AcasăPoliticaComerțul, ultima rezistență a lui Macron. Câștigă doamna Ursula?

Comerțul, ultima rezistență a lui Macron. Câștigă doamna Ursula?

S-au încheiat zilele în care Emmanuel Macron putea opri un acord comercial cu un mesaj text

S-au încheiat  zilele în care Emmanuel Macron putea opri un acord comercial cu un mesaj text.

După un sfert de secol de discuții continue, un acord între Uniunea Europeană și blocul Mercosur din America de Sud este din nou la îndemână. De data aceasta, președintele francez, cel mai puternic oponent, pare să-și fi pierdut puterea de veto asupra comerțului, după ce o serie de eșecuri politice și electorale i-au erodat influența la Bruxelles.

Negociatorii șefi din ambele părți se întâlnesc din nou în perioada 7-9 octombrie la Brasília pentru a încerca să ajungă la un acord la timp pentru summitul liderilor G20 de la Rio de Janeiro de la jumătatea lunii noiembrie, relatează Politico. Gazda Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva, se declară gata să semneze, iar președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a curtat din greu liderii Mercosur pentru a-i convinge.

Acordul comercial – care ar crea o piață de 800 de milioane de persoane reprezentând o cincime din PIB-ul global și ar elimina tarifele la bunuri – de la carne de vită la mașini – este o prioritate absolută pentru von der Leyen și țara sa natală, Germania.

Dar s-a confruntat cu o rezistență fermă din partea lui Macron, sub presiunea fermierilor și a unui public sceptic care l-au pedepsit în mod repetat la urne în acest an. În orice caz, noul său guvern de dreapta, condus de prim-ministrul Michel Barnier, se opune mai categoric decât predecesorii săi.

„Sunt în favoarea oricărui acord care pare echitabil”, a declarat Macron miercuri, în cadrul unei conferințe la Berlin. Întrebat dacă crede că acordul Mercosur pare echitabil, președintele a răspuns scurt: „Nu”. A criticat faptul că un acord ar expune industria și agricultura UE, puternic reglementate, „unor economii total dezaliniate de această reglementare”.

Von der Leyen dezlănțuită

Povestea era diferită acum nouă luni. În ianuarie, negocierile Mercosur se apropiau de linia de sosire, dar von der Leyen avea încă nevoie de sprijinul lui Macron pentru a-și asigura un al doilea mandat de șefă a Comisiei. Mesajul text în cauză, au declarat surse pentru Politico la acea vreme, a fost suficient pentru a bloca discuțiile.

Acum, balanța puterii s-a inversat. Macron și-a pierdut influența la Bruxelles în urma înfrângerilor din alegerile europene și naționale, în timp ce guvernul Barnier se confruntă cu o provocare imediată de a ține în frâu datoria publică și ar putea fi răsturnat în orice moment de Marine Le Pen, din extrema dreaptă.

Proaspăt desemnată, von der Leyen este, între timp, mai puternică ca niciodată. Și vrea să parafeze afacerea.

„După ce a fost reconfirmată, președinta Comisiei crede că are mână liberă să accelereze negocierea și încheierea acordului cu Mercosur, în ciuda opoziției Franței și a altor țări”, a declarat Marie-Pierre Vedrenne, un eurodeputat francez din tabăra centristă a lui Macron, denunțând acordul ca făcând parte din ”lista germană de lucruri de făcut” a lui von der Leyen. Vedrenne  face parte din comisia pentru comerț a Parlamentului European.

Însă o mare parte din guvernele UE sunt în favoarea acordului. Acest lucru s-ar putea dovedi decisiv deoarece, dacă acordul este structurat într-un anumit mod, o supermajoritate ar putea trece peste obiecțiile unei minorități conduse de Franța.

Happy end

În plus față de Germania, Ursula von der Leyen poate conta pe sprijinul altor 10 țări UE care au îndemnat împreună Bruxelles-ul să accelereze negocierile.

De câțiva ani, Comisia tranșează acordurile într-un mod care face posibilă accelerarea aprobării aspectelor comerciale esențiale ale acestora. Ar putea fi aprobate de Parlamentul European și de o majoritate calificată de cel puțin 15 țări membre reprezentând 65% din populația UE. Numai secțiunile – mai puțin controversate – referitoare la cooperarea politică și la investiții ar trebui să treacă prin parlamentele naționale.

Negocierile „ar trebui să se încheie acum rapid”, a spus cancelarul Olaf Scholz, după întâlnirea cu Macron la Berlin, miercuri. Și le-a transmis un mesaj exportatorilor germani: „Vom face tot ce ne stă în putință pentru a ne asigura că această poveste are un final fericit.”

author avatar
Radu Jacotă Redactor
581 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger