene trebuie să îl facă este să înlocuiască sprijinul militar și economic al SUA pentru Kiev, potrivit unei analize The Atlantic preluată de Bloomberg. Victoria Ucrainei este vitală pentru securitatea viitoare a Europei.

Dar statele europene au permis cu blândețe SUA să îndrepte războiul în direcții dezastruoase. Mai întâi, Joe Biden, în ciuda susținerii Kievului, a cedat în fața amenințărilor nucleare rusești și a reținut sisteme de arme occidentale potențial decisive în momente cruciale. Succesorul său a schimbat tabăra și a adoptat poziția Rusiei.

Europa nu poate spera să reproducă puterea americană în materie de tehnologie militară, dar se poate baza  pe forțele nucleare britanice și franceze pentru a descuraja un arsenal rusesc mult mai mare. Ar trebui să își dezvolte propriile rachete balistice intercontinentale, rachete balistice lansate de submarine și alte sisteme de lansare.

Pentru a lua măsurile necesare – consolidarea Ucrainei, dezvoltarea producției militare europene și conceperea unei descurajări nucleare separate de cea americană – Europa va trebui să creeze o structură politică care să ajute la ghidarea acestui proces.

De asemenea, Europa poate gestiona propria alianță militară puternică, bazată pe resursele existente ale membrilor NATO, chiar și fără SUA. Turcia și Canada ar putea fi invitate să adere la o versiune europeană a NATO. Această organizație ar avea nevoie de dinți, inclusiv de o structură de comandă nouă și de capacitatea de a ajuta statele europene să-și dezvolte producția de armament.

Ceea ce au arătat ultimii ani este că auto-infantilizarea Europei i-a accelerat declinul în raport cu restul lumii. Europă nouă, curajoasă, care să aibă grijă de ea însăși și să-și cheltuiască proprii bani pentru a investi în industriile de apărare de înaltă tehnologie, va impulsiona revitalizarea continentului.

Statele Unite se află acum într-o călătorie ciudată, întunecată. Viitorul libertății în America este incert atunci când președintele îi laudă cu generozitate pe dictatori. Europa poate arăta lumii că statele democratice, dacă sunt forțate, se pot mobiliza pentru a se proteja.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
447 afisari

1 COMENTARIU

  1. „Ar trebui să își dezvolte propriile rachete balistice intercontinentale, rachete balistice lansate de submarine și alte sisteme de lansare.”
    Europa ARE toate aceste capabilitati. Mai bine va documentati inainte sa scrieti!
    Iar dezvoltarea lor nu este o problema. UE are tot ce ii trebuie ca sa il puna pe cocalarul de Putin la mare respect.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger