Tarifele impuse de președintele Donald Trump pentru oțel și aluminiu sunt motivate de îngrijorarea că China inundă piața globală și dăunează producției americane.
Trump a semnat luna aceasta un ordin de impunere a unor taxe de 25% asupra tuturor importurilor de oțel și aluminiu, indiferent de proveniența acestora, notează Bloomberg. Dar ”se referă aproape în întregime la China și la politicile și practicile non-piață ale Chinei, care au permis această supraofertă globală”, a declarat Kate Kalutkiewicz, fost oficial la Consiliul Economic Național în timpul primului mandat al lui Trump, pentru Canadian Broadcasting Corp.
Tarifele pentru metale urmează să intre în vigoare pe 12 martie. Administrația Trump a intensificat presiunile asupra Mexicului pentru a impune propriile tarife asupra importurilor din China. În octombrie, Canada a impus tarife de 25% pentru o oțel și aluminiu fabricat în China, invocând, de asemenea, preocupări legate de supracapacitate.
Kalutkiewicz a adoptat un ton mai optimist cu privire la viitorul alianței comerciale dintre SUA, Mexic și Canada, care a fost renegociată în timpul primei administrații Trump și a devenit lege în 2020. „Relația economică nord-americană este una dintre cele mai importante, dacă nu chiar cea mai importantă relație din lume”.
În ultimele zile, Trump a elaborat un memorandum prin care a cerut unei comisii guvernamentale să reducă cheltuielile chineze în domeniul tehnologiei, energiei și în alte sectoare strategice americane.
SUA au propus taxe pentru utilizarea navelor comerciale fabricate în China, pentru a contracara dominația acestei țări în producție.
Luate împreună, aceste măsuri reprezintă cele mai ample și mai energice acțiuni împotriva Beijingului din cel de-al doilea mandat al lui Trump și ar putea complica un acord de reducere a excedentului comercial al Chinei cu SUA.
Beijing – ”adversar străin”
Memorandumul, trimis către Comitetul pentru investiții străine în SUA – un grup care analizează propunerile entităților străine de a cumpăra companii sau proprietăți americane – pare să fie cel mai de impact din valul de acțiuni.
Cu referiri la Beijing ca la un „adversar străin”, se afirmă că modificările sunt necesare pentru a proteja „bijuteriile coroanei tehnologiei, aprovizionarea cu alimente, terenurile agricole, mineralele, resursele naturale, porturile și terminalele de transport maritim ale Statelor Unite”.
În plus, guvernul SUA ar trebui să revizuiască un acord fiscal încheiat în 1984 cu China, care scutește persoanele fizice și companiile de dubla impozitare, precum și un acord cunoscut sub denumirea de „entitate cu interes variabil”, pe care firmele chineze îl utilizează pentru a se lista la bursele americane.