Un articol apărut în mai în Foreign Affairs susținea că Ucraina ar trebui să continue să lanseze atacuri cu drone asupra rafinăriilor de petrol rusești și că Statele Unite nu ar trebui să o descurajeze să facă acest lucru.
Deoarece atacurile nu au provocat încă o creștere bruscă a prețurilor globale la petrol, autorii au afirmat că implică un risc relativ scăzut și o recompensă ridicată.
În replică, în aceeași revistă americană, Serghei Vakulenko, fost oficial al Gazprom Neft, a treia cea mai mare rafinărie din Rusia, scrie că o analiză cost-beneficiu amănunțită nu sugerează recompense pentru Ucraina care a lansat cel puțin 20 de atacuri din octombrie.
Efect limitat
Privite din această perspectivă, datele arată că atacurile au avut un efect limitat asupra producției de combustibil și a volumelor de export ale Rusiei, iar impactul lor nu a durat mult.
Companiile rusești au pierdut probabil aproximativ 15 dolari pe baril în venituri din petrolul pe care au fost nevoite să îl exporte sub formă de țiței în loc de rafinat. În aprilie 2024, de exemplu, este posibil ca Rusia să fi pierdut până la 135 de milioane de dolari din cauza trecerii de la exportul de petrol rafinat la cel de țiței. Dar, în aceeași lună, Rusia a câștigat peste 16 miliarde de dolari pentru exporturile sale totale de petrol și produse petroliere.
Și deoarece guvernul rus plătește companiilor naționale o subvenție de 10 dolari pe baril pentru toate produsele petroliere rafinate pe care le exportă, statul ar putea chiar să beneficieze din punct de vedere financiar de pe urma trecerii la exporturile de țiței, ceea ce reduce subvențiile pe care trebuie să le plătească.
Rusia a repus în funcțiune 12 rafinării avariate
Dintre cele 12 rafinării majore avariate de Ucraina între ianuarie și mai, jumătate au fost repuse în funcțiune în termen de trei săptămâni, iar restul în trei luni.
Atacurile Ucrainei ar reprezinta o modalitate cu costuri reduse de a afecta Rusia fără a risca o escaladare majoră sau fără a perturba economia globală.
Însă efectele pratice ale atacurilor asupra economiei globale au fost reduse tocmai pentru că nu au afectat Rusia. Pentru a avea un impact real asupra rezultatului războiului, atacurile Ucrainei ar trebui să atingă amploarea campaniei Aliaților din al Doilea Război Mondial împotriva industriei germane de rafinare a petrolului, implicând raiduri repetate ale sute de bombardiere care au lansat mai mult de 200 000 de tone de explozibili.
O dronă poate fi mult mai precisă decât un bombardier, dar nu poate încărca decât un maxim de 100 de kilograme de explozibil.
La scurt timp după primele atacuri ale Ucrainei asupra rafinăriilor rusești, Rusia a contraatacat singura rafinărie operațională a Ucrainei și apoi a trecut la infrastructura electrică a Ucrainei. Din primăvara anului 2024, a început să atace metodic centralele, generatoarele și echipamentele de control cu lovituri masive și eficiente.
O campanie la scară mai largă împotriva rafinăriilor rusești ar putea începe să afecteze prețurile globale ale carburanților. Punerea la pământ a industriei de rafinare rusești ar reduce simultan oferta de produse petroliere finite, determinând creșterea prețului acestor produse.
Capacitatea de rafinare a Rusiei reprezintă șapte procente din totalul mondial. În 2023, ponderea Rusiei în comerțul mondial cu motorină se ridica la aproximativ 15%, adică 700 000 de barili pe zi.
Lumea ar putea compensa o oarecare reducere a contribuției țării la acest comerț prin creșterea gradului de utilizare a instalațiilor în alte părți, dar o reducere la jumătate a volumului exporturilor rusești ar crea cu siguranță o penurie și ar crește prețurile motorinei.
Devii comic… Pai a repus în funcțiune 12 sau jumatate din ele?!