Cauta

Condamnarea Marinei Le Pen: mai este Franța o democrație?

Regula în baza căreia Le Pen a fost condamnată arată ipocrizia progresiștilor de la Bruxelles

„Fiecare grup politic, fiecare delegație națională a încălcat aceeași regulă pe care a încălcat-o dna Le Pen – angajarea de personal pentru a lucra la chestiuni care nu țin de Parlamentul European”.

Aceasta a fost reacția lui Connor Allen, fost asistent în PE, în urma descalificării  Marinei Le Pen din cursa prezidențială franceză, notează The Spectator. Allen nu este un partizan marginal. A lucrat pentru mai mulți deputați europeni din toate partidele și a fost numit în „Power 40 – Bruxelles Class of 2023” de Politico.

Ipocrizie

Comentariul lui Allen scoate la iveală un lucru pe care cei din interiorul Bruxelles-ului l-au știut dintotdeauna: regula în baza căreia Le Pen a fost condamnată nu este doar birocratică, ci universal ignorată. Aici vorbim de impocrizie.

Asistenții din Parlamentul European sunt considerați în mod oficial angajați ai instituției, nu ai deputaților europeni pe care îi deservesc. În teorie, le este interzis să lucreze la teme legate de partidele naționale, la campanii sau la activități de presă care nu au legătură directă cu Parlamentul. În practică însă, restricția pare a fi o glumă.

Acesta nu este un scandal de corupție în sensul tradițional. Le Pen, liderul Rassemblement National, nu a fost acuzată că s-a îmbogățit. Tribunalul a stabilit că 474 000 de euro din fondurile UE plătite asistenților parlamentari au fost direcționați pentru activități legate de partid în Franța. Niciun ban nu a fost luat pentru uz personal.

Fondurile au fost utilizate de partid – așa cum se pare că sunt utilizate, în mod obișnuit, de multe alte grupuri politice din Parlamentul European. Și totuși, Le Pen a fost găsită vinovată de „détournement d’argent public” – deturnare de fonduri publice – și declarată ineligibilă pentru a candida la alegerile prezidențiale din 2027, deși se află în fruntea tuturor sondajelor de opinie. Mai este Franța o democrație? Curentul progresist este mai important decât preferințele alegătorilor?

Cazul Georgescu, ”repetiția generală”

Condamnarea  Marinei Le Pen este ultima etapă a „coborârii Europei în abisul totalitarismului”, a declarat pentru Un Herd fostul ministru grec de finanțe Yanis Varoufakis care a criticat și interdicția electorală a candidatului de dreapta la președinția României, Cǎlin Georgescu, numind decizia drept „absurdă”.

Și compară acea interdicție cu condamnarea liderului RN: „Cazul românesc a fost repetiția generală. Acum, au trecut la Le Pen. Mâine, se vor duce după Jean-Luc Melenchon”.

Rassemblement National a fost cel mai mare partid unic din parlamentul Franței de la alegerile legislative din 2024. Sondajele au prezis că Le Pen va câștiga cu ușurință primul tur de scrutin din 2027 și va intra în turul al doilea.

Președintele în exercițiu Emmanuel Macron nu poate candida din nou din cauza limitei constituționale de două mandate.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • UE nu sperie Big Tech
  • Elveția își arată forța financiară: vrea să fie scutită de tarifele americane
  • Democrația este un mit. Noua DIKTATURĂ începe cu România
  • Localitățile, luate cu asalt de urși. Autoritățile, paralizate
  • Taxele lui Trump, războiul economic și “Mondialul” din 2026. Cum o vor scoate la capăt?
  • La Liga ia măsuri pentru transferuri noi
  • Bulgaria a convins Comisia Europeană să îi amâne liberalizarea prețurilor la energie. România, niciun demers
  • Jocul periculos al lui Donald Trump cu cea mai puternică bancă centrală din lume
  • Trump are un as în mână împotriva lui Putin
  • Exit mobile version