Ucraina trebuie să accepte încetarea războiului, indiferent de condiții, sau are capacitatea de a le influența? Se poate aștepta la angajamente de securitate pe termen lung pentru a se proteja împotriva viitoarelor agresiuni rusești sau nu are altă opțiune decât să își oprească necondiționat operațiunile?
Și dacă Kievul refuză să se conformeze și Statele Unite își retrag sprijinul – așa cum administrația Trump ar fi început să facă în această săptămână – poate Ucraina să supraviețuiască pe cont propriu?
Totuși, chiar dacă SUA suspendă ajutorul militar, efortul de război al Ucrainei nu se va prăbuși brusc, în ciuda provocărilor semnificative pe care le-ar impune o înghețare prelungită, notează Foreign Affairs. Atâta timp cât sprijinul european puternic continuă, Putin va fi capabil să realizeze unele progrese tactice, dar nu își va atinge obiectivele maximaliste.
Pe de altă parte, un guvern american care se aliază cu Rusia în moduri care subminează în mod activ lupta Ucrainei ar fi o evoluție cu adevărat șocantă – una ce ar distruge încrederea în Statele Unite și ar fractura iremediabil alianța occidentală.
„Descurajare prin negare”
Dacă s-ar ajunge la o încetare a focului, descurajarea unei noi ofensive ruse ar deveni esențială. Singura modalitate de a preveni o nouă campanie militară de îndată ce Moscova ar crede că poate obține un avantaj ar fi să se asigure că se va confrunta cu o perspectivă credibilă de înfrângere finală.
O astfel de „descurajare prin negare” ar putea fi realizată prin construirea unei forțe ucrainene capabile să respingă decisiv un atac rusesc, deoarece aderarea la NATO nu intră în discuție.
Planificatorii și analiștii militari lucrează deja la proiectarea acestei viitoare forțe. Unele țări europene și-au exprimat dorința de a sprijini Ucraina cu trupe de menținere a păcii sau ca forțe de rezervă. Însă regulile lor de angajare trebuie să fie clar definite.
Deși Europa ar fi în măsură să furnizeze fondurile necesare pentru descurajare, Washingtonul ar trebui să ofere acces la anumite capacități specifice, inclusiv sisteme de apărare aeriană și de țintire a rachetelor, informații în timp real și anumite muniții.
O înțelegere în condițiile Kremlinului nu ar duce la o pace autentică
Administrația Trump pare să creadă că Rusia ar fi de acord să își oprească agresiunea și să pună capăt războiului fără noi presiuni sau capitularea Ucrainei.
Dar o înțelegere în condițiile Kremlinului nu ar duce la o pace autentică. Cererea lui Zelenski de garanții de securitate în paralel cu o încetare a focului nu ar trebui să fie respinsă ca o simplă poziție politică – se bazează pe riscul real ca Rusia să folosească orice pauză în ostilități pentru a-și pregăti următoarea ofensivă, chiar mai periculoasă decât invazia care a început la 24 februarie 2022.
Statele Unite au ocazia să orienteze evenimentele într-o direcție mult mai pozitivă – exercitând presiuni asupra Rusiei pentru a opri războiului și pentru a asigura o soluționare echitabilă care să protejeze securitatea pe termen lung a Ucrainei.
O paralelă utilă este experiența Coreei de Sud: datorită sprijinului militar și economic american, și-a construit propriile capacități de apărare, descurajând Coreea de Nord.
Un rezultat similar în Ucraina – armistițiu bine pregătit, susținut de acorduri de securitate credibile – ar putea aduce pace și stabilitate durabile.