AcasăPoliticaCiolacu a anunțat ce se întâmplă cu schema de compensare şi plafonare...

Ciolacu a anunțat ce se întâmplă cu schema de compensare şi plafonare a preţurilor la energie – VIDEO

Declarații de ultimă oră ce vin de la vârful Guvernului, pe un subiect de interes pentru foarte mulți români.

Schema de compensare şi plafonare a preţurilor la energie continuă – a anunțat vineri premierul, aflat la Caransebeș. Marcel Ciolacu a precizat că azi-noapte (în noaptea de joi spre vineri, 14/15 decembrie-n.r.) – în şedinţa de Guvern în care s-a aprobat bugetul pe 2024 – au făcut modificările astfel încât şi la Ministerul Energiei şi la Ministerul Muncii, să fie prins în buget câte un miliard de lei pentru luna ianuarie.

Premierul a fost întrebat la Caransebeş ce se întâmplă cu schema de compensare şi plafonare a preţurilor la energie. „Continuă”, a răspuns în primă fază Ciolacu. „Noi am terminat şedinţa de Guvern pe la 12 noaptea (..) azi-noapte am făcut modificările astfel încât şi la Ministerul Energiei şi la Ministerul Muncii, să fie prins în buget câte un miliard de lei pentru luna ianuarie, ceea ce vine din plată din anul anterior, există un delay până verifică facturile ANRE-ul”, a completat şeful Executivului.

Ciolacu: „Vor continua compensările”

„Vor continua compensările. Cred că avem cele mai mici preţuri, cel puţin la casnic, din Europa, la acest moment”, a mai punctat Ciolacu, vineri, 15 decembrie.

Vă amintim că ședința de Guvern în care s-a dat undă verde bugetului de stat pe 2024 a început joi seară, 14 decembrie, cu o întârziere de circa 9 ore față de cea anunțată inițial, respectiv ora 12.

La debutul reuniunii Executivului, premierul Ciolacu a anunțat, cu referire la bugetul de stat pe 2024, că este „unul axat pe investiții, de circa 7% din PIB. Anul viitor, investițiile vor contribui cu jumătate la creșterea economică, iar creșterea investițiilor va fi dublă față de cea a consumului”.

„Țintim o creștere economică de 3,4%, a doua cea mai mare din Uniunea Europeană. Asta înseamnă 150 de miliarde de lei în plus la PIB-ul României față de acest an. Bugetul asigurărilor sociale, pe care îl aprobăm tot astăzi, probează că există bani atât pentru creșterea pensiilor de la 1 ianuarie cu rata inflației de 13,8%, cât și pentru recalcularea pensiilor, din 1 septembrie. Sunt prevăzute și fonduri pentru a crește alocațiile și ajutoarele sociale. Majorăm, așa cum am promis, salariile profesorilor și există necesarul pentru o mărire de 5% în sistemul bugetar, nu și la demnitari. Investițiile sunt de 120 de miliarde de lei, este un record absolut după anul 1989”, a mai anunțat Ciolacu, în startul ședinței de Guvern din seara zilei de joi.

Totodată, premierul a declarat că „nu vor exista creșteri de taxe în 2024”.

Citiți și: Viitor sumbru pentru regenerabile. Fotovoltaicele produc tot mai puțină energie

Importuri masive de energie. Hidroelectrica produce cu frâna trasă

România redevine importator net de energie. Dezechilibru major în sistemul național

author avatar
Andrei Coman
369 afisari

1 COMENTARIU

  1. au lasat sa creasca preturile pina cer .apoi le-au plafonat si diferenta o platim tot noi sa se imbogateasca niste smecheri .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger